Zoeken in GGD Amsterdam
Pad tot huidige pagina
Verbergen
De GGD richt zich op alle inwoners van Amsterdam,­ Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

Fijn! in je brein

10 mei 2017

Op deze pagina - Fijn! in je brein


De GGD Amsterdam en het VU medisch centrum zijn gestart met het onderzoek ‘Fijn! in je brein’. In deze studie wordt onderzocht hoe goed je met vragenlijsten angst en somberheid bij kinderen en jongeren kan herkennen. Onder jongeren onderzoeken we daarnaast ook een vragenlijst die suïcidaliteit herkent. Kinderen en jongeren vullen zelf de vragenlijsten in. Zij weten het beste wanneer ze wel of niet lekker in hun vel zitten. Dit onderzoek is erg belangrijk, omdat angst, somberheid en suïcidaliteit vaak voorkomt onder kinderen en jongeren. Helaas hebben ouders, leerkrachten en hulpverleners dit vaak niet door.

Waarom meedoen?

Veel scholen maken al gebruik van de vragenlijsten. De vragenlijsten worden gebruikt om kinderen en jongeren die niet lekker in hun vel zitten te herkennen. Zij kunnen dan hulp krijgen. Maar we weten niet zeker of de vragenlijsten net zo goed werken als in het buitenland. Dit is wel erg belangrijk! Want stel je voor dat de vragenlijsten niet zo goed werken. Dan worden kinderen geselecteerd voor hulp die geen hulp nodig hebben. Of erger: kinderen die hulp nodig hebben, worden niet herkend.

Door mee te doen kun je helpen kinderen en jongeren met angst, somberheid of suïcidaliteit beter zichtbaar te maken. En dat zorgt ervoor dat ze de hulp kunnen krijgen die ze nodig hebben. Alle kinderen en jongeren tussen de 8 en 19 jaar kunnen meedoen, ook kinderen en jongeren die goed in hun vel zitten.

Kinderen en jongeren die meedoen aan het onderzoek krijgen als dank een cadeautje. Per klas die meedoet ontvang de leerkracht een VVV bon ter waarde van 25 euro.

Wil je meer weten?

Kijk dan eerst bij de veelgestelde vragen. Grote kans dat het antwoord daar tussen staat.

Heb je geen antwoord gevonden op je vraag? Neem dan contact op met de onderzoeker Leonie Klaufus via onderstaande gegevens:

E-mail: lklaufus@ggd.amsterdam.nl
Telefoonnummer: 06 22727681