Zoeken in GGD Amsterdam
Verbergen
De GGD richt zich op alle inwoners van Amsterdam,­ Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

AIMS the Amsterdam Infant Microbiome Study

Wat is AIMS?

AIMS is een onderzoek van de GGD Amsterdam. Het doel van AIMS is om de ontwikkeling van het microbioom gedurende de eerste vier levensjaren in kaart te brengen en te onderzoeken hoe dit het ontstaan van overgewicht beïnvloedt. Het microbioom zijn alle micro-organismen die in en op ons lichaam zitten. Denk bijvoorbeeld aan bacteriën in onze darmen en aan bacteriën op onze huid.

Lijst

Welkom! Fijn dat u meedoet aan de haalbaarheidsstudie van AIMS - the Amsterdam Infant Microbiome Study.

Haalbaarheidsstudie

AIMS gaat van start in 2016. Op dit moment (oktober – december 2015) doen we een haalbaarheidsstudie om in kaart te brengen hoe we het onderzoek zo goed mogelijk kunnen opzetten. We gaan hiervoor moeders en professionals (o.a. verloskundigen, verpleegkundigen en labmedewerkers) interviewen.

Dataverzameling

In de haalbaarheidsstudie gaan we ouders en professionals voorleggen wat we precies willen doen in AIMS. In AIMS willen we kinderen gaan volgen vanaf het prilste begin: de zwangerschap. Als de aanstaande moeder ongeveer 36 weken zwanger is, willen we een aantal monsters - kleine hoeveelheden lichaamsmateriaal - verzamelen voor onderzoek. Een aantal monsters neemt de moeder thuis zelf af, andere monsters worden afgenomen tijdens het consult. Tijdens de bevalling willen we ook graag monsters laten verzamelen door de verloskundige of gynaecoloog. Na de bevalling komt het kind in zorg bij de jeugdgezondheidszorg. Het onderzoek zal vanaf dan telkens gekoppeld worden aan het bezoek aan de jeugdgezondheidszorg (consultatiebureau). Ook dan worden een aantal monsters door moeders zelf verzameld, en wordt de rest van de monsters op het consultatiebureau verzameld.

Als u als moeder meedoet aan de haalbaarheidsstudie, heeft u een tasje meegekregen van de onderzoeker. Daarin zitten spullen voor monsters die thuis verzameld worden. Op deze site leest u hoe dat gaat en waar mogelijk hebben we filmpjes die laten zien hoe dat gaat. Ook kunt u zien hoe monsters worden verzameld die op locatie, bij de verloskundige of op het consultatiebureau, worden afgenomen. Op de rechterkant van deze pagina kunt u doorklikken naar de dataverzameling thuis, de dataverzameling door verloskundige/verpleegkundige op locatie en de dataverzameling tijdens de bevalling. Wilt u de beschrijvingen lezen en de filmpjes bekijken? De onderzoeker zal de dataverzameling tijdens het gesprek met u bespreken.

Contact

Wilt u meer weten over over AIMS en/of de haalbaarheidsstudie?
Neem dan contact op met Janne de Ruyter via 06-16665240 of jdruyter@ggd.amsterdam.nl