Zoeken in GGD Amsterdam
Pad tot huidige pagina
Verbergen
De GGD richt zich op alle inwoners van Amsterdam,­ Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

Broodkevers

9 mei 2016

In het kort

Informatie over overlast door broodkevers. Hoe herkent u ze, wat zijn de eventuele gevaren voor de gezondheid en wat kan de GGD voor u doen.


Een volwassen broodkever is ongeveer 3 mm lang, roodbruin van kleur en dicht behaard met korte, gele haartjes. Een vrouwtje legt tussen de 50 en 100 eitjes per keer, bij voorkeur in kieren en op donkere plaatsen. Na twee tot vijf weken komen de larven uit de eitjes. De larven, die schadelijk zijn, zien er heel anders uit dan de volwassen kevers, die niet schadelijk zijn. Ze zijn wit met een donkere kop, hebben pootjes en kunnen zich goed verplaatsen. Hoe warmer het is, hoe sneller broodkevers zich vermenigvuldigen. De uit het ei gekomen larven kunnen hoogstens acht dagen zonder voedsel. Als er geen voedsel is, verdwijnen ze dus vanzelf.

U kunt zien dat u last hebt van broodkeverlarven aan de ronde gaatjes in voedingsmiddelen of de verpakking daarvan. Dit zijn de openingen waar de volwassen kevers uitvliegen. In de meelachtige producten kunnen cocons (geelachtig, 3 - 4 mm) zitten. Meestal zitten deze cocons tegen de wanden of bodem van het verpakkingsmateriaal.

Overzicht kenmerken:

  • Grootte: 2 - 4 mm
  • Kleur: bruin tot roodbruin
  • Duur van ei tot volwassen dier: 1 - 7 maanden (afhankelijk van de temperatuur)
  • Voorkeursplek:
    Larve: in droge, vaak zetmeelhoudende, voedingswaren
    Kever: verspreid in woning, komt vaak op licht af
  • Overlast/schade: aantasting van voedsel

Op welke manier kunt u overlast van broodkevers ervaren?

De larven van de broodkever kunnen een behoorlijke vraatschade (zie foto rechts) veroorzaken aan voedsel zoals graan, meel, brood, beschuit, macaroni, honden- en kattenbrokken. Broodkevers vervuilen voedsel, waardoor het niet meer eetbaar is.

Zijn er risico’s voor de gezondheid?

Broodkevers vormen geen risico voor de gezondheid.

Wat kunt u zelf doen om overlast te voorkomen?

U kunt de kever laten onderzoeken bij Dierplaagbeheersing, zodat u zeker weet dat het insect een broodkever is. Als u een aangetaste voorraad voedsel ontdekt, dan kunt u deze het beste vernietigen. Wij raden u aan andere voorraden ook te controleren en deze vervolgens, als ze niet aangetast zijn, op te bergen in goed afsluitbare voorraadbussen. Dit voorkomt ook overlast van andere dieren, zoals muizen en ratten.
Om te voorkomen dat u opnieuw kevers in uw voedselvoorraad aantreft, adviseren wij u uw voorraden te beperken en zo koel en droog mogelijk op te slaan. Het is ook verstandig om uw voorraad- en keukenkasten grondig schoon te maken.

Wat kan Dierplaagbeheersing doen?

Ons uitgangspunt is dat wij dieren zoveel mogelijk laten leven en milieuvriendelijk werken. We gaan samen met u op zoek naar de oorzaak en helpen u de overlast op structurele wijze aan te pakken. Zo bespreken we duurzame maatregelen om hinder in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen.

Dierplaagbeheersing voort geen broodkever bestrijding uit, omdat de maatregelen die wij hierboven hebben beschreven, bijna altijd voldoen. Alleen bij grote aantallen heeft het zin een spuitbus te gebruiken. Deze is te koop is in het adviespunt van Dierplaagbeheersing. Spuit daarmee de naden en kieren van de voorraadkasten en de keukenkasten in. Na de behandeling kunt u alleen de werkvlakken van de kasten schoonmaken. Het middel in de naden en kieren moet zo lang mogelijk blijven zitten, omdat het nog een aantal weken werkzaam is.

Kosten

Als u overlast heeft dan adviseren we u graag. Dit kan telefonisch en/of in het adviespunt. Aan deze dienstverlening zijn geen kosten verbonden. Er kunnen wél kosten aan de orde zijn als u kiest voor een bezoek aan huis of een behandeling door een dierplaagbeheerder (bij behandeling worden de kosten van huisbezoek op de totale rekening in mindering gebracht). Die kosten worden altijd vooraf met u besproken. In bepaalde gevallen zijn de kosten voor rekening van de huiseigenaar.
Voor bedrijven/instellingen worden vrijblijvende offertes opgesteld.

Ervaart u overlast in de openbare ruimte dan kunt u uw stadsdeel benaderen. Over het algemeen zal de afdeling Dierplaagbeheersing dan, in opdracht en op kosten van het stadsdeel, maatregelen nemen om de overlast beheersbaar te krijgen.