Zoeken in GGD Amsterdam
Pad tot huidige pagina
Verbergen
De GGD richt zich op alle inwoners van Amsterdam,­ Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

Voedselveiligheid en de media

26 juni 2015

Op deze pagina - Voedselveiligheid en de media


Strenge controles op import

NutrilonVoordat een product het schap heeft bereikt, is het zowel bij de fabrikanten als bij de Europese landsgrenzen streng gecontroleerd. Dat is zeker niet overbodig: er worden wekelijks partijen met levensmiddelen teruggehaald door de fabriek of tegengehouden bij de grens. Een voorbeeld is producten die aflatoxine bevatten. Aflatoxine is een giftig bijproduct van een schimmelsoort die bijvoorbeeld voor kan komen op pistachenootjes. Ook in rijst en granen komen weleens schadelijke schimmelsoorten voor. Daarnaast kan de concentratie van bestrijdingsmiddelen op groente en fruit hoger zijn dan de Europese norm. Soms is er sprake van een besmetting met een bijproduct uit de industrie, zoals het giftige melamine. Dit is een chemische stof die vooral gebruikt wordt bij het maken van kunststof borden en bestek. Een voorbeeld van de verstrekkende gevolgen van een melamine-besmetting: in 2008 ontstond in China een schandaal rondom door melamine verontreinigde babymelkpoeder, waardoor meer dan 6000 kinderen (ernstig) ziek werden. Het vertrouwen in de eigen overheid is bij de Chinese consument nog steeds niet hersteld waardoor er tot op de dag van vandaag een levendige particuliere handel bestaat in babymelk afkomstig uit landen waarin men wel vertrouwen heeft. We lezen nog regelmatig over de verschillende maatregelen die Nederlandse winkeliers hiertegen hebben genomen, zoals de regel: 1 pak per consument, of het ‘bekladden’ van de verpakking met een merkstift, waardoor handelaren het product laten staan.

Plofkip en chloorkip

Dan zijn er nog de ziekteverwekkers: naast de ‘oude bekende’ salmonella, is er vaak sprake van een al even vervelende bacterie, Campylobacter. Deze komt vooral voor op kip en staat de afgelopen jaren meer in de schijnwerpers vanwege de toename van het aantal meldingen waarbij het een besmetting met deze bacterie betrof. In de Verenigde Staten wordt kippenvlees inmiddels verplicht in een chloorbad gedompeld, waardoor we naast het begrip ‘plofkip’ nu ook af ten toe kunnen lezen over de zogenaamde ‘chloorkip’. Deze maatregel is in de Europese Unie niet toegestaan. Gelet op het hoge percentage kip en kipproducten dat bij controle besmet blijkt te zijn, is het aan te bevelen om te allen tijde zorgvuldig met dit product om te gaan. Koel bewaren, zo vers mogelijk gebruiken en door en door verhitten is het devies. Op de website van het Voedingscentrum staat nuttige informatie over bewaarduur en veilig omgaan met voedsel (www.voedingscentrum.nl).

Recente recalls in Nederland

Franse kaasEind mei is een partij Franse kaasjes veiligheidshalve teruggestuurd naar de fabrikant, omdat deze mogelijk met salmonella waren besmet. Eind mei zijn ook alle ‘Jumbo Maaltijdsalades Italiaanse Kip’ teruggehaald, omdat ze door een productiefout rauwe kip in plaats van gegaarde kip bevatten. Dit levert een gevaar op voor de gezondheid. Begin juni heeft diepvriesfabrikant Iglo een partij ‘Iglo Visschnitzels’ teruggehaald, in verband met de mogelijke aanwezigheid van kleine stukjes plastic in dit product. In die zelfde periode heeft het bedrijf Padifood na een interne controle diverse verpakkingen met satéproducten teruggehaald, omdat de verpakking lek zou kunnen zijn. Dit is niet alleen vervelend omdat het rommel geeft en het product mogelijk anders ruikt of smaakt, het product is bovendien minder lang houdbaar en kan besmet raken omdat het kennelijk niet luchtdicht verpakt is.

Recall

(bronnen: www.nvwa.nl, www.foodholland.nl, div. media)