Zoeken in GGD Amsterdam
Pad tot huidige pagina
Verbergen
De GGD richt zich op alle inwoners van Amsterdam,­ Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

Casus: Diarree-uitbraak in hotel

28 september 2016

Op deze pagina - Casus: Diarree-uitbraak in hotel


Vervolg casus diarree-uitbraak in hotel

Adviezen

Diezelfde middag nog heeft de NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit) monsters genomen van verschillende oppervlakken in keuken, gastentoiletten en personeelstoiletten. Op de GGD werd diezelfde middag nog een multidisciplinair overleg gevoerd met deskundigen infectiepreventie van de afdeling Hygiëne en Inspectie, artsen en verpleegkundigen van het team Infectieziekten en een adviseur van de afdeling Communicatie. Daarna zijn er adviezen gegeven aan zowel de groep reizigers als het hotelpersoneel, met als doel om verdere verspreiding te voorkomen: goede handenhygiëne bij toiletgebruik en voor het eten, met name bij zieken. Omdat we op dat moment niet zeker wisten welke gasten ziek waren, is het schoonmaakbedrijf geadviseerd om alle kamers extra goed schoon te maken: alle oppervlakken die met de handen aangeraakt konden worden (lichtknopjes, aan/uit-knop waterkoker enz.), en waar mogelijk braaksel of ontlasting is geweest, moeten gedesinfecteerd worden. Het schoonmaakbedrijf had geen diarree-protocol.

Norovirus

norovirus2Na het weekend werd duidelijk dat het inderdaad ging om een norovirus. Zowel bij enkele zieke personeelsleden (de gasten waren allemaal al naar eigen land teruggevlogen), als bij omgevingsmonsters uit met name de mannentoiletten werd het norovirus type I aangetoond. Verdere analyse om zeker te weten dat het om exact hetzelfde virus ging, was helaas niet mogelijk omdat er in de humane monsters maar zeer weinig virus aanwezig was.

Dinsdag en woensdag werden er nog enkele zieken gemeld. Daarna bleven de meldingen uit en bleek de uitbraak uitgedoofd.

Team Infectieziekten

Het team Infectieziekten van de GGD Amsterdam houdt zich bezig met meldingsplichtige infectieziekten, waarbij ze nagaan of er een bron is voor de infectieziekte, of dat de zieke zelf de ziekte verder kan verspreiden. Zo proberen ze de omgeving van de zieke te beschermen. Ook adviseren ze bij prikaccidenten en uitbraken van (infectie)ziekten, in de breedste zin van het woord. Dus ook indien er kinderen met vlekjes zijn op scholen, of wanneer er bij een grote groep hotelgasten en/of -medewerkers diarree wordt geconstateerd. Zeker als er ook keukenmedewerkers bij betrokken zijn, kan een diarree-uitbraak zich snel verspreiden.

Vragen over uitbraken?

Het team Infectieziekten is bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur: telefoon (020) 555 5337. Tijdens het weekend, avonden en feestdagen: telefoon (020) 555 5555. Vraag naar de dienstdoende arts Infectieziekten.

norovirus