Zoeken in GGD Amsterdam
Pad tot huidige pagina
Verbergen
De GGD richt zich op alle inwoners van Amsterdam,­ Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

HIP nieuws maart 2016

HIP nieuws maart 2016

Onderwerp

Hygiëne & Preventie

Afbeelding

kopillustratie-maart2016

HIP nieuws

HIP nieuws: deze nieuwsbrief verschijnt vier keer per jaar en houdt u op de hoogte van leuke, nieuwe en interessante ontwikkelingen op het gebied van voedselveiligheid, hygiëne in zorginstellingen en legionellapreventie.

Heeft u tips voor de redactie stuur dan een e-mail naar hygiëne@ggd.amsterdam.nl.

Save lives: Clean your hands

see-your-hands5 mei, internationale dag van de handhygiëne; bevrijdingsdag in Nederland; handen vrij van potentieel ziekmakende micro-organismen…

Wat ga jij doen?

Kijk op de site van de WHO of op de site van het RIVM voor meer inspiratie.

Fijne handenwasdag!

Griepepidemie 2015/2016

De griepepidemie in Nederland vertoont een dalende tendens, maar is nog niet voorbij. In week 11 (14 t/m 20 maart) rapporteerden de Nivel Peilstations 70 mensen met griepachtige klachten op de 100.000 inwoners. Dat is voor de elfde achtereenvolgende week boven de epidemiologische grens van 51 per 100.000. De huisartsen zien vooral jonge kinderen (0 t/m 4 jaar) met IAZ.

Lees verder

Antibiotica zijn geen antigriep

antibiotica1Antibiotica werken niet tegen griep. Sterker nog, bij veelvuldig gebruik kunnen antibiotica helemaal hun werking verliezen. Zo kunnen makkelijk te behandelen ziektes zoals een blaasontsteking, zelfs levensgevaarlijk worden. Met deze boodschap is het ministerie van VWS een campagne gestart met als doel de bewustwording over het gebruik van antibiotica te vergroten.

De campagne vraagt aandacht voor zorgvuldig gebruik van antibiotica, en áls het wordt voorgeschreven, gebruik het dan zoals de arts heeft aangegeven. Er zijn radiospotjes, video’s, banners, folders en posters. Ook is een website ontwikkeld met tips voor het gebruik van antibiotica en maatregelen die mensen zelf kunnen nemen om de kans op infecties en antibioticaresistentie te verkleinen. www.daarwordtiedereenbetervan.nl

De GGD Amsterdam sluit aan bij de campagne omdat we het een belangrijk onderwerp vinden.

Lees verder

Carnavalsgriep?

carnaval-en-griep2Er zijn geen wetenschappelijke gegevens over de relatie tussen griep en carnaval, maar de Grote Griepmeting, een internet-initiatief dat jaarlijks griep- en verkoudheidsverschijnselen van 18.000 mensen bijhoudt, onderzocht of er een verband is tussen griep en carnaval. En dat lijkt er te zijn. Uit cijfers van de jaren 2004-2016 komt naar voren dat er vanuit Limburg, Brabant en Zeeland in de carnavalsperiode beduidend vaker griepgevallen worden gemeld (zie grafiek) dan vanuit de rest van het land. Met name in de week van carnaval en de week erna stijgt het aantal meldingen, terwijl dat in het noorden van het land niet gebeurt. Als je écht griep hebt, dan ben je zo ziek dat je niet zo snel carnaval zult vieren. Maar mensen die zich niet laten kennen en tóch eropuit gaan, kunnen het virus in het feestgedruis snel verspreiden. Ook mensen die net ziek zijn geweest of nog ziek gaan worden kunnen het virus verspreiden. De enige remedie om geen carnavalsgriep te krijgen is geen carnaval vieren, maar dat is voor velen natuurlijk geen optie.

carnaval-en-griep3

Bron: degrotegriepmeting.nl

Zika

mugSinds mei 2015 is er een zikavirus uitbraak in Brazilië. Inmiddels heeft het virus zich verder over Latijns-Amerika verspreid.

