Zoeken in GGD Amsterdam
Pad tot huidige pagina
Verbergen
De GGD richt zich op alle inwoners van Amsterdam,­ Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

Van noodopvang naar asielzoekerscentrum (AZC)

28 september 2016

Op deze pagina - Van noodopvang naar asielzoekerscentrum (AZC)


AZC Wenckebachweg

Op maandag 8 augustus zijn de eerste 25 asielzoekers aangekomen in het eerste asielzoekerscentrum in Amsterdam aan de Wenckebachweg. Het gaat hier om de voormalige en leegstaande Penitentiaire Inrichting Amsterdam Over-Amstel, in de volksmond de Bijlmerbajes genoemd. De afgelopen periode is de locatie door het COA verbouwd zodat het gebouw voldoet aan de wettelijke voorwaarden voor de opvang van vluchtelingen. Zo is een deel van de ringmuur afgebroken en is er aan de centrumzijde van het gebouw een nieuwe ingang gecreëerd. Om het gebouw een vriendelijker uitstraling te geven, is de hoofdingang voorzien van diverse warme kleuren en zal men met kunstenaars en vrijwilligers kijken naar meer mogelijkheden.

13. logo coaDe verhuizing vindt gefaseerd plaats tot het maximum van 1000 bewoners is bereikt. De planning is dat in oktober het hele gebouw als asielzoekerscentrum in gebruik genomen is.

Hygiëne

De GGD’en in Nederland voeren bij alle AZC’s in hun eigen regio jaarlijks een hygiëneaudit uit. Bij een hygiëneaudit worden alleen de gezamenlijke ruimtes op gezondheidsrisico’s gecontroleerd. De privévertrekken vallen buiten de audit.

De hygiëneaudits zijn noodzakelijk omdat deze bewoners een groter infectierisico lopen dan de gemiddelde burger. Dit komt doordat bewoners:

  • vaak afkomstig zijn uit landen waar specifieke infectieziekten (endemisch) voorkomen;
  • soms niet gevaccineerd zijn;
  • vaak een verminderde weerstand hebben;
  • vaak relatief dicht op elkaar leven;
  • veel gebruikmaken van dezelfde ruimtes en materialen;
  • zich snel en regelmatig verplaatsen tussen verschillende opvangcentra;
  • verschillende opvattingen hebben over hygiëne.

Meer weten over de opvang van asielzoekers in Amsterdam? Kijk dan op de website van de gemeente Amsterdam.