Zoeken in GGD Amsterdam
Pad tot huidige pagina
Verbergen
De GGD richt zich op alle inwoners van Amsterdam,­ Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

Lichte stijgingen in het aantal legionellose-meldingen

15 maart 2017

Op deze pagina - Lichte stijgingen in het aantal legionellose-meldingen


Wie kan legionellose krijgen?

Iedereen kan legionellose krijgen, maar het komt zelden voor dat mensen onder de 40 jaar longontsteking door legionella krijgen. Het risico op een longontsteking door legionella is heel laag, maar het risico stijgt wel met de leeftijd. De ziekte komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Sommige mensen hebben een hogere kans op een longontsteking door legionella:

  • mensen ouder dan 60 jaar;
  • mensen die roken;
  • mensen met een slechte gezondheid;
  • mensen die medicijnen gebruiken waardoor de afweer minder wordt.

Weersomstandigheden

In de zomer komt een legionellalongontsteking vaker voor dan in de winter. Sommige jaren ligt het aantal meldingen wat hoger dan gebruikelijk. Dit hangt meestal samen met bepaalde weersomstandigheden. Vooral bij hevige regenval na een relatief warme periode, zien we een toename van het aantal patiënten. Het werkelijke aantal patiënten ligt waarschijnlijk wat hoger dan het aantal meldingen. Door beperkingen in de diagnostiek worden mogelijk niet alle patiënten gediagnosticeerd.

Aantal meldingen 2016

Het aantal meldingen van legionellose in 2016 staat op 444, dit zijn er zes meer dan 2015. Het hoge aantal meldingen in juni 2016 hangt waarschijnlijk samen met het extreem natte weer. Er zijn geen aanwijzingen voor een gemeenschappelijke bron. Ter vergelijking is het gemiddelde aantal van de voorgaande 5 jaar weergegeven. Deze gegevens zijn nog niet compleet en zijn inhoudelijk nog niet volledig gecontroleerd. Daardoor kunnen er kleine verschillen zijn met de aantallen in andere rapportages.

In onderstaande grafiek zijn ook het voorlopig aantal meldingen van legionellose van januari en februari 2017 weergegeven.

Bronnen: RIVM en Infectieziekten Bulletin