Zoeken in GGD Amsterdam
Pad tot huidige pagina
Verbergen
De GGD richt zich op alle inwoners van Amsterdam,­ Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

Muizen

15 december 2016

Zo zijn muizen te weren:

  1. Laat ze niet binnen: zoek de mogelijke ingangen; gebruik daarbij een goede zaklamp en volg de sporen. Maak openingen dicht, met een (goedgekeurde) muizenwerende vulling zoals staalwol of anti-knaagpasta.
  2. Houd de omgeving schoon: controleer dagelijks met de zaklamp de mogelijke routes. Sporen van muizen altijd goed reinigen; het liefst met wegwerpmateriaal zoals een hygiënisch wegwerpdoekje. Zo raken de muizen ook niet al te vertrouwd met de omgeving.
  3. Nodig ze niet uit: laat nergens kruimeltjes en restjes liggen. Werk je op een woon-zorglocatie, houd dan ook de kamers van de bewoners kruimelvrij. Houd ook het aanrecht altijd goed schoon. Laat nooit losse vuilniszakken binnen staan, breng ze meteen naar de (afgesloten) container.
  4. Geef ze geen kans: zorg dat er geen muizen bij de levensmiddelen kunnen! Voorraadopslag in kunststof containers is prima. Houd deze altijd goed gesloten.

Dierplaagbeheerser

Schakel bij overlast een professioneel dierplaagbeheersingsbedrijf in. Zij kunnen verder adviseren en de muizen effectief bestrijden met de juiste methodes. Ook de GGD biedt deze dienst aan. Onze afdeling Dierplaagbeheersing is telefonisch bereikbaar via nummer 020 555 5600, of kijk op de website: www.ggd.amsterdam.nl/dierplagen.

Wist-u-dat?

Tot slot een grappig weetje: mannelijke muizen zingen om indruk te maken op de vrouwtjes. Mensen kunnen dit niet horen, maar wetenschappers hebben het muizengezang met speciale opnameapparatuur weten vast te leggen[1]. Mannetjes beginnen vooral te zingen als ze een vrouwtje ruiken. Vrouwtjes worden actief aangetrokken door zingende mannetjes. Daarbij herkennen ze het verschil tussen het gezang van een vreemde ‘aanbidder’, of van een familielid!

6. Muis (zingend)