Zoeken in GGD Amsterdam
Pad tot huidige pagina
Verbergen
De GGD richt zich op alle inwoners van Amsterdam,­ Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

Nieuwsbrief #11

oktober 2015
30 oktober 2015

Nieuwsbrief #11

Onderwerp

E&G Nieuwsbrief

Lijst

Inhoud

 • VRIENDEN voor het Leven
 • Hoe gezond zijn jongeren in ....
 • Interactief theater over seksualiteit en opvoeding volgens ouders een succes!
 • Kijk! een gezonde wijk
 • Is Trammelant in Tandenland geschikt voor het speciaal (basis)onderwijs?
 • Fit de feestdagen door!
 • Publicaties
 • Agenda
 • Colofon

VRIENDEN voor het Leven

"Voor emotionele veerkracht geldt hetzelfde als voor fietsen: door te oefenen leer je het."

Op 22 oktober 2015 verdedigde Mia Kösters haar proefschrift 'FRIENDS for Life: Evaluation of an Indicated Prevention Program Targeting Anxiety and Depression in School Children' aan de Vrije Universiteit. Hierin beschrijft zij de resultaten van haar onderzoek naar VRIENDEN voor het Leven, een preventieprogramma voor kinderen op de basisschool. Het richt zich op het voorkómen van angst en depressie. Maar hoe effectief is dit programma eigenlijk? Mia vertelt er alles over in een interview over VRIENDEN voor het Leven, haar onderzoek en haar proefschrift.

Lees meer.

Hoe gezond zijn jongeren in ....

Jongeren uit Amsterdam zijn over het algemeen tevreden met hun gezondheid en zitten lekker in hun vel. Ook het schoolklimaat is goed: pesten en spijbelen komen weinig voor. Opvallend is dat jongeren uit Zuidoost, Centrum en Zuid het vaakst afwijken van de rest van Amsterdam. Dit blijkt uit de Jeugdgezondheidsmonitor E-MOVO 2013-2014. Deze monitor is uitgevoerd onder 11.016 jongeren in klas 2 en 4 voor regulier voortgezet onderwijs.

Lees meer.

Interactief theater over seksualiteit en opvoeding volgens ouders een succes!

Veel Amsterdamse basisscholen vinden het belangrijk om aandacht te besteden aan de thema's seksualiteit en weerbaarheid. Ook ouders willen graag met hun kind hierover praten en hem of haar ondersteunen in de seksuele ontwikkeling. Maar hoe je dat als ouder het beste aan kan pakken lijkt minder eenvoudig.

De GGD Amsterdam heeft samen met Parel Trainingen een bijeenkomst ontwikkeld die ouders op een leuke, interactieve en laagdrempelige manier handvatten aanreikt om seksualiteit met hun kind bespreekbaar te maken.

Lees meer.

Kijk! Een gezonde wijk

'Kijk! Een gezonde wijk' wil bewoners activeren om hun wijk gezonde te maken. In het project 'Kijk! Een gezonde wijk' staat de wijkschouw centraal. Een wijkschouw is het kritisch bekijken van een wijk door de bewoners om te zien waar de wijk goed soort en waar nog knelpunten zitten. De 'meetbare' factoren voor de wijkschouw worden door bewoners zelf geformuleerd. Dit proces is op dit moment gaande. Bewoners vinden bijvoorbeeld groen in de wijk belangrijk, zoals het Sloterpark en de Sloterplas. Maar een park is, zeggen zij, nog fijner als er veel mensen gebruik van maken, en als er bijvoorbeeld ook voorzieningen als sporttoestellen, een kiosk met zitjes en openbare wc's zijn. Deze en meer informatie wordt verwerkt in een smartphone app voor de wijkschouw.

Lees meer.

Is Trammelant in Tandenland geschikt voor het speciaal (basis)onderwijs?

Cariës komen vaker voor bij kinderen in het speciaal (basis)onderwijs, al ontbreken precieze cijfers. Veel van deze kinderen hebben te maken met extra risicofactoren, zoals medicatie, motorische beperkingen en concentratie- en planningsproblemen. Hierdoor veronderstelt men dat kinderen op het speciaal (basis)onderwijs gebaat zijn bij programma gericht op de preventie van cariës. Maar hebben deze scholen hier ook behoefte aan en is het programma Trammelant in Tandenland geschikt voor deze doelgroep?

Lees meer.

Fit de feestdagen door!

De dagen worden langer en de pepernoten liggen alweer volop in de schappen.....De feestdagen komen alweer aardig dichtbij! Vraag jij je af hoe je je er dit jaar op een gezonde manier doorheen kan slaan? Misschien kunnen deze tips je helpen:

 • Vast onderdeel van de feestdagen zijn natuurlijk de meest verrukkelijke gerechten. Verwacht niet van jezelf dat je al deze lekkernijen laat staan. Schep gerust van alles iets op, maar probeer het bij kleine hoeveelheden te houden.
 • Lukt het niet om jezelf naar de sportschool te slepen? Ga dan lekker naar buiten voor een wandeling met je gezin, vrienden of hond, ga schaatsen, hou een sneeuwgevecht, of help eens met de tafel afruimen. Zo blijft je lichaamsverbranding in ieder geval op peil.
 • Probeer de dagen tussen de feestdagen door een normaal en gezond voedingspatroon aan te houden.

Lees meer.

Agenda

November

 • 08 tot 16 - Week van de Chronische Zieken
 • 10 - Dag van de Mantelzorg
 • 14 - World Diabetes Day
 • 20 - Universal Childrens Day
 • 25 - International Day for the Elimination of Violence against Women

December

 • 01 - World Aids Day

Colofon