Zoeken in GGD Amsterdam
Pad tot huidige pagina
Verbergen
De GGD richt zich op alle inwoners van Amsterdam,­ Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

HIP nieuws december 2016

HIP nieuws december 2016

Onderwerp

Hygiëne & Preventie

Afbeelding

hip-nb-dec

HIP nieuws

Deze nieuwsbrief verschijnt vier keer per jaar en houdt u op de hoogte van leuke, nieuwe en interessante ontwikkelingen op het gebied van voedselveiligheid, hygiëne in zorginstellingen en legionellapreventie.

Heeft u tips voor de redactie stuur dan een e-mail naar hygiene@ggd.amsterdam.nl.

Aan- of afmelden voor deze nieuwsbrief kunt u doen op deze pagina.

Roadshow Infectieziektenpreventie

Professioneel handelen of ingewikkeld en verwarrend?

Infectiepreventie hoort bij professioneel handelen.’ Of: ‘De richtlijnen infectiepreventie zijn ingewikkeld en verwarrend voor medewerkers.’ Waarom kost het verpleeghuizen zoveel moeite om een toereikend infectiepreventiebeleid te voeren? Om daarop antwoord te krijgen, inventariseerde De Argumentenfabriek in opdracht van de inspectie bij de betrokkenen in de zorg de veel gebruikte argumenten. Lees ook de blog van de Argumentenfabriek over de Argumentenkaart infectiepreventie in verpleeghuizen.

> Lees meer

Muizen

6. Muis (zingend)Muizen?!
Brrr, muizen! Of je er bang voor bent of niet, het zijn onhygiënische dieren die virussen of bacteriën met zich mee kunnen dragen. Besmetting van levensmiddelen geeft gezondheidsrisico’s en daarom is het belangrijk om de muizen te weren en, indien nodig, te bestrijden.

Muizen en hun gewoontes
De huismuis zoekt binnenshuis naar comfortabele plekjes om zich te nestelen. Muizen kunnen zich heel klein maken en kruipen al door een kier van een halve centimeter. Ze planten zich razendsnel voort: vijf tot tien nestjes per jaar, met drie tot twaalf jongen per nest. Na een week of zes zijn de jongen volwassen en kunnen ze zelf nestjes krijgen. Tel uit je muizenpopulatie!

Muizen hebben geen blaas en laten hun urine voortdurend lopen. Daarom ruiken ze zo ‘muf’ en ontstaat er langs de vaste routes vaak een vettig spoor. Ook de keutels liggen vaak langs hun looproutes.

> Lees meer

Meer voedselinfecties en –vergiftigingen in 2015

In 2015 zijn meer uitbraken van voedselinfecties en -vergiftigingen geregistreerd dan in voorgaande jaren. Uit de gezamenlijke rapportage (PDF, 1.4 MB) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat sprake was van 406 uitbraken met 1.850 zieken in 2015. Het norovirus, Salmonella en Campylobacter blijken de grootste veroorzakers te zijn van aan voedsel gerelateerde uitbraken.

Stijging
Dat het aantal meldingen flink is gestegen ten opzichte van voorgaande jaren komt vooral doordat de GGD’s en de NVWA alle niet-anonieme meldingen van twee of meer zieken registreren. Tot 2014 werden alleen die meldingen geregistreerd waarbij vervolgens op locatie onderzoek naar ziekteverwekkers verricht werd. Deze geïntegreerde aanpak geeft een duidelijker beeld van de mate waarin uitbraken van voedselinfecties en -vergiftigingen in Nederland voorkomen en de trend daarin door de jaren heen.

(Onder)schatting
De genoemde getallen zijn evenwel een onderschatting van het werkelijke aantal voedselgerelateerde uitbraken en het aantal zieken. Dit komt doordat niet iedere zieke naar de huisarts gaat of de NVWA informeert. Naar schatting worden jaarlijks 680.000 mensen in Nederland ziek door het eten van besmet voedsel. De NVWA en GGD'en registreren en onderzoeken voedselinfecties en vergiftigingen om meer zieken en uitbraken te voorkomen. Daartoe proberen ze vanuit hun eigen werkveld inzicht te krijgen in de besmette bronnen en de aard van de ziekteverwekkers. De NVWA onderzoekt het voedsel en de plaats waar het wordt bereid. De GGD richt zich op de personen die hebben blootgestaan aan besmet voedsel en probeert via hen de mogelijke bronnen te herleiden.

Bron: RIVM

Voedingswaardedeclaratie

8. VoedingswaardeVanaf 13 december 2016 is het verplicht om de voedingswaardedeclaratie op producten te plaatsen. Zorginstellingen waren al verplicht informatie over allergenen te verstrekken bij de maaltijden. Als maaltijden niet dezelfde dag worden opgegeten, moet daar straks nog andere informatie bij, bijvoorbeeld de houdbaarheidsdatum en de voedingswaarde van het product.

