Zoeken in GGD Amsterdam
Pad tot huidige pagina
Verbergen
De GGD richt zich op alle inwoners van Amsterdam,­ Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

Meeroken met de buren?!

5 juni 2013

Op deze pagina - Meeroken met de buren?!


Meeroken leidt bij een aantal mensen direct tot luchtwegklachten. Vooral als u astma of bronchitis heeft kunt u daar meer last van hebben dan anderen. Op veel plaatsen geldt er inmiddels een rookverbod zoals in openbare gebouwen en in de meeste horeca. Dit om de daar werkende medewerkers tegen meeroken te beschermen. In de buitenlucht, in rookruimtes en in privéruimtes mag het wel. Dus ook in de tuin, op het balkon en in de eigen woning mag worden gerookt.

Winter

Als het buiten kouder wordt, komen er bij de GGD meer klachten binnen over sigarettenrookoverlast. Rokers roken dan vaker binnen in verband met de kou. De ramen en ventilatieroosters gaan dicht om er lekker warmpjes bij te zitten. Hierdoor blijft de sigarettenrook langer in de woning en komt via kieren en openingen in bovengelegen woningen terecht.

sigarettenrookVeel niet rokers roken op deze manier toch ongewild mee. Zelfs in hun eigen woning! Dit komt regelmatig voor bij oudere woningen met houten vloeren of slecht geïsoleerde woningen. Helaas is rookoverlast van buren niet altijd eenvoudig te bestrijden of geheel op te lossen.

Wat kunt u zelf doen?

 • Zoek de kieren en vraag zonodig uw verhuurder om advies

  Ga eerst zelf goed na waar u de rook het sterkst ruikt in de woning. "Ruik" bij leidingdoorvoeren in bijvoorbeeld keukenkastjes of de meterkast. Woont u in een oudere woning met houten ondervloeren? Ga dan eens na of de vloer bij u of het plafond van uw onderbuurman goed is afgedicht. "Ruik" ook bij de ventilatiekanalen in de woning, zoals bij de keuken. Dit geeft uzelf handvatten voor een eventuele aanpak van het probleem. Als u een woning huurt mag u van uw verhuurder verwachten dat hij meedenkt over oplossingen om rookoverlast te verminderen.
 • Sigarettenrookoverlast van buren? Mogelijk ook een teken van brandonveiligheid

  In het bouwbesluit voor bestaande bouw staat dat de woningen een weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag moeten hebben van minimaal 20 minuten. Het is dus ook niet de bedoeling dat rook uit de ene woning de andere woning inkomt via leidingdoorvoeren en of kieren. Dan zijn er mogelijk gebreken in de brandwerendheid. U kunt uw verhuurder hierop wijzen. Meer informatie hierover kunt u ook krijgen bij afdeling Bouw- en woningtoezicht van uw stadsdeel.
 • Mechanische ventilatie

  Heeft u mechanische afzuiging bijvoorbeeld in de douche en toilet? Zorg dan dat u de ventilatieroosters altijd voldoende open heeft staan. Als deze dicht zijn is het goed mogelijk dat u luchtjes aanzuigt van andere plekken. Hierbij kunt u denken aan lucht uit de kruipruimte maar ook lucht via kieren of doorvoeren uit de woning van de buren.
 • Sigarettenrook van buiten

  Komt de rook voornamelijk van buiten? Sluit dan de ramen en ventilatieroosters aan de kant waar de rook vandaan komt.
 • In gesprek met de buren

  Soms helpt een gesprek over de rookoverlast om samen tot een oplossing te komen. Lukt dit niet? Een organisatie als Beterburen kan voor bemiddeling zorgen.
 • Rookt u zelf binnenshuis en heeft u buren boven u?

  Houdt altijd ventilatieroosters open of de ramen op een kiertje. Rookt u en woont u in een oudere woning. Mogelijk zijn er gebreken in de afdichting van kieren en leidingdoorvoeren! Uw rook kan hierdoor in de bovenwoning terecht komen. Ook voldoet uw woning waarschijnlijk niet aan de eisen aan brandveiligheid. Ga na wat u er zelf aan kunt doen of neem contact op met uw verhuurder.

Meer informatie?

De afdeling Milieu en Gezondheid van de GGD Amsterdam houdt zich bezig met binnenmilieu. Informatie vindt u op de website GGD Amsterdam. U kunt ook contact met ons opnemen via e-mailadres lo@ggd.amsterdam.nl of telefoonnummer 020-555 5405.