Zoeken in GGD Amsterdam
Pad tot huidige pagina
Verbergen
De GGD richt zich op alle inwoners van Amsterdam,­ Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

Kwik in huis

24 juni 2013

Kwik is een zilverkleurig vloeibaar metaal. Vroeger werd het vaak gebruikt in (koorts)thermometers, barometers, thermostaten en bloeddrukmeters. Sinds een aantal jaar mogen artikelen met vloeibaar kwik niet meer worden verkocht. Het zou natuurlijk goed kunnen dat u zelf nog ergens een oude glazen koortsthermometer heeft liggen of een barometer met kwik aan de muur heeft hangen!

Gezondheidsklachten door kwikdamp

thermometersKwik is giftig als u het inademt. Ons lichaam kan kwik niet goed kwijtraken. Kwik stapelt zich op in onze hersenen en nieren. Als u veel kwikdamp inademt kan dit vervelende gevolgen hebben zoals: vermoeidheid, huiduitslag, bevingen, hoofdpijn en hersenbeschadiging. (Ongeboren) kinderen zijn extra gevoelig voor vergiftiging met kwikdamp.
Als een product met kwik stuk gaat ontstaan er hele kleine zilverkleurige kwikbolletjes. De meeste mensen herkennen het wel. Deze bolletjes rollen soms een eind weg of zijn moeilijk te pakken. Het kwik blijft zitten in voegen en kieren, onder plinten en andere moeilijk bereikbare plekken. Deze kwikbolletjes verdampen heel langzaam. Deze kwikdamp merkt u niet op en blijft soms maanden aanwezig. U krijgt dan kwikdamp binnen zonder dat u het in de gaten heeft.

Wat kunt u het beste doen als u kwik heeft gemorst?

Kwik is zeer moeilijk op te ruimen. Vraag bij de GGD hoe u dit moet doen of kijk op onze website. Het is heel belangrijk om het kwik niet verder door het huis te verspreiden. Loop daarom nooit door kwik heen en gebruik ook nooit de stofzuiger om kwik te verwijden. Gebruik ook geen wasmachine om uw kleding te wassen. Uw schoenen of apparaten worden dan zelf een bron van giftige kwikdamp. Zet de ramen van de kamer waar kwik is gemorst langdurig open en sluit de binnendeur. Laat kinderen, zwangere vrouwen en dieren direct de kamer verlaten.

Vloerbedekking, matrassen of kleding waarop kwikbolletjes terecht zijn gekomen, moeten helaas worden weggegooid. Bij grote hoeveelheden kwik (bijvoorbeeld bij een kapotte barometer) is een professioneel bedrijf nodig bij de schoonmaak. Een ongeluk met kwik kàn dus heel duur uitvallen en veel overlast veroorzaken.

Zoals u misschien wel gehoord hebt bevatten spaarlampen ook een kleine hoeveelheid kwik. Dat is nodig in dat soort lampen. De hoeveelheid kwik in een spaarlamp is echter zeer klein. Als een spaarlamp breekt komt dat kwik natuurlijk wel vrij. Het is te klein om te kunnen zien en gezondheidsklachten zijn niet te verwachten. Ook kunt dit prima zelf opruimen. Op onze website vindt u informatie over wat u het beste kunt doen.

Hoe voorkomt u problemen?

Lever uw (koorts)thermometer of barometer met kwik in bij de gemeente als Klein Chemisch Afval (KCA). Barometers kunnen zoveel kwik bevatten dat het risico van schade aan de gezondheid bij een breuk groot is. Tevens zijn er hoge kosten om het goed op te ruimen. Voor beide meters zijn goede alternatieven op de markt. Lever defecte spaarlampen ook in als KCA.

Meer informatie

De afdeling Milieu en Gezondheid van de GGD Amsterdam houdt zich bezig met binnenmilieu. Informatie vindt u op de website GGD Amsterdam. U kunt ook contact met ons opnemen, via e-mailadres lo@ggd.amsterdam.nl of telefoonnummer 020-555 5405.