Zoeken in GGD Amsterdam
Pad tot huidige pagina
Verbergen
De GGD richt zich op alle inwoners van Amsterdam,­ Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

Biomedische interventies voor het verminderen van het risico op hiv

8 december 2014

Op deze pagina - Biomedische interventies voor het verminderen van het risico op hiv


In 2014 start een implementatieonderzoek naar biomedische preventie van hiv infecties bij hoog-risicogroepen. Biomedische preventie omvat het gebruik van medicatie ter voorkoming van hiv-infectie. In deze studie worden twee interventies met elkaar vergeleken:

  1. het aanbieden van Pre-Expositie Profylaxe (PrEP)
  2. het aanbieden van immediate Post-Expositie Profylaxe (iPEP)

PrEP zijn hiv remmers die dagelijks worden ingenomen voordat er mogelijke blootstelling aan hiv is om op die manier besmetting met hiv te voorkomen. PEP is een 4-weekse kuur met hiv-remmers om een hiv-infectie te voorkomen. Normaal gesproken wordt PEP voorgeschreven door een arts na risicosituaties, wanneer iemand zeer waarschijnlijk werd blootgesteld aan hiv. Het is echter belangrijk om zo snel mogelijk met de PEP-behandeling te beginnen, in ieder geval binnen 72 uur, maar het liefst binnen een paar uur na de mogelijke infectie (het moment dat het virus het lichaam is binnengedrongen). In de iPEP interventie zullen startpakketjes voor de eerste dagen PEP vooraf verstrekt worden, zodat men bij een risicovolle gebeurtenis direct kan starten met PEP.

Doel

Het doel is om in dit project te onderzoeken of de uitvoering van deze interventies haalbaar is. Daarnaast wordt onder meer gekeken naar het effect van PrEP op het vóórkomen van soa’s, resistentie en therapietrouw.