Rockers, dancers en zombies!

31 oktober 2017
-
Irene Harmsen

Wie beweegt het meest: rockers of dancers? Wie overleeft de virtuele zombie-epidemie? Twee vragen die de GGD Amsterdam, GGD Flevoland, RIVM en Vrije Universiteit hebben onderzocht op Lowlands.

Wie beweegt het meest: rockers of dancers?

De GGD-en en de VU wilden antwoord krijgen op de vraag wie het meest beweegt onder de festivalgangers. Is het gezonder om te rocken of om te dancen? En beïnvloedt je gebrek aan slaap hoeveel je beweegt? "Om mensen te kunnen stimuleren gezond te bewegen willen wij inzicht krijgen in wat het beweeggedrag van mensen beïnvloedt", zegt Irene Harmsen van GGD Amsterdam. "Wij zijn geïnteresseerd in de vraag of muzieksmaak en mate van slaap invloed heeft op het bewegen van festivalgangers. Lowlands is voor dit onderzoek een ideale setting met verschillende muziekgenres en waar slapen niet prioriteit nummer één is". Via een wearable die slaap en beweging meet wordt dit in kaart gebracht.

De deelnemers waren erg enthousiast over deelname. Ze kregen namelijk zelf ook inzicht in hoeveel kilometers ze aflegden, gemiddeld een halve marathon op een dag! Daarnaast zag men ook hoeveel minuten ze hadden geslapen. We zullen deze data analyseren en kijken of muzieksmaak van de deelnemers invloed heeft gehad op de hoeveelheid bewegen en slaap, dus of de rockers harder rocken dan de dancers dancen.

Wie overleeft de virtuele zombie-epidemie?

Naast het beweeg- en slaaponderzoek hebben we ook onderzocht hoe een virtuele epidemie zich verspreidt. Festivalgangers konden de speciale LowLandZ game in de app stores downloaden. Aan het begin van het spel is iedereen gezond. Het doel van het spel is ervoor te zorgen dat men zo lang mogelijk onbesmet blijft. Deelnemers raken besmet als ze te dicht bij een zombie komen. Ben je eenmaal geïnfecteerd dan word je een zombie en heb je maar één doel: zoveel mogelijk andere zombies creëren door mensen te infecteren. De wetenschappers onderzoeken hoe lang het duurt voordat er een epidemie ontstaat en hoe de infectiehaarden verlopen.

Met bijna 8.000 deelnemers is de zombie-epidemie game een enorm succes geworden. De festivalgangers deden massaal mee met de speciale app om elkaar virtueel te besmetten. Er zijn in totaal dertien speelrondes georganiseerd tijdens de drie festivaldagen. Op een dashboard en een live-stream kon men zien hoe snel de infectie zich verspreidde. In de komende periode worden alle data geanalyseerd en gebruikt voor verder wetenschappelijk onderzoek.

GGD Amsterdam, GGD Flevoland, Vrije Universiteit, RIVM en de app-ontwikkelaar Games For Health Projects kijken met grote tevredenheid terug op dit experiment. De samenwerking binnen het consortium heeft een grote hoeveelheid kennis en ervaring opgeleverd over nieuwe manieren van gezondheidsonderzoek.