Zoeken in GGD Amsterdam
Pad tot huidige pagina
Verbergen
De GGD richt zich op alle inwoners van Amsterdam,­ Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

Spinnen

10 mei 2016

In het kort

Informatie over spinnen. Op welke manier kunt u overlast van ze ervaren en wat kunt u doen om overlast te voorkomen?


Spinnen hebben 8 poten en zijn insecteneters. Veel spinnen doen dat met een web, waarmee zij zeer effectief muggen en vliegen vangen. Er bestaan ook spinnen die zonder web voedsel vinden, zij jagen bijvoorbeeld op bodeminsecten. Veel vogels eten spinnen. In nieuwbouwwijken waar vogels niet voldoende nestplekken vinden, kunnen spinnen in grote aantallen voorkomen. Na verloop van tijd leven de vliegende insecten, spinnen en vogels er in evenwicht.

Op welke manier kunt u overlast van spinnen ervaren?

Sommige mensen hebben angst voor spinnen. In Nederland komen echter geen spinnen voor die gevaarlijk zijn voor de mens.

Zijn er risico’s voor de gezondheid?

Spinnen vormen in Nederland geen risico voor de gezondheid.

Wat kunt u zelf doen om overlast te voorkomen?

U kunt spinnen in huis weer naar buiten helpen, omdat de meeste spinnen in de tuin beter op hun plek zijn. Spinnen vangen kunt u doen door een glas over de spin te zetten en papier eronder te schuiven. Het is belangrijk dat u regelmatig stofzuigt en ervoor zorgt dat spinnen geen web kunnen maken. Ook het dichten van gaten in uw huis kan voorkomen dat spinnen naar binnenkomen. Dierplaagbeheersing verkoopt bij het adviespunt een insectenvangsysteem, zodat dieren die het huis zijn binnengekomen weer naar buiten kunnen worden geholpen zonder dat ze direct worden aangeraakt.

Wat kan Dierplaagbeheersing doen?

Ons uitgangspunt is dat wij dieren zoveel mogelijk laten leven en milieuvriendelijk werken. We gaan samen met u op zoek naar de oorzaak en helpen u de overlast op structurele wijze aan te pakken. Zo bespreken we duurzame maatregelen om hinder in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen.

Bij spinnenoverlast kunt u telefonisch advies krijgen of langskomen bij het adviespunt. Een huisbezoek is ook mogelijk. Dierplaagbeheersing behandelt de spinnenoverlast niet omdat het zeer nuttige dieren zijn. We kunnen wel met u bespreken welke maatregelen de overlast kunnen oplossen.

Kosten

Als u overlast heeft dan adviseren we u graag. Dit kan telefonisch en/of bij het adviespunt. Aan deze dienstverlening zijn geen kosten verbonden. Er kunnen wél kosten aan de orde zijn als u kiest voor een bezoek aan huis of een behandeling door een dierplaagbeheerder (bij behandeling worden de kosten van huisbezoek op de totale rekening in mindering gebracht). Die kosten worden altijd vooraf met u besproken. In bepaalde gevallen zijn de kosten voor rekening van de huiseigenaar.
Voor bedrijven/instellingen worden vrijblijvende offertes opgesteld.

Ervaart u overlast in de openbare ruimte dan kunt u uw stadsdeel benaderen. Over het algemeen zal de afdeling Dierplaagbeheersing dan, in opdracht en op kosten van het stadsdeel, maatregelen nemen om de overlast beheersbaar te krijgen.