Zoeken in GGD Amsterdam
Pad tot huidige pagina
Verbergen
De GGD richt zich op alle inwoners van Amsterdam,­ Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

Restaurants in het buitenland

24 juni 2016

Op deze pagina - Restaurants in het buitenland


Waar eet jij in het buitenland?

Het is matig gesteld met de hygiëne in buitenlandse restaurantkeukens. Dat blijkt uit de eerste openbare inspectiegegevens van de Franse en Britse voedselveiligheidstoezichthouder. Toprestaurants scoren zelfs slechter dan fastfoodketens. Inspecteurs en restaurateurs pleiten voor meer toezicht en meer inspecteurs én voor het transparanter maken van gegevens.

Frankrijk

De Direction générale de l'Alimentation (DGAL) controleerde 1.500 restaurants in Parijs en 200 in Avignon. Daarmee is zo'n 11% van de Parijse eetgelegenheden en 33% van die in Avignon op hygiëne getoetst. Nieuw was dat de inspectieresultaten openbaar gemaakt werden. Slechts een derde van de Parijse restaurants scoort 'goed'. Restaurants die het oordeel ‘te verbeteren’ hebben gekregen moeten zo snel mogelijk corrigerende maatregelen doorvoeren. Restaurateurs hebben kritiek op de wijze van toezicht: dit zou regelmatiger moeten plaatsvinden en met een ‘beter en rechtvaardiger volgsysteem’.

Engeland

De Local Government Association (LGA), ofwel de Britse VNG, wil dat in Engeland de hygiëne-scores van voedselverkopende bedrijven openbaar gemaakt worden. Restaurants, pubs, cafés, afhaalwinkels, broodjeszaken, supermarkten en speciaalzaken zouden voortaan, op straffe van een boete of gerechtelijke vervolging, hun hygiënescore met een sticker op hun deur kenbaar moeten maken. In Wales is de 'score on the door' al verplicht, in Noord-Ierland wordt deze vanaf oktober ingevoerd.

scores on the doors

Andere landen

In Nederland maakt de NVWA sinds 2014 inspectieresultaten openbaar bij lunchrooms. Verdere uitrol staat op de planning. Ook in België zijn inspectieresultaten openbaar. In de stad New York krijgen eetgelegenheden al sinds 2011 een A, B of C voor hygiëne en voedselveiligheid toegekend door het City Department of Health. Inmiddels scoort 60% van de geïnspecteerde restaurants daar meteen al een A, al zijn er opvallende tegenvallers.

Bron: Foodlog