Silver Screen

9 juli 2018

Van 10 -13 juli 2018 is in het Ketelhuis het eerste Silver Screen Filmfestival Amsterdam. Een filmfestival met films over ouder worden, voor jong en oud.

Het festival laat films zien over actieve ouderen. Een gevarieerd programma van nieuwe en wat oudere films waarin ouderen de hoofdrol spelen. Films die de grote diversiteit van ouder worden laten zien. Die je raken, inspireren en die aanleiding zijn voor een gesprek.

Wat is het Silver Screen Filmfestival Amsterdam

De GGD Amsterdam organiseert het Silver Screen Filmfestival als onderdeel van Age Friendly City Amsterdam. Het is geïnspireerd op een soortgelijk festival dat met succes al 8 jaar in Frankfurt en andere Europese steden draait. Het festival is mogelijk gemaakt door bijdragen van het RCOAK en Fonds Sluyterman van Loo.

Silver Screen is een filmfestival met films over ouder worden, voor jong en oud. Het festival laat films zien over actieve ouderen. Mooie, vrolijke en ontroerende beelden over de verschillende manieren van ouder worden.

Drie dagen lang spelen er films en documentaires met ouderen in de hoofdrol. Een gevarieerd programma van nieuwe en wat oudere films. Films die raken, inspireren en die aanleiding zijn voor een gesprek.

Ouder worden, daar heeft iedereen wel beelden bij. Die zijn lang niet altijd positief. Veel beelden van ouderen zijn bovendien stereotypen. Een broze man met een rollator, een vrouw die eenzaam uit het raam staart. Kleurloos, kwetsbaar. Of de energieke gepensioneerde babyboomer die niets anders meer doet dan reizen, sporten of op de kleinkinderen passen. Het andere uiterste. Die beelden doen geen recht aan de veelzijdigheid van het ouder worden. Het Silver Screen Filmfestival Amsterdam wil daarom bijdragen aan een meer realistisch beeld. De films geven ouderen én jongeren aanleiding om na te denken over het eigen beeld van ouderen. Ook is er ruimte om met mensen van verschillende leeftijden in gesprek te gaan.

Thema’s

Beeldvorming van ouderen en het contact tussen generaties lopen als rode draden door het festival. Daarnaast is er aandacht voor vriendschap, relaties en intimiteit op latere leeftijd en voor de betekenis van kunst en cultuur voor jong en oud.

Voor wie

Het festival is voor Amsterdammers van alle leeftijden. En extra leuk als je met iemand van een andere generatie komt.

Programma festivalweek

Iedere dag draaien we drie films. Iedere dag is er een paneldiscussie na een van de films. Hieronder vindt u informatie per film.

> download flyer met het programma (PDF, 3,2 MB)

Woensdag 11 juli 10.30 uur - Pranzo di Ferragosto

Gianni woont in Rome samen met zijn bejaarde moeder. Om van zijn huurschuld af te komen, biedt Gianni zijn huisbaas aan zijn eveneens bejaarde moeder tijdens het Italiaanse feest Ferragosto (Maria Hemelvaart) in huis te nemen. Wanneer anderen daarvan horen, lijkt het hen een mooie kans hun moeders en tantes ook een paar dagen bij Gianni onder brengen. Het worden twee enerverende dagen. Een grote filmhuis-hit in 2008 met prachtige rollen van niet-professionele actrices die toen tussen de 85 en 93 jaar oud waren.

Italië 2008 | Regie: Gianni Di Gregorio | Lengte: 75 min | Italiaans gesproken, Nederlands ondertiteld | Met: Gianni Di Gregorio, Valeria De Franciscis, Marina Cacciotti, Maria Cali, Grazia Cesarini Sforza

Koop kaarten

Aansluitend paneldiscussie over apps voor daten en ontmoeten o.l.v. Alet Klarenbeek. Met medewerking van journalist/wetenschapper Jitse Schuurmans, Michiel van den Berg (Klup app) en John Meuffels (50plusmatch). .


