Zoeken in GGD Amsterdam
Pad tot huidige pagina
Verbergen
De GGD richt zich op alle inwoners van Amsterdam,­ Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

Word je verkouden omdat je het koud krijgt? Na 150 jaar onderzoek is het antwoord: ja

15 december 2015

ZakdoekEr is inmiddels overweldigend bewijs geleverd dat er meer mensen verkouden worden als de winter invalt. Maar waarom is dat eigenlijk?

Eind 19e eeuw werd gedacht dat je verkouden wordt door ‘koude luchtstromen rond het hoofd’. De medici uit die tijd hingen de kouvatten-theorie aan, tot rond 1929 de hypothese van ‘warmvatten’ werd geïntroduceerd: mensen worden verkouden doordat ze ’s winters met elkaar binnen gaan zitten in slecht geventileerde, vochtige ruimten. Daar ademen ze elkaars uitgeademde lucht met ziekteverwekkende virussen in. Die vestigen zich maar al te graag in de slijmvliezen in neus en keel, om zich daar vervolgens te vermenigvuldigen. Iedereen zit daar binnen te hoesten en te niezen en zo weer nieuwe virussen te verspreiden!

Maar er bleven altijd bezwaren bestaan tegen dat ‘warmvatten’. Er zijn genoeg mensen die ’s zomers even lang binnenzitten als ’s winters: kinderen die naar school gaan, volwassenen die in kantoortuinen werken en al die mensen die dagelijks in overvolle metro’s, bussen en treinen reizen. Waarom zouden die elkaar dan opeens ’s winters wel aansteken, maar ’s zomers niet? Zo rond de eeuwwisseling hebben Britse onderzoekers daarom gekeken naar de slijmvliezen van de ‘slachtoffers’. Deze blijken bij kou slechter doorbloed te zijn en de afweer werkt minder, dus dan ben je vatbaarder voor binnenkomende virussen. En het nieuwste inzicht: zeker een derde van de kinderen die níet snotterig of hoesterig of hangerig is, loopt toch met een verkoudheidsvirus in de neus rond.

Kouvatten bestaat dus: even de kou in, even een zwak momentje van het afweersysteem ter plaatse, en hup, de volgende verkoudheid is een feit!

Bron: http://www.nrc.nl/handelsblad/2015/11/30/word-je-verkouden-omdat-je-het-koud-krijgt-na-150-1564525