Zoeken in GGD Amsterdam
Pad tot huidige pagina
Verbergen
De GGD richt zich op alle inwoners van Amsterdam,­ Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

Houtwormen

10 mei 2016

In het kort

Informatie over overlast door houtwormen. Hoe herkent u ze, wat zijn de problemen die ze veroorzaken en wat kan de GGD voor u doen.


De houtworm is de larve van een keversoort. De larven van deze kever leven gemiddeld 3 jaar in hout, waar ze aanzienlijke schade kunnen aanrichten omdat zij overleven door zich in hout te nestelen en hout te eten. De larve van de houtwormkever is vaalwit van kleur en kan tot 7 mm lang worden.

Als de larve uit het hout komt, dan kromt deze zich in de vorm van een komma. De larven maken gangen in hout, bij voorkeur in vertrekken die weinig worden gebruikt. Als u in hout ronde gaatjes met een doorsnede van één tot twee millimeter ziet, dan is de kans groot dat de houtworm aanwezig is of is geweest. De wijfjes van de chocoladebruine kevers leggen hun eitjes in de naden en kieren van het hout en in oude uitvliegopeningen en gangen.

Overzicht kenmerken:

  • Grootte: 3 - 7 mm
  • Kleur: bruin tot roodbruin
  • Duur van ei tot volwassen dier: 3 jaar (afhankelijk van de temperatuur)
  • Voorkeursplek:
    Larve: in hout (uitvliegopening is 1 - 2mm)
    Kever: verspreid in woning, komt vaak op licht af.
  • Overlast/schade: schade aan hout

Op welke manier kunt u overlast van houtwormkevers ervaren?

Houtwormkevers veroorzaken schade in hout, waardoor meubels en soms ook houten constructies in huizen aangetast worden.

Wat zijn de gezondheidsrisico’s?

Houtwormen vormen geen risico voor de gezondheid.

Wat kunt u zelf doen om overlast te voorkomen?

U kunt de kever laten onderzoeken bij de afdeling Dierplaagbeheersing, zodat u zeker weet dat het een houtwormkever is. Daarna moet worden vastgesteld of er nog larven in het hout leven. Dit is het geval als er vers houtmeel uit de gaatjes komt.
Als er geen eitjes of larven in het hout zitten, dan is het verstandig het hout te behandelen met verf, vernis, beits of lak. U beschermt het hout tegen aantasting door houtworm door het hout rondom te voorzien van een goed aaneengesloten, dekkende laag. Als het hout is aangetast op kleine plekken, dan kunt u het zelf behandelen met een middel dat u kunt kopen bij het adviespunt van Dierplaagbeheersing. Voordat u het middel aanbrengt, moet u het hout zoveel mogelijk stofvrij maken en oude verf- of laklagen met een krabber of staalborstel verwijderen. Het heeft geen zin om geverfd of gelakt hout te behandelen; het bestrijdingsmiddel dringt dan niet in het hout door.

Vervanging van het hout soms raadzaam

Als het hout op veel plekken en/of ernstig is aangetast, bijvoorbeeld wanneer het dragend vermogen van steunbalken aanzienlijk is verzwakt, dan is vervanging van deze delen raadzaam. Wanneer u hout of een antiek of tweedehands houten meubel wilt kopen, controleer het dan op sporen van houtworm door naar gaatjes te speuren. Wij adviseren uw aankoop apart te zetten en te behandelen voor gebruik.

Wat kan Dierplaagbeheersing doen?

Ons uitgangspunt is dat wij dieren zoveel mogelijk laten leven en milieuvriendelijk werken. We gaan samen met u op zoek naar de oorzaak en helpen u de overlast op structurele wijze aan te pakken. Zo bespreken we duurzame maatregelen om hinder in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen.

Bij overlast van houtworm kunt u telefonisch advies krijgen of langskomen bij het adviespunt. We kunnen u ook bezoeken. In de winkel verkopen we een middel voor de bestrijding van houtworm. Deze behandeling kunnen we ook voor u uitvoeren. Bij aantasting van grote oppervlakken verwijzen we u naar gespecialiseerde bedrijven.

Kosten

Als u overlast heeft dan adviseren we u graag. Dit kan telefonisch en/of bij het adviespunt. Aan deze dienstverlening zijn geen kosten verbonden. Er kunnen wél kosten aan de orde zijn als u kiest voor een bezoek aan huis of een behandeling door een dierplaagbeheerder (bij behandeling worden de kosten van huisbezoek op de totale rekening in mindering gebracht). Die kosten worden altijd vooraf met u besproken. In bepaalde gevallen zijn de kosten voor rekening van de huiseigenaar.
Voor bedrijven/instellingen worden vrijblijvende offertes opgesteld.

Ervaart u overlast in de openbare ruimte dan kunt u uw stadsdeel benaderen. Over het algemeen zal de afdeling Dierplaagbeheersing dan, in opdracht en op kosten van het stadsdeel, maatregelen nemen om de overlast beheersbaar te krijgen.