Woensdag 11 juli 12.45 uur - The Mother

Echtpaar May en Toots logeren bij hun kinderen in Londen, wanneer Toots onverwacht overlijdt. Weer thuis kan een ontredderde May haar draai niet meer vinden. Ze besluit bij haar kinderen in te trekken. Daar vat May erotische gevoelens op voor een huisvriend van haar kinderen, de veel jongere Darren. Dit leidt tot een heftige confrontatie met haar kinderen. May wordt gespeeld door de Engelse actrice Anne Reid, die in de jaren ’50 bekend werd door haar rol in de televisieserie Coronation Street. De nu 83-jarige Reid wordt nog regelmatig gecast als krachtige vrouw in films en televisieseries.

GB 2003 | Regie: Hanif Kureishi | Lengte: 112 min | Engels gesproken, Nederlands ondertiteld | Met Anne Reid, Daniel Craig, Anna Wilson-Jones

Koop kaarten

Aansluitend kort zaalgesprek o.l.v. Corinne Sieger.


Woensdag 11 juli 15.00 uur - 69, Liefde seks senior

Dat ouderen nog genieten van seks is iets wat velen zich moeilijk voor kunnen stellen. In deze documentaire van Menna Laura Meijer vertellen alleenstaanden en stellen openhartig en ontwapenend over liefde en seksualiteit. Hun verhalen gaan over een leven lang verliefd blijven en opnieuw verliefd worden. Over de blijvende behoefte aan intimiteit en de manieren waarop je daar invulling aan kan geven. En over tevreden zijn met je lichaam en dat van de ander. Dat is ontroerend, soms confronterend, maar ook verfrissend. Want met het ouder worden blijkt het liefdes- en seksleven van de geportretteerden allerminst voorbij.

NL 2013 | Regie: Menna Laura Meijer| Lengte: 90 min | Nederlands gesproken

Koop kaarten

Aansluitend gesprek met regisseur Menna Laura Meijer Gespreksleiding : Alet Klarenbeek
Op 24 september zal het in reeks de Up! talkshows van Alet Klarenbeek gaan over verlangen en lichamelijke intimiteit. Zie: www.denieuweliefde.com/up. Hoe ga je om met onvervuld lichamelijk verlangen als je ouder bent. Waarom is praten over seks op leeftijd vaak nog een taboe? En gaat het vaak niet vooral om aanraking? Uit onderzoek blijkt dat mensen die alleen zijn dat het ergste missen. Aangeraakt worden. Er wordt gesproken met ervaringsdeskundigen, een seksuoloog, en een sekswerker speciaal voor ouderen.

Woensdag 11 juli 17.00 uur - Book Club,  Voorpremière

Het leven van de vier hartsvriendinnen zal nooit meer hetzelfde zijn nadat ze Fifty Shades of Grey in hun boekenclub lezen. Het inspireert hen een nieuw hoofdstuk in hun leven te beginnen. Misschien wel het beste hoofdstuk tot nu toe. Een heerlijke komedie met vier prachtige oudere actrices die al jaren aan de top van Hollywood staan.

VS | 2018 | Regie: Bill Holderman | Lengte: 104 min | Engels gesproken, Nederlands ondertiteld | Met: Diane Keaton, Jane Fonda, Candice Bergen en Mary Steenburgen

Koop kaarten

Exclusieve voorvertoning nog vóór de film in de Nederlandse bioscopen te zien is.

Donderdag 12 juli 10.30 uur - Bewaren of hoe te leven

Bewaren, dat is één manier van leven. Een huis vol spullen: van reserveknoopjes, kanten trouwhandschoentjes en albums vol sigarenbandjes. De bewaarde dingen zijn tijdmachines die herinneringen boven brengen. Maar er is iets aan het veranderen. De digitalisering heeft een andere manier van leven mogelijk gemaakt. Regisseur Digna Sinke gaat op zoek naar de nieuwe mens, bij wie het niet meer om materiële dingen gaat, maar om ervaringen: digitale nomaden en minimalisten die alleen nog een paspoort, bankpasje, laptop en telefoon bezitten.

