Zoeken in GGD Amsterdam
Pad tot huidige pagina
Verbergen
De GGD richt zich op alle inwoners van Amsterdam,­ Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

Indicatiecriteria

29 april 2016

In het kort

Informatie gericht op huisartsen over de gehanteerde criteria voor een consult op de Soa-polikliniek.


Soa-consulten
De Soa-poli is er in aanvulling op de huisartsenzorg voor soa en seksuele gezondheid (Sense). Hierbij richten we ons op groepen die door de reguliere zorg moeilijk bereikt worden en door hun gedrag en/of sociale kwetsbaarheid een verhoogd risico op soa hebben. Hoewel cliënten uit risicogroepen natuurlijk ook kunnen kiezen voor huisartsenzorg, komen zij in aanmerking voor een consult op de Soa-poli.

Risicogroepen zijn:

  • Mannen die seks hebben met mannen (MSM)
  • Personen afkomstig uit, of die een partner hebben uit, een SOA-endemisch gebied (Suriname, Nederlandse Antillen, Turkije, Marokko, Afrika, Zuid-Amerika, Azië, Oost-Europa)
  • Personen met soa-gerelateerde klachten
  • Personen die in het kader van bron- en contactopsporing zijn gewaarschuwd voor een soa
  • Jongeren tot 20 jaar
  • Personen die slachtoffer zijn geworden van verkrachting of seksueel geweld
  • Sekswerkers (zie ook www.pg292.nl)

Door de scherpere indicatiestelling die sinds 1 januari 2015 van kracht is, komt het voor dat cliënten die met ons contact opnemen naar u (terug-)verwezen worden voor soa-testen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij heteroseksuele mannen en vrouwen ouder dan 25 jaar zonder soa-gerelateerde klachten.

Verder is sinds 1 oktober 2015 het criterium van kracht dat personen voor een consult in het werkgebied van de GGD Amsterdam (Amsterdam,­ Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn) moeten wonen Ook de leeftijdsgrens is teruggebracht van 24 naar 20 jaar.