Zoeken in GGD Amsterdam
Pad tot huidige pagina
Verbergen
De GGD richt zich op alle inwoners van Amsterdam,­ Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

Ouderen naar de film: Het Silver Screen Project

9 augustus 2016
-
Astrid van Ketel

EGZ heeft financiering gekregen voor de uitvoering van het Silver Screen Project. Dit project bestaat uit maandelijkse filmvoorstellingen in onder andere buurthuizen én een stedelijke filmfestivalweek. Silver Screen richt zich op ouderen die alleen wonen en niet vaak aan activiteiten deelnemen, maar dit wel graag willen. Het doel van het project is dat ouderen in de buurt elkaar ontmoeten en contacten opbouwen. In oktober 2016 gaat Silver Screen officieel van start.

Ouderen kunnen door het Silver Screen Project in hun eigen buurt naar de film. Vooral voor alleenstaande ouderen en mensen die minder mobiel zijn of andere beperkingen hebben is dat prettig. Andere generaties zijn echter ook welkom. Er worden reguliere films vertoond, maar ook films of documentaires die gaan over actief ouder worden en omgaan met ouder worden. Na de film is er gelegenheid voor een hapje, drankje en een nagesprek. Voor het nagesprek wordt een interessante gast uitgenodigd die meer over het thema kan vertellen, zoals een ervaringsdeskundige of student. Zo willen we contacten in de buurt stimuleren, generaties met elkaar in contact laten komen en een betere beeldvorming over ouderen creëren.

Het project wordt op 3 locaties uitgevoerd. Per locatie zal een werkgroep de maandelijkse activiteiten voorbereiden en uitvoeren. Bewoners en de ouderen zelf hebben een belangrijke rol bij de voorbereiding en uitvoering van het project. Zo worden zij nog meer betrokken en gestimuleerd actief mee te draaien in de buurt.

Het project is geïnspireerd door het Europese Silver Screen Festival. Dankzij een financiële bijdrage van Fonds NutsOhra, programma 'Meer veerkracht, langer thuis', kan EGZ dit idee verder ontwikkelingen tot een maandelijkse activiteit waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten. Naar verwachting zullen in het voorjaar van 2017 de buurtfilm activiteiten starten. Het project loopt tot maart 2018. De ervaringen en resultaten worden verwerkt tot een handleiding. Het Silver Screen Project is onderdeel van Ouderenvriendelijke stad Amsterdam.