Nederland | 2018 | Regie: Digna Sinke | Lengte: 84 min | Nederlands, Engels gesproken

Koop kaarten

Na de voorstelling paneldiscussie over opruimen en de betekenis van bewaarde voorwerpen o.l.v. Peggy Wilting. Met medewerking van Tim Trooster van Stichting de Tijdmachine, journaliste Sandra Donker en opruimcoach Hester Zonjee

Donderdag 12 juli 12.45 uur - An

Sentaro runt een kiosk waar hij dorayaki verkoopt - Japanse pannenkoekjes gevuld met An, een zoete rode bonen pasta. Wanneer Tokue, een oudere en spirituele vrouw, aanbiedt hem te helpen in de keuken, accepteert hij dat schoorvoetend. Tokue blijkt met veel liefde en aandacht overheerlijke an te kunnen maken. Dankzij haar ambachtelijke recept, komt de kleine bakkerij tot bloei. Er ontstaat een bijzondere vriendschap tussen Sentaro, Tokue en een scholiere die dagelijks in de kiosk komt.

JAP, FRA, DUI 2015 | Regie: Naomi Kawase | Lengte: 113 min | Japans gesproken, Nederlands ondertiteld | Met: Kirin Kiki, Masatoshi Nagase, Kyara Uchida

Koop kaarten

Aansluitend zaalgesprek o.l.v. Francisca Flinterman.


Donderdag 12 juli 15.00 uur - Jonathan

Sinds vader Burghardt ongeneeslijk ziek is, bestiert Jonathan met zijn tante de boerderij. De moeder van Jonathan overleed toen hij nog heel klein was. Wat er destijds gebeurde, is een beladen familiegeheim. In het besef dat het einde nabij is, probeert Jonathan nader tot zijn gesloten vader te komen en hem te bewegen over zijn overleden moeder te vertellen. Wanneer Ron, de voormalige geliefde van vader Burghardt aan de deur verschijnt, wordt een tipje van de sluier opgelicht.

DUI 2015 | Regie: Piotr J. Lewandowski | Lengte: 99 min | Duits gesproken, Nederlands ondertiteld | Met: Jannis Niewöhner, André Hennicke, Julia Koschitz

Koop kaarten

Aansluitend zaalgesprek o.l.v. Francisca Flinterman met medewerking van Sensoor, de landelijke luisterlijn.

Vrijdag  13 juli 10.30 uur - Visages Villages

Filmmaakster Agnès Varda is sinds de jaren vijftig het boegbeeld van de Franse ‘Nouvelle Vague’ cinema. Inmiddels 90 jaar oud is zij nog altijd even nieuwsgierig naar mensen en vol verbeeldingskracht. In Visages Villages trekt zij met de 55 jaar jongere fotograffiti-kunstenaar JR langs dorpen op het Franse platteland en maken zij vindingrijke fotocollages van de lokale gemeenschappen Ontroerend zijn de genegenheid en levendige gesprekken tussen de twee kunstenaars die zo in leeftijd verschillen, maar elkaar vinden in geestverwantschap.

FRA  2017 | Regie: Agnès Varda & JR | Lengte: 89 min | Frans gesproken, Nederlands ondertiteld

Koop kaarten

Aansluitend paneldiscussie over de betekenis van kunst en cultuur voor jong en oud o.l.v. Cesar Majorana. Met medewerking van Carel Bergtop (OBA), Els de Does en Marianne Barendsen (Grey Vibes) .

Vrijdag 13 juli 12.30 uur - Poetry

Grootmoeder Yang Mi-ja zorgt voor haar getroebleerde en moeilijk opvoedbare kleinzoon. Wanneer deze medepleger blijkt te zijn bij een ernstig delict valt ze ten prooi aan diepe schaamte en de gevolgen van conflicterende loyaliteiten. Op zoek naar een manier om haar gevoelens uit te drukken schrijft ze zich in voor een cursus poëzie. In dit ontroerende drama laat regisseur Chang Dong zien welke verborgen kracht er schuilt in creativiteit en wat de essentie is van kunst.

