Zoeken in GGD Amsterdam
Pad tot huidige pagina
Verbergen
De GGD richt zich op alle inwoners van Amsterdam,­ Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

Hervulbaar waterflesje bevat meer bacteriën dan wc-bril

28 september 2016

Op deze pagina - Hervulbaar waterflesje bevat meer bacteriën dan wc-bril


Onderzoek

Onderzoekers van treadmillreviews namen een aantal waterflesjes onder de loep die een week lang werden hergebruikt door atleten, zonder tussentijds af te wassen. Op het drinkdopje van het meest vuile flesje water zaten ruim 900.000 bacteriën: dat zijn er meer dan op een wc-bril. Bij andere flesjes telden de onderzoekers 300.000 bacteriën. Dat betekent dat door drinken uit de gemiddelde hervulbare fles je meer bacteriën krijgt dan door het likken aan een hondenspeeltje.

Troebel

Microbioloog Rijkelt Beumer van de Universiteit Wageningen kijkt er niet van op. Beumer trof tijdens zijn onderzoeken zelfs nog meer bacteriën aan. ‘Dat ging om een flesje dat al een maand werd gebruikt, zonder dat het tussentijds werd schoongemaakt. Het water wordt dan licht troebel. Zelfs koeien hebben niet zoveel bacteriën in hun drinkwater. En deze eigenaar van het flesje was geen koe.’ Of mensen er echt ziek van worden, betwijfelt de microbioloog. Het zijn de eigen waterflesjesbacteriën die groeien. Voorkom wel dat je je flesje uitleent aan anderen.

Hergebruiken

Mag je een waterfles nog hergebruiken? Zeker wel; zowel de Amerikaanse onderzoekers als de Nederlandse microbioloog zijn het hierover met elkaar eens. Echter, het advies is wel om de fles elke dag schoon te maken met water en zeep, zodat de aan de zijkant vastgehechte bacteriën loslaten. De onderzoekers laten ook nog weten dat microben zich het minst makkelijk verzamelen op blikken veldflessen.

Bron: AD