Zoeken in GGD Amsterdam
Pad tot huidige pagina
Verbergen
De GGD richt zich op alle inwoners van Amsterdam,­ Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

Honderden kilo's suiker de school uit!

12 januari 2017
-
Marijke Boevé

Op deze pagina - Honderden kilo's suiker de school uit!


Foto: pixabay

Amsterdamse basisschoolkinderen krijgen tijdens elke ochtendpauze 250 kg minder suiker binnen. Dit blijkt uit een schatting van de cijfers over suikerinname op scholen voor- en nadat ze met het waterbeleid van Jump-in zijn gestart. Op meer dan 60 van de 100 Jump-in scholen drinken kinderen bij het 'tien-uurtje' alleen nog maar water of melk in plaats van zoete drank.

Het blijft op de meeste scholen niet alleen bij water drinken in plaats van zoete drankjes. Als tussendoortje eten ze in de ochtend vaak alleen groente of fruit. Ook zijn er op veel scholen afspraken gemaakt over de inhoud van de lunchtrommel en wordt er feestelijk maar klein getrakteerd. Deze gezonde veranderingen zijn in de schatting over suikerinname niet meegenomen.

Even wennen

Een gezond voedingsbeleid is vaak even wennen, maar veel ouders zijn uiteindelijk erg positief. Een vader op de Dapperschool zegt hierover: "Ik ben zo blij dat de school nu dit beleid heeft! Ik had altijd strijd met mijn zoon. Ik wilde dat hij water meenam, maar omdat de hele klas pakjes meekreeg wilde hij niet en hij zei dat hij geen water lustte. Nu is er geen discussie meer en drinkt hij het zonder zeuren".

Ook thuis minder suiker?

Heeft dit beleid van Jump-in ook een positieve invloed op wat kinderen eten en drinken buiten schooltijd? Of gaan kinderen en ouders juist compenseren? Om die vraag te beantwoorden is EGZ recent een effectevaluatie over het voedingsbeleid gestart. Op 10 scholen wordt het eet- en drinkgedrag voor en na de introductie van het voedingsbeleid vergeleken.

Jump-in programma

Met Jump-in stimuleert de gemeente Amsterdam meer dan 100 basisscholen optimaal bij te dragen aan een gezond eet-, drink- en beweeggedrag van hun leerlingen. Naast het eten en drinken wordt er gewerkt aan goed en voldoende bewegingsonderwijs, het betrekken van ouders, motorische remedial teaching, actiever buitenspelen en het motiveren tot sportdeelname. Jump-in biedt de school hierbij persoonlijke ondersteuning en begeleiding, naschools sportaanbod op maat, gastlessen en ouderworkshops over gezonde voeding, interactief theater, buitenspeelmateriaal en aantrekkelijke communicatiemiddelen. Zo leveren de basisscholen een waardevolle bijdrage aan de stadsbrede missie: in 2033 alle Amsterdamse kinderen op gezond gewicht!