Zoeken in GGD Amsterdam
Pad tot huidige pagina
Verbergen
De GGD richt zich op alle inwoners van Amsterdam,­ Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

Terughaalacties

19 mei 2017

Terughaalacties: niet overbodig!

Met regelmaat worden voedingsmiddelen door een producent of leverancier teruggeroepen. Een terughaalactie, ook wel een ‘recall’ genoemd, wordt gedaan als er een onveilige situatie kan ontstaan voor de consument. Het kan bijvoorbeeld gaan om verkeerde informatie op het product of dat er mogelijk een vreemd voorwerp of (ziekteverwekkende) micro-organismen in het product zitten.

Recente terughaalacties

In 2016 hebben een aantal terughaalacties plaatsgevonden die bij het ‘grote’ publiek bekend zijn gemaakt. Zo is in februari weinigen ontgaan dat in gerookte zalm de bacterie Listeria aangetroffen is. Diezelfde maand heeft Mars een terughaalactie gedaan van chocoladebars omdat er plastic in aangetroffen was. In maart zijn paaseitjes van Jamin teruggeroepen omdat er kunststof in is aangetroffen. Ook in maart werden consumenten dringend verzocht om de filet Americain naturel van de Albert Heijn en Camembert Pays 52+ van Laïta niet te consumeren in verband met de mogelijke aanwezigheid van de ziekmakende bacterie Listeria.

De producent of leverancier is wettelijk verplicht om de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) te informeren als een product niet voldoet aan de eisen voor veiligheid en gezondheid. Elke week onderzoekt en begeleidt de NVWA een aantal meldingen. Ook kun je op de website van de NVWA alle meldingen inzien.

recall-stamp