Zoeken in GGD Amsterdam
Pad tot huidige pagina
Verbergen
De GGD richt zich op alle inwoners van Amsterdam,­ Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

Advies: zorgvuldig omgaan met desinfectantia

15 maart 2017

Op deze pagina - Advies: zorgvuldig omgaan met desinfectantia


Desinfectie niet overal nodig!

Desinfecterende middelen zijn onmisbaar om bijvoorbeeld medische apparatuur te ontsmetten of besmetting en bederf van voedsel te voorkomen. Maar ze worden ook gebruikt zonder aantoonbare noodzaak, zoals bij de routinematige desinfectie van vloeren, muren en plafonds in ziekenhuizen. Ook in het huishouden worden steeds meer desinfecterende middelen gebruikt, bijvoorbeeld in schoonmaakmiddelen, handzeep, tandpasta en mondwater. Voor de gezondheid is dat meestal helemaal niet nodig. Ook kunnen de middelen bacteriën doden die juist van belang zijn voor de gezondheid. Alleen bij medische indicaties kan desinfectie thuis zinvol zijn; dat zal in de regel om tijdelijke situaties gaan (verpleging ernstig zieke(n), mondinfectie).

Resistentieontwikkeling

Gebruik van desinfectantia leidt onvermijdelijk tot resistentieontwikkeling. Behalve tegen de middelen zelf kan ook resistentie ontstaan tegen antibiotica. Hierdoor kan het gebeuren dat deze middelen minder goed of zelfs helemaal niet meer werken. Hoe vaak resistentie tegen desinfecterende middelen voorkomt en welke bijdrage die levert aan resistentie tegen antibiotica is niet bekend. Bij infectie-uitbraken wordt vaak niet onderzocht in hoeverre resistentie tegen desinfectantia een rol speelt. Verder worden het gebruik van desinfecterende middelen en de resistentieontwikkeling niet bijgehouden. De raad adviseert dit wel te gaan doen, net zoals nu al met antibiotica gebeurt.

Advies van de Raad

Hoewel niet duidelijk is hoe groot het probleem van resistentieontwikkeling precies is, ziet de raad wel aanleiding voor zorgvuldigheid. Gebruik van de middelen zou beperkt moeten worden tot situaties waarin ze een bewezen meerwaarde hebben. Dit kan bijvoorbeeld door minder producten toe te laten op de markt voor consumenten. Verder beveelt de raad aan professionele gebruikers bij te scholen over een zorgvuldig gebruik en ook consumenten voor te lichten over een verstandige inzet van de middelen.

Bron: Gezondheidsraad