Zoeken in GGD Amsterdam
Pad tot huidige pagina
Verbergen
De GGD richt zich op alle inwoners van Amsterdam,­ Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

Geslaagde bijeenkomst ‘Samen eenzaamheid verminderen’

18 december 2015

Op deze pagina - Geslaagde bijeenkomst ‘Samen eenzaamheid verminderen’


Op dinsdagochtend 24 november 2015 bezochten zo’n tachtig mensen de Inspiratiebijeenkomst ‘Samen eenzaamheid verminderen’. Medewerkers van welzijnsorganisaties, gemeente, zorginstellingen en veel vertegenwoordigers van zelforganisaties kwamen naar het congrescentrum. De bijeenkomst was georganiseerd door de Gemeente Amsterdam (GGD en Onderwijs, Jeugd en Zorg) in samenwerking met de coalitie Erbij Amsterdam.

Op dinsdagochtend 24 november jl. bezochten zo’n tachtig mensen de Inspiratiebijeenkomst ‘Samen eenzaamheid verminderen’. Medewerkers van welzijnsorganisaties, gemeente, zorginstellingen en veel vertegenwoordigers van zelforganisaties kwamen naar het congrescentrum. De bijeenkomst was georganiseerd door de Gemeente Amsterdam (GGD en Onderwijs, Jeugd en Zorg) in samenwerking met de coalitie Erbij Amsterdam.

Maarten de Gouw van de landelijke Coalitie Erbij vertelde over de verschillende gezichten van eenzaamheid. Als je eenzaamheid wilt verminderen is het belangrijk goed naar de achterliggende aspecten te kijken. Gaat het om sociale of emotionele eenzaamheid? Is iemand gericht op sociale participatie of vindt hij een beperkt aantal contacten voldoende?
Presentatie Maarten de Gouw (PDF, 426 kB)

Deelsessies

In zes deelsessies maakten deelnemers kennis met verschillende programma’s en activiteiten en werd gesproken over het vertalen van de theorie naar de praktijk. Er waren voorbeelden van cursussen en groepsactiviteiten, sociale activiteiten, huisbezoeken en burenhulp.
Verslag van de deelsessies

Verder met Eenzaamheid

Eenzaamheid verminderen is niet eenvoudig maar samen kunnen we er wel iets aan doen. Uit de evaluatie blijkt dat veel deelnemers naar aanleiding van de bijeenkomst plannen hebben om met het thema verder te gaan. Bijvoorbeeld door het onderwerp te bespreken in het wijkzorgnetwerk, meer maatwerk te bieden aan cliënten of initiatieven te nemen in een stadsdorp.
De deelnemers waardeerden de bijeenkomst met gemiddeld een zeven.

Vanwege de vele aanmeldingen konden niet alle belangstellenden deelnemen. Daarom gaat de GGD in het voorjaar een of meer nieuwe bijeenkomsten rondom het thema eenzaamheid organiseren. Hierbij zullen we voortbouwen op de ervaringen en de vele tips en wensen die de deelnemers gegeven hebben, zoals meer verdieping, meer uitwisseling van ervaringen en meer Best Practices.

Op de pagina Gezond en wel Eenzaamheid vindt u meer informatie over de aanpak van Eenzaamheid.

Wilt u op de hoogte blijven of bijdragen aan een vervolg?
Mail naar avketel@ggd.amsterdam.nl