Zoeken in GGD Amsterdam
Pad tot huidige pagina
Verbergen
De GGD richt zich op alle inwoners van Amsterdam,­ Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

Mechanisch afzuigsysteem en balansventilatie

16 april 2013

Op deze pagina - Mechanisch afzuigsysteem en balansventilatie


Veel huizen hebben een mechanisch afzuigsysteem of balansventilatie. Het doel van deze ventilatiesystemen is dat de “vieze” lucht binnen de woning wordt afgevoerd en in geval van balansventilatie, dat verse lucht van buiten mechanisch wordt toegevoerd. Omdat het mechanisch is, lijkt het allemaal vanzelf te gaan. Dit is meestal niet het geval.

Mechanische afzuiging

ventilatie afzuigventielEen mechanisch afzuigsysteem voert alleen vieze lucht af. De douche, keuken en het toilet zijn plaatsen waar geurtjes en vocht goed moeten worden afgevoerd. In deze ruimtes zit meestal dan ook mechanische afzuiging. In veel gevallen is er een schakelaar aanwezig met drie standen. Als u de mechanische afzuiging goed wilt gebruiken, lees dan ook de handleiding. Voor de toevoer van verse lucht moet u altijd roosters of raampjes openzetten.

Balansventilatie

Net als bij mechanische afzuiging wordt er lucht afgezogen in douche, toilet en keuken. Bij balansventilatie wordt er ook verse lucht toegevoerd, meestal in de woonkamer en slaapkamers.
Bij balansventilatie wordt vaak gebruik gemaakt van warmteterugwinning. Dat werkt als volgt: de warme afvoerlucht wordt in een groot apparaat langs de verse buitenlucht gevoerd. De lucht mengt zich niet, maar de warmte van de binnenlucht wordt afgegeven aan de verse lucht van buiten.
Warmteterugwinning kan ’s winters heel prettig zijn omdat er dan verwarmde verse lucht in huis wordt toegevoerd. In de zomer is hier meestal geen behoefte aan. Het is mogelijk de verse lucht niet te laten voorverwarmen. De buitenlucht wordt dan deels om het systeem heen geleid via een bypass. Vraag aan de installateur of dit ook geldt voor uw installatie en hoe deze kan worden ingeschakeld.Als u het balansventilatiesysteem goed wilt gebruiken, lees dan de handleiding. Over het algemeen beschikt een balansventilatiesysteem over dezelfde standenschakelaar als de mechanische afzuiging. Deze standen moeten ook op dezelfde manier worden gebruikt.

Gebruikstips

  • Gebruik de drie standen schakelaar op de volgende manier: Stand 1: Als u niet thuis bent; Stand 2: Als u wel thuis bent, gebruik deze stand ook ’s nachts; Stand 3: Bij douchen, koken etc.
  • Let bij het schoonmaken van de ventielen op dat deze in dezelfde stand worden teruggezet.
  • Controleer elke maand de filters en maak deze schoon zoals is voorgeschreven, vervang ze minimaal 1x per jaar (de eerste jaren van nieuwbouw vaker).
  • Laat jaarlijks naast de CV ook de mechanische afzuiging of warmteterugwinning unit controleren en zo nodig schoonmaken.
  • Neem bij klachten over bedompte lucht, schimmelvorming of geluidsoverlast van uw ventilatiesysteem zo snel mogelijk contact op met de installateur van het systeem of verhuurder van uw woning.
  • Voor extra ventilatie kunt u uw ramen altijd open zetten.

Meer informatie

De afdeling Milieu en Gezondheid van de GGD Amsterdam houdt zich bezig met binnenmilieu. Informatie vindt u op de website GGD Amsterdam. U kunt ook contact met ons opnemen via e-mailadres lo@ggd.amsterdam.nl of telefoonnummer 020-555 5405.