Zoeken in GGD Amsterdam
Pad tot huidige pagina
Verbergen
De GGD richt zich op alle inwoners van Amsterdam,­ Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

Anders voeren

6 februari 2018

De verleiding is groot om dieren die we leuk vinden, te voeren. Zo is het voor veel mensen heel gewoon om brood te voeren aan eenden in het park of vogels te voeren in de tuin. Te veel voer en voor dieren niet geschikt voedsel is echter ongezond. Voor de dieren zelf en uiteindelijk ook voor onze leefomgeving. Voer voor stadsvogels blijft vaak liggen en kan dan bijvoorbeeld leiden tot overlast van ratten.


Het kan ook beter: “voeren mag, maar anders”!

Geef natuurlijk voedsel, dat is voedsel dat past bij het dier. Dan verandert ‘verboden te voeren’ in ‘we voeren anders’! Voor de leefomgeving van zowel mensen als dieren is natuurlijk voedsel voor dieren belangrijk.

 1. Gevarieerd voedsel geeft gezonde dieren
  Als dieren voornamelijk brood en andere voedselresten eten in plaats van natuurlijk voedsel, dan krijgen ze snel een eenzijdig dieet. Dieren hebben gevarieerd voedsel nodig om gezond te blijven en gezonde jongen groot te brengen. Er zitten meer verschillende voedingsstoffen in insecten of groenvoer dan in brood of patat.
 2. Bewegen is gezond, ook voor dieren
  Dieren die veel worden gevoerd, eten vaak eenzijdig. Daardoor kan hun natuurlijk gedrag veranderen. Ze worden dan afhankelijk van gevoerd voedsel en bewegen daardoor minder. Veel beweging is juist goed voor de ontwikkeling van het uithoudingsvermogen van dieren en voor hun weerstand tegen ziektes.
 3. Gezonde dieren zorgen voor een gezonde omgeving
  Op plaatsen waar regelmatig veel en verkeerd wordt gevoerd, komen de dieren meer met elkaar en met hun uitwerpselen in contact dan onder natuurlijke omstandigheden. Dit kan leiden tot uitbraak van ziektes onder deze dieren. Als voedsel blijft liggen, kan er overlast van bijvoorbeeld ratten ontstaan. Dieren kunnen ook ziek worden omdat het voedsel beschimmeld raakt.
  Voor mensen geeft de concentratie van dieren op bepaalde plaatsen soms geluid- of verkeersoverlast. Verder kunnen het water en de bodem vervuild raken door de overvloed aan ontlasting van dieren.

Als we dieren voeren, bedoelen we het goed. Helaas is het resultaat van overmatig en eenzijdig dieren voeren dus dat er ziektes kunnen uitbreken. Als u wilt voeren, doe het dan verstandig. Geef natuurlijk voedsel, in beperkte mate:

 • voer ganzen grastoppen, klaver, granen of speciaal voer voor watervogels
 • voer duiven zaden zoals tarwe, gerst en graszaad, maïs of duivenvoer
 • voer eenden groenvoer zoals sla en andijvie, fruit, zaden, granen of speciaal voer voor watervogels.

Vogels voeren in de winter
In de zomer vinden dieren bijna altijd zelf voldoende voedsel. Vogels voeren in de zomer is dus niet nodig. Als u toch wilt voeren, geef een dier dan natuurlijk voedsel en niet meer dan dat het per keer kan opeten. Dit geldt ook voor de andere seizoenen en in moeilijke tijden, zoals een strenge winter.

Toolkit
Ter ondersteuning van de 'Anders voeren' campagne is een toolkit samengesteld.

 • Educatieve materialen voor basis- en middelbaar onderwijs
 • Posters voor stadsdeelkantoren en/of buurthuizen
 • Publieksfolders

Anders voeren toolkit