Zoeken in GGD Amsterdam
Pad tot huidige pagina
Verbergen
De GGD richt zich op alle inwoners van Amsterdam,­ Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

Dieren in huis

10 mei 2016

Huisdieren: gezellig! Soms ook oorzaak van gezondheidsklachten

Huisdieren brengen gezelligheid in de woning. Maar ze kunnen bij sommige mensen voor gezondheidsproblemen zorgen of deze verergeren.

Katten, honden en knaagdieren

katHuisdieren verspreiden via hun vacht, huidschilfers, speeksel, urine en ontlasting stoffen die bij sommige mensen allergische reacties veroorzaken. Deze stoffen noemen we allergenen.

Sommige mensen zijn erg gevoelig voor deze allergenen en krijgen door inademing bijvoorbeeld last van een loopneus, niesbuien, jeukende of tranende ogen, roodheid of jeuken van de huid, hoofdpijn, hoesten of benauwdheid. Er zijn veel mensen met een kattenallergie. Een honden- of knaagdierenallergie komt minder vaak voor. Allergenen blijven lang in de lucht zweven en kunnen door ons worden meegenomen naar andere plekken. Ook in ruimtes of huizen waar geen huisdieren leven, zijn dus allergenen te vinden, al is dat wel in mindere mate.

Wat kunt u zelf doen?

Denkt u klachten te hebben door uw huisdier, neem dan in elk geval contact op met uw huisarts. Als u allergisch bent moet u contact met de allergenen voorkomen. Natuurlijk zijn we gehecht aan onze huisdieren, dus doen we deze niet zomaar de deur uit. Het is het beste om de huisdieren niet in de woonruimte te laten. Een gladde vloer (dus geen vloerbedekking) is makkelijker schoon te houden en kan de kans op allergische reacties verlagen. Gestoffeerd meubilair kunt u vervangen door leren of kunststof meubels. Ook is het belangrijk om regelmatig de meubels en vloeren met een vochtige doek af te nemen.

duivenestVogelnesten op het balkon

Het is mogelijk dat duiven uw balkon voor een goede nestgelegenheid aanzien. Hierdoor kan uw balkon vervuilen en stank- of geluidsoverlast ontstaan. Zorg ervoor dat duiven geen gelegenheid krijgen om te nestelen of om op het balkon te zitten. Het adviespunt van de afdeling Dierplaagbeheersing van de GGD Amsterdam verkoopt hiervoor weringspakketten die u zelf kunt aanbrengen.

Meer informatie

De afdeling Milieu en Gezondheid van de GGD Amsterdam houdt zich bezig met binnenmilieu. Informatie vindt u op de website van de GGD Amsterdam. U kunt ook contact met ons opnemen, via e-mailadres lo@ggd.amsterdam.nl of telefoonnummer 020-555 5405.