Welke informatie is verplicht?
De wet Voedselinformatie vermeldt duidelijk welke gegevens er op een product moeten staan. Op voorverpakte voedingsmiddelen, zoals een pak yoghurt of een zak macaroni, moet een ingrediëntenlijst staan, informatie over allergenen en binnenkort dus ook een voedingswaardedeclaratie. Voor niet-voorverpakte (onverpakte) voedingsmiddelen zijn er minder eisen. Hier volstaat de naam van het product en informatie over allergenen.

>Lees meer

Deens toprestaurant krijgt boete

Het enige restaurant met drie Michelinsterren in Denemarken heeft een boete gekregen omdat de hygiëne niet in orde zou zijn. Geranium, een van de beste restaurants ter wereld, staat op 28 in de prestigieuze ranglijst World's 50 Best Restaurants.

De boete
Geranium moet 20.000 Deense kronen betalen (omgerekend zo’n 2700 euro) aan de Deense voedsel- en warenautoriteit, meldt The Guardian op basis van een rapport dat Ekstra Bladet ontdekte.

Het restaurant in Kopenhagen zou producten te lang bewaren en schaaldieren als oesters en kreeft op te hoge temperatuur bewaren. Ook werd schimmel aangetroffen aan de onderkant van de schappen van twee koelcellen.

Reactie chef-kok
De chef-kok is het niet helemaal eens met de boete. ‘Er wordt overdreven, maar ik geef toe dat we misschien aan sommige delen van het gehele proces minder aandacht geschonken hebben.’

Een ander bekend Deens restaurant, Noma, was in 2013 ook vanwege hygiëneproblemen in het nieuws. Noma heeft twee sterren en zou onvoldoende maatregelen hebben genomen toen een zieke keukenmedewerker tientallen gasten een voedselvergiftiging bezorgde.

Bron: nu.nl

Welke allesreiniger kiest u?

10. AllesreinigersDe prijzen van allesreinigers verschillen nogal, maar behalve de prijs varieert ook het schoonmaakresultaat behoorlijk. De Consumentenbond testte 25 allesreinigers (inclusief zes ecologische producten) die verkrijgbaar zijn in de supermarkt en de verschillen daartussen zijn groot.

Wat is een allesreiniger eigenlijk precies?
Een allesreiniger is over het algemeen geen ingewikkeld product. In een fles zit meestal alleen water, wat geur- en kleurstoffen en detergenten. Een detergent is een stofje dat in water oplost en tegelijkertijd vet aan zich kan binden. Hierdoor kun je dus vet in water oplossen. Zeep is een detergent maar tegenwoordig bevatten allesreinigers zeepvervangers. Op de meeste flessen heten detergenten 'oppervlakte-actieve stoffen'. Dat klinkt heel technisch, maar het betekent eigenlijk gewoon 'schuimvormend'.

De test
Met een speciale poetsrobot zijn verschillende materialen en vlekken schoongemaakt. De allesreinigers zijn zowel verdund als onverdund gebruikt, volgens het advies op de fles. De resultaten verschilden behoorlijk. Een aantal allesreinigers kreeg de testoppervlakken nauwelijks schoon. Anderen deden het juist heel goed. De rapportcijfers lopen uiteen van een 3,5 tot een 8,7. Hoe de test precies is uitgevoerd, is te zien op YouTube.

De conclusie
Ook benieuwd naar het eindresultaat van de test? Lees het gehele artikel op de website van de Consumentenbond

Bron: Consumentenbond

Activiteiten FiMM voorjaar 2017

Al sinds 1987 verzorgt de FiMM (voorheen EFFI ) cursussen levensmiddelenmicrobiologie. Daarnaast organiseren ze jaarlijks een symposium waarin de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de levensmiddelenmicrobiologie aan bod komen en geven ze seminars.

Voor 2017 zijn de volgende activiteiten gepland:

Symposium: 14 februari 2017
Het symposium heeft de titel ‘Oude wijn in nieuwe zakken?’ gekregen. Binnen veel disciplines, ook in de levensmiddelenmicrobiologie, wordt (soms) met veel stelligheid iets aangekondigd dat later (helaas) minder veelbelovend of (gelukkig) minder erg blijkt te zijn.
De GGD Amsterdam levert een bijdrage aan het symposium met het onderwerp ‘Microbiologische aspecten van tatoeages’.

Seminar: 15 maart 2017
Het seminar staat in het teken van ‘Listeria monocytogenes in kant-en-klare levensmiddelen’. Deze ziekteverwekker komt algemeen voor. Ook in voedselverwerkende bedrijven. Aantallen >100 kve/g zijn risicovol. Rond december 2016 wijzigt het Infoblad 85 van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) met betrekking tot de pathogeen Listeria monocytogenes. Tijdens het seminar zijn ook twee Listeria-deskundigen van de NVWA aanwezig voor het toelichten en bespreken van de Listeria-problematiek en het Infoblad 85.

Cursus: april-juni 2017
In april 2017 start de vijfdaagse cursus Levensmiddelenmicrobiologie en -hygiëne. De volgende onderwerpen komen uitgebreid aan bod: de factoren die bepalen of micro-organismen al dan niet kunnen uitgroeien, de belangrijkste voedselpathogenen, hun besmettingsroutes en hoe besmetting in het algemeen te voorkomen is.

Bron: FiMM

Afbeelding

12. wens 2017