Zoeken in GGD Amsterdam
Pad tot huidige pagina
Verbergen
De GGD richt zich op alle inwoners van Amsterdam,­ Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

Voedingswaardedeclaratie (vervolg)

15 december 2016

Wat valt er onder ‘niet-voorverpakt’?

Onder ‘niet-voorverpakte’ voedingsmiddelen vallen volgens de wet alle levensmiddelen die:

  • los worden verkocht (bijvoorbeeld een salade in de bedrijfskantine);
  • op verzoek van de consument in de winkel worden verpakt (bijvoorbeeld een dagvers brood bij de bakker);
  • of met het oog op onmiddellijke verkoop worden voorverpakt (bijvoorbeeld voorgesneden vleeswaren op de versafdeling in de supermarkt). Met ‘onmiddellijke verkoop’ wordt bedoeld: verkoop binnen 24 uur.

Hoe zit het met de ‘uitbrengmaaltijden’?

De ‘uitbrengmaaltijden’ van zorginstellingen vallen onder de laatste categorie ‘niet-voorverpakt’. Dit zijn dus maaltijden om diezelfde dag te consumeren, zoals tafeltje-dekje. Deze maaltijden hoeven dus niet volledig te worden geëtiketteerd en de voedingswaardedeclaratie is niet verplicht. Het is wel verplicht de naam van het product te vermelden en informatie te verstrekken over allergenen.

Kant-en-klare maaltijden

Maaltijden die niet zijn bedoeld voor directe consumptie moeten wel volledig geëtiketteerd worden, inclusief een voedingswaardedeclaratie. Dat geldt bijvoorbeeld voor maaltijden die op locatie worden verpakt, eventueel begast voor een langere houdbaarheid en bijvoorbeeld één of meerdere dagen later worden geconsumeerd.

Voorbeelden

Op de website van het Voedingscentrum kunt u meer lezen over de voedingswaardedeclaratie en zijn ook diverse voorbeelden gegeven van wel of niet volledig etiketteren.

Bron: Voedingscentrum