Lees verder

Hygiënecode voor de Horeca

hygienecodeVanaf 1 april is de nieuwe Hygiënecode voor de Horeca officieel van kracht en dat is geen geintje! Elk bedrijf dat met voedsel en dranken werkt, moet voldoen aan de wetten van voedselveiligheid. Als u werkt volgens de Hygiënecode voldoet u daarmee aan de HACCP-eisen, de wettelijke voorschriften van voedselveiligheid.

De nieuwe Hygiënecode voldoet aan de meest actuele wetgeving op het gebied van voedselveiligheid en biedt u een totaalpakket van de nieuwe (werk)processen, de frequentie van uw registratieverplichtingen en voorbeeldregistratieformulieren. Zodra er een nieuwe versie van de Hygiënecode van kracht wordt, vervalt de voorgaande versie. De laatste versie is uit 2007 en vervalt dus per 1 april 2016. Horecaondernemers moeten vanaf 1 april werken volgens de regels van de nieuwe versie.

De Hygiënecode bestellen

U kunt de gedrukte Hygiënecode eenvoudig via de KHN-webshop bestellen. Er is helaas geen digitale versie beschikbaar. De nieuwe Hygiënecode is echter wel in het Chinees en Engels beschikbaar. U kunt deze ook bestellen via de webshop van KHN.

De wijzigingen

Heeft u de nieuwe Hygiënecode al in huis? Dan is het fijn om een duidelijk overzicht te hebben van de wijzigingen die voor u verplicht zijn om door te voeren in uw werkwijze.

De belangrijkste verandering is dat de nieuwe Hygiënecode duidelijker beschrijft wat verplichte normen zijn en wat adviezen (en dus optioneel) zijn. Een volledig overzicht met een duidelijke beschrijving van de wijzigingen met betrekking tot de verplichte onderdelen per hoofdstuk van de Hygiënecode is hier onder te downloaden.

Voor vragen of ondersteuning kunt u altijd terecht bij uw eigen hygiëneadviseur.

Download beschrijving van de wijzigingen (PDF, 178 kB)

Mobiele versie van Hygiënehandboek.nl

Vanaf 1 maart 2016 ziet het registratiesysteem ‘Hygiënehandboek.nl’ er iets anders uit. Dat komt omdat we u vanaf nu de mogelijkheid bieden om gebruik te maken van hetzelfde systeem op twee verschillende wijzen:

  • Ten eerste is er de Desktopversie. Dit is het vertrouwde systeem zoals u het kent met alle functionaliteiten (op maat maken, registreren en rapportages).
  • Nieuw is de Mobiele versie. Deze is speciaal ontworpen als gemakkelijk te gebruiken invoertool voor bijvoorbeeld tablet of smartphone. Daarnaast biedt de mobiele versie u ook de mogelijkheid om per proces de werkinstructie te lezen.

Bekijk het voorbeeld (PDF, 66 kB)

De mobiele versie is zeer gebruiksvriendelijk en zeker het proberen waard!

Uiteraard is er ook de mogelijkheid om uw inloggegevens op te vragen via de optie ‘Wachtwoord vergeten’.

Voor vragen of ondersteuning kunt u terecht bij uw eigen hygiëneadviseur.

Acceptatie zelfcontrolesysteem NVWA!

Onlangs heeft de NVWA het zelfcontrolesysteem van GGD Amsterdam geaccepteerd. Hoe werkt dit zelfcontrolesysteem? De GGD Amsterdam toetst deelnemende bedrijven tijdens een audit op kennis en toepassing van instructies en normen uit de geldende Hygiënecode. Als de score voldoende is, wordt de locatie 'groen' en kan het bedrijf rekenen op verminderd toezicht door de NVWA. De groene status van de locatie is zichtbaar op de website van de GGD Amsterdam: www.ggd.amsterdam.nl/hygiene.

Op dit moment zijn we in afrondende fase van een pilot van het zelfcontrolesysteem. Heeft u interesse of wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op via hygiene@ggd.amsterdam.nl of via het nummer 020-5555581.

