Zoeken in GGD Amsterdam
Pad tot huidige pagina
Verbergen
De GGD richt zich op alle inwoners van Amsterdam,­ Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

Zika virus

31 maart 2016

Aedes-aegyptiIn alle gebieden, onder andere Suriname, waar het zikavirus is gemeld komen ook het denguevirus en chikungunya voor. Al deze virussen worden door dezelfde muggen overgedragen. Deze muggen zijn vooral overdag actief. Reizigers naar deze gebieden wordt dan ook geadviseerd met name overdag goede antimuggenmaatregelen te nemen, zie de folder DEET op reis.

Zikavirus en zwangerschap

Er zijn aanwijzingen dat een zikavirusinfectie opgelopen tijdens de zwangerschap mogelijk een verhoogde kans geeft of afwijkingen bij het ongeboren kind, maar dit is nog niet wetenschappelijk aangetoond en wordt op dit moment nog onderzocht.

Advies aan zwangeren die op reis gaan

Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering en de GGD Amsterdam adviseren aan zwangeren om de risico’s van een reis naar de tropen goed af te wegen vanwege het vóórkomen van tropische infectieziekten, zoals dengue, malaria en chikungunya. Dit geldt dus tevens voor de risico’s op een eventuele infectie met het zikavirus.

Zwangeren die naar gebieden op reis gaan waar het zikavirus circuleert kunnen een afspraak maken op het Reizigers Advies en Vaccinatiebureau om de risico’s op infectieziekten zoals o.a. malaria, dengue én het zikavirus goed af te wegen.

Maatregelen tijdens de reis

  • Ben je als zwangere vrouw in de tropen, neem dan altijd – overdag en ’s nachts – zorgvuldig strikte maatregelen om infecties met door muggen overdraagbare aandoeningen te voorkómen:
  • Draag bedekkende kleding
  • Smeer onbedekte huid in met een muggenwerend middel dat DEET bevat. Zwangeren wordt geadviseerd om concentraties boven de 30% te vermijden. Adviezen voor het gebruik van DEET staan in de folder DEET op reis.
  • Slaap onder een klamboe of in een muggenvrije ruimte

Na de reis

  • Meld de reis naar gebieden waar het zikavirus voorkomt tijdens controles bij je verloskundige, gynaecoloog of andere behandelend arts.
  • Mannen die in landen zijn geweest waar het zikavirus heerst en die een zwangere vrouw hebben, wordt uit voorzorg geadviseerd om één maand lang een condoom te gebruiken.
  • Mensen die zwanger willen worden en terugkomen uit een land waar het zikavirus heerst, kunnen ook het beste één maand een condoom of andere anticonceptie gebruiken. Na één maand is het virus niet meer aanwezig en kan de baby niet besmet raken.

De meest gestelde vragen over zikavirus en zwangerschap (RIVM)

De meest gestelde vragen over het zikavirus (RIVM)

Bron: LCR, RIVM, ECDC en GGD Amsterdam