Zoeken in GGD Amsterdam
Pad tot huidige pagina
Verbergen
De GGD richt zich op alle inwoners van Amsterdam,­ Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

Is wat jij denkt waar...

1 oktober 2015

of niet? Niet alles wat je hoort of leest over eten is ‘de’ waarheid. Maar hoe weet je nou wat waar is en wat niet? Het Voedingscentrum legt de waarheid op tafel.

"Als vlees nog goed ruikt kun je het nog eten volgens mij"

vleesNiet waar. Ook vlees dat nog goed ruikt, kan schadelijke bacteriën bevatten waar je ziek van kunt worden. Die schadelijke bacteriën kun je niet zien of ruiken maar ze kunnen wel een voedselvergiftiging of een voedselinfectie veroorzaken.

Eet geen vlees meer als de Te Gebruiken Tot-datum (TGT) op de verpakking is verlopen. Deze datum duidt de laatste dag aan waarop je het product nog veilig kunt gebruiken, daarna kunnen schadelijke bacteriën snel uitgroeien. Is de verpakking eerder geopend, dan geldt de TGT-datum niet meer.

Wil je het vlees langer bewaren dan de TGT-datum? Vries het dan vlak na aankoop in. In de vriezer kun je het een aantal maanden bewaren, afhankelijk van wat voor vlees het is.

Zo ga je veilig om met vlees

'De waarheid op tafel’

Over eten raken we niet uitgepraat. In bladen en op internet kom je ontzettend veel informatie tegen over wat goed en niet goed zou zijn voor je. Ook mensen om je heen hebben allemaal hun eigen denkbeelden over voeding. Hoe weet je nou wat je moet geloven en wie? En is wat je zelf gelooft eigenlijk wel waar? Moet je bijvoorbeeld een appel schillen vanwege bestrijdingsmiddelen en krijg je puistjes van varkensvlees?

Het Voedingscentrum wil je met de campagne ‘De waarheid op tafel’ aan het denken zetten met prikkelende stellingen over eten. Deze stellingen komen voort uit signalen die we elke dag opvangen via bijvoorbeeld social media, mails, telefoontjes en gesprekken die aan eettafels worden gevoerd.

Het uitgangspunt van de campagne is: niet alles wat je hoort of leest over eten is ‘de’ waarheid. De waarheid is soms ingewikkelder dan je in eerste instantie zou denken. Hoe jij tegen eten aankijkt bepaal je zelf. Maar baseer jouw visie wel op betrouwbare informatie, gefundeerd op de gedeelde meningen van voedingswetenschappers (‘wetenschappelijke consensus’). En die informatie biedt het Voedingscentrum.

Klik hier voor de website van ‘de waarheid op tafel’.