Lees het nieuwsbericht op de website van de NVWA.

groen

Cursus Aandachtsvelder HIP

Folder-cursus-aandachtsvelderOok in 2016 verzorgt de GGD Amsterdam weer de cursus Aandachtsvelder Hygiëne en Infectiepreventie.

Deze praktijkgerichte cursus heeft als doel een (aantal) zorgmedewerker(-s) van een zorginstelling op te leiden tot aandachtsvelder hygiëne en infectiepreventie. De aandachtsvelder houdt zich (samen met de hygiëneadviseur van de GGD en in samenspraak met de hygiënecommissie) bezig met het inventariseren, analyseren en zoveel mogelijk oplossen van knelpunten op het gebied van hygiëne en infectiepreventie in zorgprocessen. Hij of zij kan een bijdrage leveren aan het vergroten van de kennis van collega’s over hygiëne en infectierisico’s door bijvoorbeeld voorlichting. Daarnaast kan de aandachtsvelder meehelpen met het ontwikkelen en implementeren van locatiespecifieke werkinstructies.

Data cursus aandachtsvelder 2016

schema-cursus-2016

Meer weten?

Bekijk hier de informatiefolder (PDF, 866 kB). Neem voor vragen contact op met de docenten door een mailtje te sturen naar aandachtsvelder@ggd.amsterdam.nl

Aanmelden?

Vul het inschrijfformulier in.

Verpleegkundigen en artsen onjuist afgebeeld in de media

Foto’s in de media, waarop artsen en verpleegkundigen zijn afgebeeld, wemelen vaak van fouten. Negen van de tien keer dragen artsen bijvoorbeeld lange mouwen, hun witte jas open, en een horloge of ring. Verpleegkundigen komen er beter vanaf: zo'n 28 procent is op de foto's afgebeeld tegen de geldende richtlijnen in. Dit hebben onderzoekers van het Nijmeegse Radboudumc vastgesteld. Zij bekeken zo'n 1600 foto's met artsen en verpleegkundigen van 20 grote fotowebsites.

verpleegkundigen-en-artsen

Richtlijnen

"Het is belangrijk dat verpleegkundigen de regels omtrent kleding- en sieradenvoorschriften goed naleven. Als je toestaat dat het fout wordt afgebeeld, ondermijn je de richtlijnen en het gewenste gedrag", zegt Myriam Crijns, hoofd Vereniging van V&VN. Zij juicht de bevindingen van de onderzoekers toe. Die stellen dat als artsen en verpleegkundigen in de media vaker correct worden afgebeeld, dit bijdraagt aan het naleven van de richtlijnen in de werkelijkheid. 'Foute' foto's zijn volgens de onderzoekers daarom ongeschikt ter illustratie van voorlichtingsmateriaal of bij artikelen in de media.

Stereotypen

Ook worden artsen en verpleegkundigen vaak stereotiep afgebeeld. Verpleegkundigen zijn meestal vrouw. En artsen zijn knappe kerels, mannen van middelbare leeftijd met een open witte jas, stropdas zichtbaar en een horloge. De onderzoekers hebben hun bevindingen gepubliceerd in Antimicrobial Resistance and Infection Control (2015;4:53).

Bron: venvn.nl

Is een baard goed voor je gezondheid?

baard2
Een baard dragen is tegenwoordig helemaal hip, maar critici beweren dat al dat gezichtshaar mogelijk ook onplezierige beestjes kan herbergen. In een onderzoek in Nieuw Mexico bijvoorbeeld, vond men in willekeurig bemonsterde baarden sporen van darmbacteriën, bacteriën die normaal gesproken in ontlasting voorkomen. Oftewel: “Sommige baarden bevatten meer poep dan een gemiddeld toilet!”

Maar klopt dit wel? In een recenter en meer wetenschappelijk onderzoek kwam men tot een andere conclusie.

Lees verder

Colofon

HIP nieuws is een uitgave van de afdeling Hygiëne en Inspectie van de GGD Amsterdam en verschijnt 4 keer per jaar.

Aan- of afmelden voor HIP nieuws kan via hygiene@ggd.amsterdam.nl.