Zoeken in GGD Amsterdam
Pad tot huidige pagina
Verbergen
De GGD richt zich op alle inwoners van Amsterdam,­ Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

Succesvol minicongres over slapen op Havo de Hof tijdens de e-health week

28 februari 2017
-
Aafke Beekhof

In de laatste week van januari vond de e-health week plaats. Ruim 140 organisaties deden mee, waaronder de GGD Amsterdam. De Gezonde School is een belangrijk programma van de GGD Amsterdam en wordt momenteel gedigitaliseerd. In de Gezonde School werken scholen en organisaties gezamenlijk aan de gezondheid van leerlingen en een gezonde schoolomgeving. Een nieuw en belangrijk thema van de Gezonde School is slapen. Tijdens het minicongres kon iedereen kennis maken met en meedenken over dit thema.

Relatief veel jongeren hebben problemen met slapen. Dit heeft nadelige effecten op de gezondheid én op de leerprestaties. Wat zijn oorzaken en oplossingen? Wat kan de school doen wat is de rol van ouders? En kunnen slaapproblemen voorkomen worden? Allerlei vragen die tijdens het minicongres aan bod kwamen. Anne Ausema, adviseur gezondheid & leefstijl van de GGD Amsterdam, afdeling EGZ, leidde het onderwerp in. Slaapdeskundigen Eli de Smet en Guinevere Simpson van DENKinstrument gaven een informatieve en interactieve lezing over slaapgedrag en slaapproblemen bij jongeren. En een groep leerlingen was bereid om hun eigen slaapervaringen te delen met het publiek.

De belangstelling voor het minicongres was groot wat aangeeft dat het onderwerp leeft. Zo'n 80 mensen kwamen op het minicongres af: jeugdartsen en verpleegkundigen, ouder- en kindadviseurs, zorgcoördinatoren, leerkrachten, ouders en leerlingen. En dit publiek werd ook aan het werk gezet. In groepen werd er gediscussieerd over wat je vanuit de Gezonde School kan doen om gezond slapen bij leerlingen te stimuleren. Elke groep deed dat voor één van de vijf pijlers van de Gezonde School: signaleren, educatie, ouders, omgeving en beleid. De highlights van elke groep werden centraal teruggekoppeld en dienen als input om het thema slaap binnen de Gezonde School verder vorm te geven.

De interactie tijdens het minicongres was ontspannen, mede door Oscar Hulscher als inspirerende gespreksleider. De smoothie-bar en fruitspiesjes zorgden dat ook de inwendige mens niet vergeten werd. Al met al was het een geslaagde en ontspannen middag voor ouders, leerlingen en professionals. Een format dat zeker voor herhaling vatbaar is.

Meer informatie over de e-health week is te verkrijgen bij Lars van Driel: lvdriel@ggd.amsterdam.nl Meer informatie over de Gezonde School is te vinden op: www.gezondeschool.nl