Zoeken in GGD Amsterdam
Pad tot huidige pagina
Verbergen
De GGD richt zich op alle inwoners van Amsterdam,­ Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

Kinderen en katten in de moestuin

30 juni 2014

In het kort

Goed handen wassen of handschoenen dragen zijn belangrijke hygiënemaatregelen bij het werken in de moestuin voor zowel kinderen als volwassenen. Zeker als er ook katten in de tuin komen.

Op deze pagina - Kinderen en katten in de moestuin


Kinderen

Als kinderen spelen en meewerken in de moestuin is het (net als voor volwassenen) van belang dat zij daarna goed hun handen wassen. Als de bodem niet of alleen onder voorwaarden geschikt is als moestuin, is het verstandig jonge kinderen niet in de tuin te laten spelen. Kinderen tot ongeveer 6 jaar steken namelijk hun vingers vaak in hun mond of eten zelfs aarde. Op die manier kunnen ze stoffen binnenkrijgen die een negatieve invloed op hun gezondheid kunnen hebben.

Kattenpoep in de moestuin

Katten kunnen de moestuin gebruiken als kattenbak. In kattenpoep kan een parasiet zitten die toxoplasmose bij de mens veroorzaakt. Mensen kunnen deze parasiet binnenkrijgen door in de moestuin te werken of door het eten van groenten die niet goed gewassen of verhit zijn. Toxoplasmose kan invloed hebben op het ongeboren kind. Daarom adviseert de GGD om goede hygiënemaatregelen te nemen. Draag handschoenen tijdens het tuinieren. Was uw handen altijd na het tuinieren en na het verwijderen van kattenpoep. Deze adviezen gelden voor iedereen, maar vooral voor zwangere vrouwen.