Zoeken in GGD Amsterdam
Pad tot huidige pagina
Verbergen
De GGD richt zich op alle inwoners van Amsterdam,­ Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

Norovirus en zwemwater

22 maart 2017

Norovirus en water

Uitbraken met het norovirus komen vooral in de winterperiode voor en dan vaak in de verpleeg- en verzorgingshuizen. De laatste tijd worden er ook uitbraken beschreven die veroorzaakt zijn door (zwembad)water dat besmet is door het norovirus. Een norovirusinfectie is erg besmettelijk. Het virus is goed in staat om buiten de ‘gastheer’ te overleven. Vergelijkbare virussen overleven meer dan 2 weken op sommige oppervlakken. Ook is er maar weinig norovirus nodig om iemand te besmetten en als iemand vervolgens ziek wordt, wordt er veel virus uitgescheiden via de ontlasting of met braaksel. Mensen krijgen door het norovirus een ontsteking van de darmen, ook wel buikgriep genoemd. Per jaar krijgen ongeveer een half miljoen Nederlanders buikgriep als gevolg van een norovirusbesmetting. Bij 14 procent van de buikgrieppatiënten bleek het eten van besmet voedsel de oorzaak te zijn van de buikgriep.

Besmet drinkwater

Vorig jaar mei zijn er zeventig campinggasten in de Belgische Ardennen ziek geworden door besmet drinkwater. De camping in Pont-Lesse werd ontruimd omdat tientallen gasten symptomen van vergiftiging hadden, zoals misselijkheid, buikpijn en zelfs overgeven. Uit wateranalyse bleek het om het norovirus te gaan.

Niet zwemmen met diarree

Er zijn ook uitbraken van norovirusinfecties beschreven waarbij zwembadwater de bron was. Het norovirus kan in het zwemwater terechtkomen via buikgrieppatiënten, dus het advies is altijd: met diarree niet zwemmen! Echter, als er toch norovirus in het zwemwater terechtkomt, moet dat in principe gedood worden door het chloor dat erin zit (concentratie 0,5 – 1,5 mg/L Vrij Beschikbaar Chloor). In de beschreven uitbraken is er vrijwel altijd sprake van onvoldoende chloordesinfectie of een niet goed werkende zwemwaterbehandelingsinstallatie. Lees ook het volledige artikel.

Zwemmen in de Amsterdamse grachten

De GGD Amsterdam heeft, in samenwerking met de organisatie van de Amsterdam City Swim (ACS), het RIVM en de GGD regio Utrecht onderzoek gedaan om antwoord te kunnen geven op de vraag of het zwemmen in de Amsterdamse grachten gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Door heftige regenval voorafgaand aan de ACS in 2015 konden de riolen het water tijdelijk niet verwerken, waardoor er rioolwater in het grachtenwater terechtkwam met als gevolg klachten van braken en diarree. Alle deelnemers aan de Amsterdam City Swim 2015 hebben daarom een digitale vragenlijst ontvangen om verhoogde gezondheidsrisico’s in beeld te brengen. City-Swim

Meer weten?

Lees dan ook de HIP nieuwsbrief december 2015.

En het artikel ‘Aantonen norovirus door veegdoekjes’.