Zoeken in GGD Amsterdam
Verbergen
De GGD richt zich op alle inwoners van Amsterdam,­ Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

Kopie van Nieuwsbrief #1

4 september 2013

Kopie van Nieuwsbrief #1

Onderwerp

Nieuwsbrief Sept 2013

Lijst

Lijst

Beste directie en ib'ers,

De screening voor Hart en Ziel kan alweer bijna van start! Zodra het zover is zullen leerkrachten en ib'ers een startsein per e-mail ontvangen. Hieraan voorafgaand willen wij jullie eerst een paar belangrijke mededelingen doen.

Heeft u de EDEX en leerkrachtgegevens al gemaild?

Zo niet, e-mail ze dan zo snel mogelijk naar hartenziel@ggd.amsterdam.nl

Aan te leveren gegevens:

 • EDEX-bestand in ZIP-formaat
 • Gegevens ib'er(s) en deelnemende leerkrachten:
  - voor- en achternaam
  - E-mailadres
  - Bijbehorende groepen

Hart en Ziel gaat voor de COTAN: 20 duo-leerkrachten gezocht!

Hart en Ziel wil in 2014 volledig COTAN-genormeerd zijn. Daarom is er het afgelopen jaar extra onderzoek gedaan, waaronder naar de normering van de SDQ. Om het geheel af te ronden zoekt Hart en Ziel duo-leerkrachten die in oktober beide de SDQ willen invullen voor alle leerlingen in hun groep. Hiermee kunnen wij de zogeheten interbeoordelaarsbetrouwbaarheid van de SDQ onderzoeken. Met andere woorden: in hoeverre stemmen beide leerkrachten overeen in hun beoordeling van de leerlingen.

Wij zoeken in totaal 40 leerkrachten: 10 x 2 leerkrachten die lesgeven aan groep 1, 2, 3 of 4, en 10 x 2 leerkrachten die lesgeven aan groep 5, 6, 7 of 8. Beide leerkrachten moeten minimaal 2 dagen voor de klas staan.

De gegevens van het onderzoek worden anoniem geanalyseerd en gerapporteerd. Natuurlijk is er ook een beloning: aan elk duo dat deelneemt, geven we 2 x € 10 aan cadeaubonnen.

Wij hopen dat jullie meedoen! Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar hartenziel@ggd.amsterdam.nl Er wordt dan contact met jullie opgenomen met nadere informatie omtrent het invullen.

Koppeling met Parnassys

croppedimage300129-parnassys

Werkt uw school met Parnassys? Koppel dan uw Parnassys account aan uw Hart en Ziel account.

Hoe werkt het?

 1. Log in op de gebruikelijke manier
 2. Klik op de knop "Log in via Parnassys"
 3. U komt op de inlogpagina van Parnassys. Log hier in met uw Parnassys gebruikersnaam en wachtwoord
 4. U komt hierna vanzelf terug in uw persoonlijke Hart en Ziel leerlingvolgsysteem.
 5. Uw account is nu gekoppeld. Log voortaan in via de Parnassys link op de Hart en Ziel website

Mocht u er niet uitkomen, bel dan met één van de medewerkers van het secretariaat van het Cluster EDG : 020 555 5495. U wordt dan doorverbonden met de helpdesk. U kunt ook een mail zenden naar de helpdesk via hartenziel@ggd.amsterdam.nl

Training voor leerkrachten

dME2ZM

Na de eerste screening van het schooljaar zal op een aantal scholen een teamtraining worden gegeven over Aanpak in de Klas. In deze training gaan wij met leerkrachten aan het werk om een vertaalslag te maken van signaleren naar een handelingsgerichte aanpak. Wij streven ernaar deze training in de toekomst aan alle Hart- en Zielscholen aan te bieden.

Basistraining voor ib'ers

Dit schooljaar start er weer een aantal nieuwe scholen met Hart en Ziel. Voor deze scholen bieden wij de basistraining voor ib'ers aan. Ook scholen die hier vorig jaar niet bij aanwezig konden zijn kunnen zich hiervoor alsnog aanmelden.

De training vindt plaats op donderdag 7 november 2013 van 14.00 uur tot 16.00 uur in het hoofdgebouw van de GGD Amsterdam, Nieuwe Achtergracht 100. Tijdens deze interactieve training wordt onder andere uitgelegd hoe de screeningsresultaten kunnen worden geraadpleegd op school-, groeps- en leerlingniveau. Ook wordt er aandacht besteed aan het effectief inzetten van Hart en Ziel in de leerlingzorg.

LET OP: Heeft u nog niet deelgenomen aan deze training? Meld u dan nu aan via hartenziel@ggd.amsterdam.nl

Datum voor SPRINT-evaluatie

Scholen die Hart en Ziel (ook) gebruiken voor de SPRINT-screening wordt gevraagd zich dit schooljaar aan te sluiten de SPRINT-evaluatie op donderdag 13 maart 2014 om 14.00 uur. Deze bijeenkomst zal dit jaar in een geheel nieuw jasje worden gestoken. Zo zullen scholen en beleidsmedewerkers van alle stadsdelen samen de bijeenkomst bijwonen en zal er een interessante spreker aanwezig zijn. Het programma, de locatie en de exacte tijden worden later bekend gemaakt.

Mis dit niet! Geef u nu alvast op via e.campbell@piresearch.nl

Doe dit zo snel mogelijk, zodat wij een inschatting kunnen maken van het aantal deelnemers.

Scholen tevreden over Hart en Ziel

In het vorige schooljaar hebben 115 leerkrachten en 27 ib'ers deelgenomen aan de evaluatie van Hart en Ziel. De resultaten in een notendop:

 1. Scholen zijn over het algemeen tevreden over Hart en Ziel. Leerkrachten (75%) en ib'ers (93%) vinden de website prettig en gebruiksvriendelijk en kunnen de benodigde informatie goed vinden.
 2. Aanpak in de Klas en de Jeugdpreventiewijzer worden (nog) niet zo vaak gebruikt en worden minder hoog gewaardeerd. Om meer uit deze modules te halen zal er voor komend schooljaar een training ontwikkeld worden. Deze training helpt leraren om Hart en Ziel te gebruiken in hun groepsplan waarbij gebruik wordt gemaakt van Aanpak in de Klas. Zie informatie onder het kopje 'Training voor leerkrachten'.
 3. Ook het communiceren over de sociaal-emotionele gezondheid van leerlingen met ouders is een aandachtspunt. Leerkrachten bespreken de SDQ vaak niet met ouders. 50% van de leerkrachten zou hier graag meer over willen leren.
 4. Men is redelijk tevreden over de bereikbaarheid van de helpdesk en is van mening dat vragen snel en adequaat worden opgepakt. Komend schooljaar zullen wij weer ons uiterste best doen om scholen, leerkrachten en ib'ers zo goed mogelijk te helpen.

Wij blijven u op de hoogte houden.

De volgende Hart en Ziel nieuwsbrief zal in het voorjaar 2014 verschijnen. Raadpleeg onze website voor al het tussentijdse nieuws.

Wij wensen iedereen een fijn schooljaar toe !

n5EjxDU

Lijst

Aan- en afmelden voor deze nieuwsbrief