Zoeken in GGD Amsterdam
Pad tot huidige pagina
Verbergen
De GGD richt zich op alle inwoners van Amsterdam,­ Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

Gezond schoonmaken

6 juni 2013

Schoonmaken doen we allemaal. Maar moet je tijdens het schoonmaken nu ook nog eens rekening houden met je gezondheid? Moeten nee! Maar het kan wel. Met een paar kleine weetjes maak je goed schoon maar heb je minder kans op huidklachten en luchtwegklachten.

Stoffig door stofzuigen

Bij stofzuigen komt er veel stof in de lucht terecht. Sommige stofzuigers blazen deze stofdeeltjes zelf de lucht in. Het stofzuigen zelf (ook met een nieuwe stofzuiger of centraal systeem) zorgt voor veel extra stof in de lucht. Dit stof bevat naast gewoon stof ook stofdeeltjes afkomstig van huisstofmijten en huisdieren. Inademen van deze stofdeeltjes kan leiden tot luchtwegklachten bij mensen die daarvoor gevoelig zijn.

Wat kunt u doen om te voorkomen dat veel stof in de lucht terecht komt?

 • Stofzuig niet elke dag
 • Wanneer u de stofzuigerzak vervangt, maak dan ook de filters schoon. Sommige filters kunt u schoonmaken in een sopje. Laat het filter daarna dan wel goed drogen voordat u het weer terugzet in de stofzuiger
 • Zorg dat de stofzuigerzak niet te vol is
 • Zet een raam open tijdens stofzuigen, vegen en afstoffen
 • Neem gladde oppervlakken of vloeren liever af met een vochtige doek of dweil en vervang deze doek dagelijks

Ademhalingsklachten en huidklachten door schoonmaakmiddelen

Er werd altijd gezegd: “Gebruik een bleekmiddel met chloor, dan is het pas echt schoon!” Alleen al de geur van chloor koppelen mensen aan schoon. Begrijpelijk vanuit vroeger gezien, toen het veel werd gebruikt. Zowel bleekmiddelen met chloor als zonder chloor kunnen ademhalingsklachten veroorzaken. Daarnaast ontvetten en ontkalken deze bleekmiddelen niet.
Andere schoonmaakmiddelen die luchtwegklachten kunnen veroorzaken zijn ammonia, azijnzuur en onderhoudsmiddelen voor meubels en leer.
Veel middelen kunnen de huid beschadigen, De eerder genoemde bleekmiddelen en ammonia zijn hiervan voorbeelden. Maar ook toiletreiniger, gootsteenontstopper en bijvoorbeeld ovenreiniger.

Wat kunt u doen om ademhalingsklachten en huidklachten te voorkomen?

handschoen met doekje

 • Voorkom mengen van chloor met een ander schoonmaakmiddel of urine. Hierdoor wordt schadelijk chloorgas gevormd en krijgt u direct ademhalingsklachten wanneer u dit inademt;
 • Voorkom inademing van ammoniakdamp. Bij hogere concentraties “beneemt” het u direct de adem;
 • Gebruik een gewone allesreiniger. Dit werkt goed genoeg. Voor badkamer en toilet zijn andere middelen beter (bijv. schoonmaakazijn), ook om kalkvlekken tegen te gaan.Wel goed ventileren!
 • Gebruik nog liever professionele ecologische middelen. Deze zijn beter voor uw gezondheid en het milieu. Gebruikt u de juiste dosis, dan is het niet duurder dan ‘gewone’ schoonmaakmiddelen, of zelfs goedkoper. Deze middelen zijn ook goed verkrijgbaar via internet.
 • Ontstop uw gootsteen of doucheputje met soda en kokend water
 • Verdrijf geuren niet met een luchtverfrisser, maar door te ventileren
 • Gebruikt u toch bijtende producten, gebruik dan goede huishoudhandschoenen en zet de ramen open

Meer informatie

De afdeling Milieu en Gezondheid van de GGD Amsterdam houdt zich bezig met een gezonde leefomgeving. Informatie vindt u op de website GGD Amsterdam. U kunt ook contact met ons opnemen, via e-mailadres lo@ggd.amsterdam.nl of telefoonnummer 020-555 5405.