Zoeken in GGD Amsterdam
Pad tot huidige pagina
Verbergen
De GGD richt zich op alle inwoners van Amsterdam,­ Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

Internationale dag van de handhygiëne

30 maart 2015

Handalcohol of water en zeep

Op zichtbaar schone handen volstaat het gebruik van handalcohol, bijvoorbeeld na het uittrekken van handschoenen. Neem een kleine hoeveelheid handalcohol die past in het kuiltje van je hand en smeer die gedurende 30 seconden uit over alle delen van je handen. Vergeet je duimen, polsen en het gebied tussen je vingers niet. Het voordeel van handalcohol is dat die makkelijk op strategische plaatsen neergezet kan worden zoals de waskar of een nachtkastje, en makkelijk mee te nemen is in een zakflacon. Daarnaast is er vergeleken met wassen met water en zeep wat tijdwinst, omdat je tijdens het uitsmeren van de handalcohol al door kunt naar de volgende patiënt/cliënt.

Indien handen zichtbaar vuil zijn, moeten ze gewassen worden met water en vloeibare zeep en afgedroogd worden met een papieren handdoekje. Maak eerst je handen nat, neem vervolgens een beetje vloeibare zeep in het kuiltje van je hand en wrijf dan gedurende 10 seconden de zeep uit over alle delen van je handen. Vergeet ook nu je duimen, polsen en het gebied tussen je vingers niet. Spoel vervolgens je handen af onder stromend water en droog ze af met een papieren handdoekje of keukenrol.

Het is niet nodig om je handen na het wassen met water en zeep nog in te smeren met handalcohol; dit belast de handen dubbel.

5 momenten van handhygiëne

Naast de gangbare momenten, zoals na toiletbezoek en voor het (bereiden van ) eten, zijn er 5 momenten van handhygiëne tijdens de zorg voor een patiënt/cliënt:

  1. Vóór contact met de patiënt/cliënt.
  2. Vóór het uitvoeren van een invasieve handeling, zoals het geven van een injectie of het controleren van een sonde.
  3. Na contact met lichaamsvloeistoffen (dus ook beddengoed, incontinentiemateriaal).
  4. Na contact met de omgeving van de patiënt/cliënt.
  1. Na contact met de patiënt/cliënt.

Als je bijvoorbeeld bij een patiënt/cliënt op de kamer komt om alleen even een peg-sonde te verzorgen, dan reinig je daarvoor je handen. Maar als je bij binnenkomst op de kamer van de patiënt/cliënt de handen al hebt gereinigd en dan nog iets uit het nachtkastje pakt voordat je de peg-sonde verzorgt, moet je je handen wel opnieuw reinigen voordat je de peg-sonde aanraakt. Uiteraard kunnen twee momenten soms samenvallen, zoals handhygiëne na contact met de ene patiënt/cliënt en voor contact met de volgende. En voor handhygiëne geldt: baat het niet dan schaadt het niet. Beter een keer extra, dan een keer te weinig de handen gereinigd!

Instrumenten voor de Internationale dag van de handhygiëne

Safety-starts-hereDe handen zijn de instrumenten van zorgmedewerkers, zoals het haakje en het spiegeltje de instrumenten van de tandarts zijn. En wie wil het haakje en het spiegeltje van de vorige patiënt/cliënt in zijn mond hebben? Juist.

Wat ga jij als zorgmedewerker doen om in jouw instelling aandacht te geven aan de Internationale dag van de handhygiëne op 5 mei? Kijk voor inspiratie op de site van de WHO http://www.who.int/gpsc/5may/en/.