HPV 19-26 jaar

In 2023 konden jonge mannen en vrouwen van 19 tot en met 26 jaar zich gratis laten vaccineren tegen HPV. Heb je in 2023 de 1e prik gehaald? Tot en met 30 mei 2024 kun je gratis de 2e prik halen bij de GGD.

Voor wie

Iedereen geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003, die in 2023 de eerste HPV-prik heeft gekregen, kan de 2e prik gratis halen tot en met 30 mei 2024.

Geboren in 2004 of 2005

  • Ben je geboren in 2005 of later? Dan krijg je in 2024 een oproep via de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) en kun je daar je prik halen. Ook kun je op eigen initiatief terecht bij een inloopspreekuur van de JGZ
  • Ben je geboren in 2004? Dan word je niet meer benaderd om de prik te halen. Als je je HPV-vaccinatie nog gratis wilt halen, kun je tot en met 30 mei 2024 binnenlopen bij de GGD tijdens de HPV-inloopspreekuren
  • Wij moeten bij het RIVM opvragen of je de HPV-vaccinatie al hebt gehad. Dit kan alleen na het vaststellen van jouw identiteitsgegevens. Het opvragen van je gegevens duurt een dag. Dat betekent dat je twee keer bij ons moet langskomen.

Locatie en tijden

Je kunt de 2e prik van de HPV-vaccinatie halen:

  • 9 januari tot en met 30 mei: inloop dinsdag en donderdag tussen 17.00 en 20.15 uur.
    Let op! Donderdag 9 mei zijn we gesloten ivm Hemelvaart
  • Locatie: GGD Nieuwe Achtergracht 100, 3e verdieping (Reisvaccinaties)

Neem altijd je ID-bewijs mee!

Wat is HPV?

HPV is een virus: het humaan papillomavirus. Acht op de 10 mensen raken een of meerdere keren in hun leven besmet met HPV. Gelukkig wordt niet iedereen ziek, meestal ruimt je lichaam het virus zelf op. Maar dat gebeurt niet altijd. Dan krijgt het virus de kans om gezonde cellen te veranderen. Wanneer het virus veel cellen heeft beschadigd, kan later kanker ontstaan. Dit kan wel 10 tot 15 jaar duren.

Hoe kom je aan HPV?

Het virus kan worden overgedragen via de handen, huid, of mond als je seksueel contact hebt met iemand die besmet is. HPV is heel besmettelijk en geeft meestal geen klachten. De persoon met wie je samen bent kan het virus dus bij zich dragen zonder dit zelf te weten. En dan kun jij ook besmet raken.

Wat kun je er tegen doen?

Omdat HPV heel besmettelijk is, kun je een infectie moeilijk voorkomen. Je kunt je wel laten vaccineren, zo bescherm je jezelf én anderen tegen HPV. Het vaccin beschermt voor ongeveer 95% tegen langdurige HPV-infecties met type 16 en 18. Daarmee beschermt het tegen vormen van kanker die door HPV worden veroorzaakt. In 2023 kunnen jonge mannen en vrouwen van 19 tot en met 26 jaar zich gratis door de GGD laten vaccineren. Je krijgt hiervoor een uitnodiging van het RIVM per post.

Twee prikken - Hoe werkt dat?

Je hebt 2 prikken nodig voor een goede bescherming. Tussen de 2 prikken zit minimaal 5 maanden. Dus: als je op 1 november je eerste prik hebt gehad, kun je vanaf 1 april je tweede prik halen.
Als je de eerste prik hebt gehaald, krijg je op tijd een herinnering voor het halen van je tweede prik. Nog geen bericht gehad en wel 6 maanden geleden een prik gehad? Dan kun je gewoon langskomen. Dit kan tot en met 30 mei 2024.

Jonger dan 19 jaar

Ben je jonger dan 19 jaar, dan kun je de HPV-prik krijgen tijdens de inloopspreekuren van de jeugdgezondheidszorg Lees meer over deze HPV-prik voor kinderen

Meer informatie over HPV