Zuid-Korea  2010 | Regie: Lee June-dong| Lengte: 139 min | Koreaans gesproken, Nederlands ondertiteld | Met: Yoon Jeong-hee, Lee Da-wit, Kim Hee-ra, Ahn Nae-sang

Koop kaarten

Inleiding door student Lars Hopman over de positie van ouderen in Zuid-Korea.

Vrijdag 13 juli 15.00 uur - Finding your feet

De standsbewuste Sandra is diep ontgoocheld wanneer bij het pensioneringsfeest van haar gearriveerde echtgenoot blijkt dat hij er al jaren een minnares op na houdt. Ze vlucht naar het sjofele appartement van haar vrijgevochten zus Bif. De twee verschillen als dag en nacht en zijn elkaar in de loop der jaren uit het oog verloren. Maar Bif omarmt haar gefrustreerde zus en gunt haar een warm onthaal in haar levendige vriendenkring. Meegesleept door Bif en haar vrienden vindt Sandra zichzelf opnieuw uit. Een sprankelende film met grandioze Britse acteurs en aanstekelijke dansscènes.

GB 2011 | Regie: Richard Loncraine| Lengte: 111 min | Engels gesproken, Nederlands ondertiteld | Met: Joanna Lumley, Celia Imrie, Imelda Staunton, Phoebe Nicholls, David Hayman, Timothy Spall

Koop kaarten

Na de voorstelling kan er gedanst worden met Grey Vibes.

Wie zijn wij

Silver Screen is een activiteit van de GGD Amsterdam als onderdeel van Age Friendly City Amsterdam. Enkele Amsterdamse ouderen helpen het Silver Screen Filmfestival vorm te geven. Deze ouderen zijn actief betrokken bij bewonersinitiatieven in de stad, bij contact tussen generaties en bij culturele activiteiten. Bij de uitvoering van het festival werken we samen met A Day in a Life, Bioscoop Het Ketelhuis, Bosch film Amsterdam, Film Incompany, Leyden Academy, Stichting Filmonderzoek.

Financiële bijdragen van het RCOAK en Fonds Sluyterman van Loo maken het Silver Screen Filmfestival mogelijk.

Naast het filmfestival is er het project Silver Screen: film om de hoek. Dit bestaat uit maandelijkse filmmiddagen op een vaste plek in de buurt. Het wil mensen de gelegenheid bieden om anderen te ontmoeten.

Contact

(020) 5555 495 (secretariaat afdeling EGZ, GGD Amsterdam)EGZ@ggd.amsterdam.nl

Auteur foto: Swaasfotografie. Op de foto v.l.n.r. Corinne Sieger, Mary van Vucht, Ineke de Ruiter, Astrid van Ketel. Ontbrekend op de foto: Irène Gefferie en Florence Visser.

Praktische informatie Filmfestival

Silver Screen Filmfestival Amsterdam
10 – 13 juli 2018
Locatie festival: Bioscoop Het Ketelhuis
Pazzanistraat 4
1014 DB Amsterdam

Vanaf half juni kunt u kaarten kopen via de website van het Ketelhuis
Of reserveer telefonisch via (020) 684 00 90.

Het Ketelhuis is goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers en beschikt over een rolstoellift en een aangepast toilet. Gebruikt u een elektrische rolstoel? Neem dan contact op met het Ketelhuis.

Route

Vanaf Centraal Station Bus 21, halte Van Hallstraat of bus 22, halte Nassauplein.
Vanaf het Centrum Tramlijn 10, halte Van Limburgstirumplein.
Met de auto Vanuit het zuiden: A-10 Ring West, afslag S 103 (Haarlem, Westerpark), volg Amsterdam-Centrum. Vanuit het noorden: A-10 Ring-West,  afslag S 102 (Haarlem), volg Amsterdam-Centrum.
Parkeren

Parkeren kan het beste in parkeergarage Westergasfabriek (Q-Park). De parkeergarage staat op de hoek Haarlemmerweg / Van Slingelandtstraat. Vervolgens is het een minuut of zes wandelen door het park.