Zoeken in GGD Amsterdam
Pad tot huidige pagina
Verbergen
De GGD richt zich op alle inwoners van Amsterdam,­ Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

Is een baard goed voor je gezondheid?

31 maart 2016

baardIn dit onderzoek werden de gezichten van 408 ziekenhuismedewerkers bemonsterd, met en zonder gezichtshaar. Het is alom bekend dat zorginfecties een belangrijk probleem zijn voor zorginstellingen, vooral voor ziekenhuizen. Slechte handhygiëne, het dragen van sieraden, onjuist gebruik van handschoenen, onvoldoende schone materialen: het draagt allemaal bij aan de verspreiding van zorginfecties. Maar hoe zit dat met baarden?

De onderzoekers waren verbaasd toen zij vonden dat gladgeschoren medewerkers vaker iets onaangenaams op hun gezicht hadden dan hun bebaarde collega’s. Bij de baardloze medewerkers werden drie keer vaker MRSA-bacteriën aangetroffen in het gezicht. Zou een baard wellicht bijdragen aan het voorkomen van een infectie?

Gedreven door nieuwsgierigheid hebben programmamakers van het BBC-programma Trust Me I'm a Doctor de baarden van een willekeurige groep mannen bemonsterd. Deze monsters zijn opgestuurd naar een microbioloog van het University College London, om te onderzoeken of en zo ja, wat erin zat.

Er werden meer dan 100 verschillende bacteriën gekweekt uit de baarden, inclusief een bacterie die normaal gesproken voorkomt in de dunne darm. Maar, aldus de microbioloog, dat hoeft niet direct te betekenen dat die van ontlasting afkomstig zijn. Deze resultaten zijn normaal en niets om je zorgen over te maken!

Veel interessanter was dat in sommige kweekschaaltjes duidelijk zichtbaar was dat ‘iets’ de andere bacteriën doodde. De voor de hand liggende verdachte was ‘een ander micro-organisme’. Zou het mogelijk zijn dat een mysterieus microbe collega-bacteriën doodt, bijvoorbeeld door het produceren van een soort gif? Vergelijkbaar met penicilline?

Volgens de microbioloog is dat inderdaad mogelijk. De verdachte micro-organismen zijn van de soort Staphylococcus epidermidis. Getest tegen een antibioticaresistente e.colibacterie, de soort die vaak urineweginfecties veroorzaakt, werd inderdaad aangetoond dat ze de bacterie doodden.

Het ontwikkelen en testen van een nieuw antibioticum is erg duur en ingewikkeld. Het is dan ook onwaarschijnlijk dat je binnenkort Baardicilline krijgt voorgeschreven door de dokter. Toch is het erg belangrijk om alternatieven voor de huidige antibiotica te zoeken. Infecties veroorzaakt door antibioticaresistente bacteriën zijn verantwoordelijk voor minstens 700.000 infecties per jaar, wereldwijd. In 2050 zal dat aantal gestegen zijn naar 10 miljoen.

Bron: BBC News