Silver Screen

17 mei 2018

Van 10 -13 juli 2018 is in het Ketelhuis het eerste Silver Screen Filmfestival Amsterdam. Een filmfestival met films over ouder worden, voor jong en oud.

Het festival laat films zien over actieve ouderen. Een gevarieerd programma van nieuwe en wat oudere films waarin ouderen de hoofdrol spelen. Films die de grote diversiteit van ouder worden laten zien. Die je raken, inspireren en die aanleiding zijn voor een gesprek.

Wat is het Silver Screen Filmfestival Amsterdam

De GGD Amsterdam organiseert het Silver Screen Filmfestival als onderdeel van Age Friendly City Amsterdam. Het is geïnspireerd op een soortgelijk festival dat met succes al 8 jaar in Frankfurt en andere Europese steden draait. Het festival is mogelijk gemaakt door bijdragen van het RCOAK en Fonds Sluyterman van Loo.

Silver Screen is een filmfestival met films over ouder worden, voor jong en oud. Het festival laat films zien over actieve ouderen. Mooie, vrolijke en ontroerende beelden over de verschillende manieren van ouder worden.

Drie dagen lang spelen er films en documentaires met ouderen in de hoofdrol. Een gevarieerd programma van nieuwe en wat oudere films. Films die raken, inspireren en die aanleiding zijn voor een gesprek.

Ouder worden, daar heeft iedereen wel beelden bij. Die zijn lang niet altijd positief. Veel beelden van ouderen zijn bovendien stereotypen. Een broze man met een rollator, een vrouw die eenzaam uit het raam staart. Kleurloos, kwetsbaar. Of de energieke gepensioneerde babyboomer die niets anders meer doet dan reizen, sporten of op de kleinkinderen passen. Het andere uiterste. Die beelden doen geen recht aan de veelzijdigheid van het ouder worden. Het Silver Screen Filmfestival Amsterdam wil daarom bijdragen aan een meer realistisch beeld. De films geven ouderen én jongeren aanleiding om na te denken over het eigen beeld van ouderen. Ook is er ruimte om met mensen van verschillende leeftijden in gesprek te gaan.

Thema’s

Beeldvorming van ouderen en het contact tussen generaties lopen als rode draden door het festival. Daarnaast is er aandacht voor vriendschap, relaties en intimiteit op latere leeftijd en voor de betekenis van kunst en cultuur voor jong en oud.

Voor wie

Het festival is voor Amsterdammers van alle leeftijden. En extra leuk als je met iemand van een andere generatie komt.

Programma festivalweek

Eind mei 2018 vindt u hier het programma van het festival

Wie zijn wij

Silver Screen is een activiteit van de GGD Amsterdam als onderdeel van Age Friendly City Amsterdam. Enkele Amsterdamse ouderen helpen het Silver Screen Filmfestival vorm te geven. Deze ouderen zijn actief betrokken bij bewonersinitiatieven in de stad, bij contact tussen generaties en bij culturele activiteiten. Bij de uitvoering van het festival werken we samen met A Day in a Life, Bioscoop Het Ketelhuis, Bosch film Amsterdam, Film Incompany, Leyden Academy, Stichting Filmonderzoek.

Financiële bijdragen van het RCOAK en Fonds Sluyterman van Loo maken het Silver Screen Filmfestival mogelijk.

Naast het filmfestival is er het project Silver Screen: film om de hoek. Dit bestaat uit maandelijkse filmmiddagen op een vaste plek in de buurt. Het wil mensen de gelegenheid bieden om anderen te ontmoeten.

Contact

(020) 5555 495 (secretariaat afdeling EGZ, GGD Amsterdam)EGZ@ggd.amsterdam.nl

Praktische informatie Filmfestival

Silver Screen Filmfestival Amsterdam
10 – 13 juli 2018
Locatie festival: Bioscoop Het Ketelhuis
Pazzanistraat 4
1014 DB Amsterdam

Vanaf half juni kunt u kaarten kopen via de website van het Ketelhuis 
Of reserveer telefonisch via (020) 684 00 90.

Het Ketelhuis is goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers en beschikt over een rolstoellift en een aangepast toilet.

Route

Vanaf Centraal Station Bus 21, halte Van Hallstraat of bus 22, halte Nassauplein.
Vanaf het Centrum Tramlijn 10, halte Van Limburgstirumplein.
Met de auto Vanuit het zuiden: A-10 Ring West, afslag S 103 (Haarlem, Westerpark), volg Amsterdam-Centrum. Vanuit het noorden: A-10 Ring-West,  afslag S 102 (Haarlem), volg Amsterdam-Centrum.
Parkeren

Parkeren kan het beste in parkeergarage Westergasfabriek (Q-Park). De parkeergarage staat op de hoek Haarlemmerweg / Van Slingelandtstraat. Vervolgens is het een minuut of zes wandelen door het park.