Zoeken in GGD Amsterdam
Pad tot huidige pagina
Verbergen
De GGD richt zich op alle inwoners van Amsterdam,­ Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

Interieur

10 mei 2016

Een gezonde inrichting van uw woning

Een nieuwe woning? Of uw huidige woning opknappen? Schilderen, nieuwe meubels of een andere vloer kunnen zorgen voor een heel andere sfeer in uw woning. Bij deze producten krijgt u ook “gratis” een aantal vluchtige stoffen mee. Om te zorgen voor een gezonde inrichting, kunt u met een aantal punten rekening houden.

verf vluchtige stoffen

Wat zijn vluchtige stoffen eigenlijk?

In veel soorten verf, lak en lijm zijn vluchtige stoffen verwerkt. Dit zijn stoffen die verdampen wanneer de producten worden gebruikt. De stoffen komen door het verdampen in de lucht terecht. Deze producten hebben vaak een sterke geur. Sommige vluchtige stoffen verdampen snel, bij andere stoffen duurt het wat langer voordat ze verdampt zijn. Vooral in nieuwbouwwoningen kan de hoeveelheid vluchtige stoffen hoog zijn. Dit is ook het geval na grote klussen, zoals schilderen of vloeren leggen.

Formaldehyde

Formaldehyde is een voorbeeld van een vluchtige stof die veel in lijm wordt gebruikt. In de woning kan formaldehyde terechtkomen doordat het vaak uit spaanplaat, meubels, vloerbedekking of laminaat komt. De verdamping van formaldehyde uit nieuwe producten duurt vaak enkele maanden. Als een kamer warm of vochtig is verdampt formaldehyde sneller. De hoeveelheid formaldehyde in de lucht is dan tijdelijk groter.

Welke gezondheidsklachten kun je krijgen door vluchtige stoffen?

De sterke geur van vluchtige stoffen vinden sommige mensen zeer vervelend. Geurhinder kan stress veroorzaken. Verder kunnen verdampende vluchtige stoffen een irriterende werking hebben op de ogen, neus en keel en longen. Bij grote hoeveelheden vluchtige stoffen kunnen mensen last krijgen van hoofdpijn, duizeligheid of vermoeidheid.

Wat kunt u doen om vluchtige stoffen in uw woning zoveel mogelijk te voorkomen?

  • Ventileer en lucht extra als u vluchtige stoffen gebruikt, zoals bijvoorbeeld met schilderen, kitten of lijmen.
  • Gebruik bij schilderen in de woning verf die hiervoor geschikt is. Verf wordt nog steeds verder ontwikkeld. Vraag hiernaar in de winkel.
  • Ventileer ook extra in de weken daarna. Vluchtige stoffen zijn niet binnen een dag uit uw woning verdwenen. Ook niet uit de verf die speciaal geschikt is voor binnen.
  • Zet ramen en roosters extra open als u nieuwe meubels, een nieuwe vloer of gordijnen heeft aangeschaft.
  • Zet mechanische ventilatie op de hoogste stand, als dat mogelijk is.

Meer informatie

De afdeling Milieu en Gezondheid van de GGD Amsterdam houdt zich bezig met binnenmilieu. Informatie vindt u op de website GGD Amsterdam. U kunt ook contact met ons opnemen via e-mailadres lo@ggd.amsterdam.nl of telefoonnummer 020-555 5405.