Zoeken in GGD Amsterdam
Verbergen
De GGD richt zich op alle inwoners van Amsterdam,­ Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

PCIT-Home

1 oktober 2014

Nieuw! PCIT-Home: Ouder en kind training voor 2-7 jarige kinderen met gedragsproblemen

Vanaf oktober is er voor Hart & Ziel scholen een nieuw zorgaanbod beschikbaar, namelijk: PCIT-home is een korte ouder- en kind training voor kinderen van 2-7 jaar met gedragsproblemen. De training vindt thuis in 8 sessies plaats en wordt uitgevoerd door trainers van de Bascule. Heeft uw school kinderen die volgens de SDQ gedragsproblemen hebben en die gebaat zouden zijn met PCIT-Home?
Meld uw school dan aan bij projectcoördinator Mariëlle Abrahamse (m.abrahamse@debascule.com / 020-8901000). Ook voor meer informatie over de training kunt u bij haar terecht.

Wat is PCIT-Home?

PCIT-Home is een kortdurende training waarbij de nadruk ligt op het verbeteren van de ouder-kind interactie en het verminderen van de gedragsproblemen bij het kind. De ouder leert de regie in de opvoeding te nemen en een veilige opvoedsituatie te bieden. PCIT-Home is een behandeling waarbij ouders direct worden gecoacht tijdens het spelen met hun kind. Hierbij krijgt de ouder een microfoontje in het oor en hoort hiermee instructies of opmerkingen van de therapeut.

De training bestaat uit 8 wekelijkse sessies van anderhalf uur met de ouder(s)/verzorger(s) en het kind.

Welke kinderen komen in aanmerking voor de training?

Om in aanmerking te komen voor deze training moet het kind 2-7 zijn en gedragsproblemen hebben. Dit wordt gemeten met de SDQ. Als een kind 2x verhoogd gescoord heeft op de SDQ-totaalschaal en SDQ-gedragsschaal komt het in aanmerking voor de PCIT-Home: ouder en kindtraining.

Wetenschappelijk onderzoek

Kinderen en hun ouders die dit schooljaar worden aangemeld voor PCIT-Home worden ook gevraagd om mee te doen aan een wetenschappelijk onderzoek. Onderzoek heeft namelijk laten zien dat de langere behandelingversie (15 sessies) van PCIT op locatie zeer positieve resultaten oplevert, ook in de preventie van kindermishandeling. De Bascule wil nu onderzoeken hoe effectief PCIT is als het in minder sessies en in de thuissituatie wordt aangeboden.

Belangstelling?

Wilt u als school meer weten over PCIT-Home en/of wilt u zich aan melden om kinderen samen met hun ouders door te verwijzen? Dan komt de Bascule PCIT-Home graag verder toelichten en bekijken we gezamenlijk de mogelijkheden. Neem hiervoor gerust contact op met de projectcoördinator, Mariëlle Abrahamse(m.abrahamse@debascule.com / 020-8901000).