Zoeken in GGD Amsterdam
Pad tot huidige pagina
Verbergen
De GGD richt zich op alle inwoners van Amsterdam,­ Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

Dataverzameling thuis

20 oktober 2015

Op deze pagina - Dataverzameling thuis


Een aantal monsters mag u zelf thuis verzamelen, voordat u naar het consult bij uw verloskundige of, na de geboorte, naar de jeugdgezondheidszorg gaat.
Het gaat om de volgende monsters: urine, ontlasting, moedermelk en vaginaal uitstrijkje. U krijgt van ons alle materialen die daarvoor nodig zijn, evenals twee tassen, één koeltas en één gewone tas, om de afgenomen monsters in te bewaren en in mee te nemen naar het consult. Hieronder ziet u per monster wat u thuis moet doen.

Urine

U kunt uw eigen urine verzamelen door in het geleverde bakje te plassen. Tot het consult kunt u dit in de koelkast bewaren. Wij willen u vragen urine van uw kind te verzamelen door een plastic zakje om het plassertje van uw kind heen te plakken. Hier kunt u de luier gewoon overheen doen. De volgende keer dat u de luier verwisselt, treft u waarschijnlijk een (deels) gevuld zakje aan. U kunt dit zakje dicht doen en in de koelkast leggen in bijgeleverde container. Zodra uw kind op het potje plast, kunt u uw kind direct in het bakje te laten plassen en deze daarna in de koelkast zetten.
U neemt de urine in de koeltas mee naar het consult.

bron: https://www.youtube.com/watch?v=y5-GFChS6q4

Ontlasting

Wij geven u voor het verzamelen van uw eigen ontlasting een gebruikersvriendelijk afnamezakje. U kunt dit aan de bril bevestigen zodat u de ontlasting kan opvangen. Vervolgens kunt u het buisje vullen met het lepeltje dat we erbij hebben geleverd. U kunt dit bewaren op kamertemperatuur. Wij willen u vragen de ontlasting van uw kind te verzamelen door met lepeltje poep uit luier te halen en in buisje te doen. Zodra uw kind op de pot/ in de wc poept, kunt u ontlasting opvangen door hem/haar te laten poepen in de door ons geleverde ’zak’. Hier kunt u vervolgens met het speciale lepeltje een beetje poep uit scheppen en in het bakje doen. De ‘zak’ kunt u vervolgens door de wc spoelen.

bron: http://www.fecesvanger.nl/c-2863379/hoe-werkt-het/

bron: https://www.youtube.com/watch?v=FnwG7D24_Uk&feature=youtu.be)

Moedermelk

Als u borstvoeding geeft, willen we vanaf 1 maand na de geboorte ook moedermelk verzamelen, minimaal 10 ml. Hiervoor geven we u een klein flesje, deze kunt u vullen door met de hand te kolven of met een kolfapparaat. U bewaart het flesje in de koelkast en neemt deze in de koeltas mee naar het consult.

Vaginaal uitstrijkje

Wij willen u vragen om thuis zelf een uitstrijkje te maken. U bewaart het uitstrijkje thuis op kamertemperatuur. Let op: onderstaand filmpje geeft informatie over het maken van een uitstrijkje door een arts.