Zoeken in GGD Amsterdam
Pad tot huidige pagina
Verbergen
De GGD richt zich op alle inwoners van Amsterdam,­ Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

Lieveheersbeestjes

10 mei 2016

In het kort

Informatie over lieveheersbeestjes. Op welke manier kunt u overlast van ze ervaren en wat kunt u doen om overlast te voorkomen?


In Nederland komen ongeveer 60 soorten lieveheersbeestjes voor, variërend in grootte van 2 tot 10 mm. Lieveheersbeestjes hebben vaak rode, gele, witte en zwarte kleuren en zijn meestal gestippeld. Ze zijn rond, vaak zelfs halfbolvormig, en hebben korte pootjes. De meeste lieveheersbeestjes leven ongeveer een jaar. Het aantal stippen zegt dus niets over de leeftijd.

Lieveheersbeestjes zijn bijzonder nuttig omdat zij enorme hoeveelheden bladluizen eten die anders schade zouden toebrengen aan gewassen. Zij worden bijvoorbeeld gebruikt om bladluizen op een natuurlijke manier te bestrijden.

Op welke manier kunt u overlast van lieveheersbeestjes ervaren?

Hinder van lieveheersbeestjes kan voorkomen aan het begin van de zomer wanneer de larven gaan verpoppen en in de herfst, wanneer de volwassen kevers, soms in vele tientallen, een plek zoeken om te overwinteren.

Zijn er risico’s voor de gezondheid?

Lieveheersbeestjes vormen geen risico’s voor de gezondheid.

Wat kunt u zelf doen om overlast te voorkomen?

Als u overlast hebt van lieveheersbeestjes in huis, dan kunt u ze opzuigen met de stofzuiger. Doe voor het stofzuigen een nylon kous over de mond van de slang en zuig de beestjes in de kous, met de stofzuiger in de laagste stand. De nylon kous kunt u vervolgens buiten leggen. U kunt een lieveheersbeestje ook voorzichtig oppakken of vangen met een leeg glas, gebruik papier als deksel, en dit daarna buiten zetten. Dierplaagbeheersing verkoopt bij het adviespunt een insectenvangsysteem, zodat dieren die het huis zijn binnengekomen weer naar buiten kunnen worden geholpen zonder dat ze direct worden aangeraakt. Deze maatregelen voorkomen dat lieveheersbeestjes bestrijden noodzakelijk wordt.

Wat kan Dierplaagbeheersing doen?

Ons uitgangspunt is dat wij dieren zoveel mogelijk laten leven en milieuvriendelijk werken.
We gaan samen met u op zoek naar de oorzaak en helpen u de overlast op structurele wijze aan te pakken. Zo bespreken we duurzame maatregelen om hinder in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen.

Dierplaagbeheersing behandelt de overlast van lieveheersbeestjes niet met bestrijdingsmiddelen omdat ze een nuttige functie hebben. De hinder van lieveheersbeestjes kan met diervriendelijke maatregelen worden opgelost.

Kosten

Als u overlast heeft dan adviseren we u graag. Dit kan telefonisch en/of bij het adviespunt. Aan deze dienstverlening zijn geen kosten verbonden. Er kunnen wél kosten aan de orde zijn als u kiest voor een bezoek aan huis of een behandeling door een dierplaagbeheerder (bij behandeling worden de kosten van huisbezoek op de totale rekening in mindering gebracht). Die kosten worden altijd vooraf met u besproken. In bepaalde gevallen zijn de kosten voor rekening van de huiseigenaar.
Voor bedrijven/instellingen worden vrijblijvende offertes opgesteld.

Ervaart u overlast in de openbare ruimte dan kunt u uw stadsdeel benaderen. Over het algemeen zal de afdeling Dierplaagbeheersing dan, in opdracht en op kosten van het stadsdeel, maatregelen nemen om de overlast beheersbaar te krijgen.