Zoeken in GGD Amsterdam
Pad tot huidige pagina
Verbergen
De GGD richt zich op alle inwoners van Amsterdam,­ Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

Wespen

27 oktober 2017

Wespen zijn nuttige insecten. Ze bestuiven bloemen en eten dagelijks vele tientallen insecten, waaronder vliegen, muggen en larven van insecten. Verder zijn ze dol op nectar, vruchtvlees, vruchtensappen, limonade, jam en bier. Kortom consumpties die wij vaak ook erg lekker vinden. Op die manier kunnen we ook vrij snel overlast ervaren van wespen. Wespen bestrijden is alleen zinnig als ze overlast of gevaar opleveren, bijvoorbeeld als zij hun nest in of zeer dichtbij woningen hebben gemaakt.

Regelmatig worden wespen verward met bijen of hommels. Bijen en hommels zijn, net als wespen, nuttige dieren. Ze verkrijgen hun voedsel uit nectar en stuifmeel van bloemen en spelen een belangrijke rol in de bestuiving van planten.

Wat kunt u zelf doen om overlast te voorkomen?

U kunt het beste wespen, bijen en hommels die uw huis binnenkomen, weer naar buiten helpen. Dit kunt u doen door een glas over het insect te zetten en papier eronder te schuiven.

Omdat ze op lekkernijen af komen, kunt u die het best goed afdekken of in een koelkast bewaren. Let ook op dat u een rietje gebruikt als u bijvoorbeeld limonade uit een blikje drinkt; er kan een wesp in het blikje gekropen zijn.

Maak een nest in een spouwmuur nooit van buiten dicht wanneer er een actief nest aanwezig is. De wespen zullen dan mogelijk een opening binnen het huis maken en daar in grote getale binnen komen.

Buiten het wespenseizoen kunt u de openingen in muren dichtmaken met metalen klemmende roostertjes die ook wel bijenbekjes genoemd worden.

Bij overlast van wespen, bijen of hommels kunt u bij voorkeur per email of anders telefonisch advies krijgen of langskomen bij het adviespunt.

Naast ons advies en determinatie worden wespenbestrijdingen door onze afdeling bij particulieren alleen uitgevoerd wanneer dat in te plannen is naast de gemeentelijke taken. Hiervoor worden kosten in rekening gebracht. Andere bestrijdingsbedrijven kunnen u mogelijk ook van dienst zijn.

De imkerafdelingen van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging hebben lijsten met imkers die u voor het verwijderen van een zwerm bijen kunt vragen:

http://www.bijenhouders.nl/bijen-en-welzijn/bijenzwerm

http://www.beelease.nl/