Zoeken in GGD Amsterdam
Pad tot huidige pagina
Verbergen
De GGD richt zich op alle inwoners van Amsterdam,­ Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

HIP nieuws september 2016

HIP nieuws september 2016

Onderwerp

Hygiëne & Preventie

Afbeelding

Nieuwsbrief-kopillustratie7

HIP nieuws

Deze nieuwsbrief verschijnt vier keer per jaar en houdt u op de hoogte van leuke, nieuwe en interessante ontwikkelingen op het gebied van voedselveiligheid, hygiëne in zorginstellingen en legionellapreventie.

Heeft u tips voor de redactie stuur dan een e-mail naar hygiene@ggd.amsterdam.nl.

Aan- of afmelden voor deze nieuwsbrief kunt u doen op deze pagina.

Save the date: 02-11-2016 ‘Roadshow Infectiepreventie’

Op woensdagmiddag 2 november organiseert de GGD Amsterdam, in samenwerking met de Inspectie voor Gezondheidszorg en de Argumentenfabriek, de Roadshow Infectiepreventie.

Een roadshow over inzicht in argumenten waarom maatregelen voor infectiepreventie wel of niet (kunnen) worden uitgevoerd binnen de ouderenzorg. Voor de een hoort infectiepreventie gewoon bij professioneel handelen. Een ander vindt het gebruik van handpompjes en schorten niet passen bij de huiselijke sfeer. De conclusie uit het inspectierapport van IGZ? De ‘verbeteringen die nodig zijn, zijn snel realiseerbaar’. Maar hoe dan?

Voor deze Roadshow willen we bestuurders van zorgorganisaties, maar ook specialisten ouderengeneeskunde en locatiemanagers van woonzorgcentra uitnodigen om hierover mee te praten. Binnenkort versturen we een officiële uitnodiging met het bijbehorende programma voor deze middag.

Roadshow

Update van Preventio komt eraan!

tablet in gebruikPreventio, het systeem waarin uw hygiënerapport wordt gepubliceerd, krijgt op korte termijn een update. Behalve dat de lay-out vernieuwd zal worden - deze is daardoor beter te gebruiken op bijvoorbeeld tablets - worden er ook nieuwe functies toegevoegd.

> lees verder

Nieuw protocol oogdruppelen

oogdruppelsIn mei 2016 is er een nieuw protocol oogdruppelen verschenen van de World Association of Eye Hospitals (WAEH). Het protocol is een stappenplan voor verpleegkundigen, verzorgenden en patiënten voor het veilig toedienen van oogdruppels en oogzalf. Er staat onder andere in dat, behalve in de thuissituatie, het flesje oogdruppels moet worden weggegooid indien het oog of ooglid is aangeraakt. Ook worden er tips voor het bewaren van oogdruppels genoemd.

Download het protocol van de WAEH.

Casus: diarree-uitbraak in hotel

bord hotelHet is vrijdagmiddag 14.30 uur. Het team Infectieziekten van de GGD Amsterdam wordt gebeld door een buitenlandse reiziger, die met een groep een groot en relatief duur hotel in Amsterdam heeft bezocht. Bijna de helft van de groep heeft diarree: zou het hotel ermee te maken hebben…?

Verdere inventarisatie leverde op dat 18 van de 43 reizigers ziek waren geworden. Daarbij waren 12 van de 100 personeelsleden ook ziek met braken en diarree, waaronder enkele medewerkers in de keuken. Ook enkele medewerkers van het schoonmaakbedrijf waren ziek naar huis gegaan. Het beschreven ziektebeeld was kort en heftig en leek het meest op norovirus. Zieke mensen werd gevraagd om een ontlasting- of braakselmonster in te leveren voor diagnostiek.

> lees verder

Nieuwe editie Hygiënecode woonvormen

Vanaf juli 2016 is er een herziene editie van de Hygiënecode voor de voedingsverzorging in woonvormen. Op basis van praktijkervaringen bij zorginstellingen is de Hygiënecode praktischer toepasbaar gemaakt. Daarom is in de nieuwe editie hoofdstuk 11 ‘Verantwoordelijkheden, toezicht en regelgeving’ aangepast. De andere hoofdstukken zijn niet gewijzigd.

Alle organisaties waarop deze wijziging betrekking kan hebben, zijn begin juli door het team Hygiëne en Inspectie geïnformeerd via de e-mail (PDF, 121 kB).

> Lees verder een extra uitleg van de wijzigingen in de nieuwe editie van de Hygiënecode

NVWA breidt verscherpt toezicht verder uit

De NVWA heeft de afgelopen 3 jaar meer horeca, retail, en ambachtelijke bedrijven onder verscherpt toezicht gesteld. Het aantal is in die periode gestegen van 350 naar 470. Ook is sprake van een stijging in het aantal spoedsluitingen, van 2 in 2013 naar 25 in 2015.

voedsel controleDe NVWA inspecteert vooral daar waar verwacht wordt dat de risico’s voor de voedselveiligheid het grootst zijn. Die risicogerichte aanpak heeft als gevolg dat de NVWA meer ‘niet-nalevers’ in beeld krijgt. Als sprake is van ernstige tekortkomingen, wordt een boeterapport opgemaakt. Bedrijven onder regulier NVWA-toezicht die ondanks opgelegde maatregelen onder de maat blijven presteren, komen onder verscherpt toezicht te staan. Dat gebeurt als het bedrijf in een tijdsbestek van 2 jaar 3 boetes opgelegd krijgt of als er direct gevaar voor de volksgezondheid is.

Om de naleving van regelgeving bij bedrijven te bevorderen wordt de inzet van derde partijen dit jaar vaker ingezet als maatregel. Zo kan een ondernemer worden verplicht tot het inhuren van een schoonmaakbedrijf, aannemer of plaagdiermanagementbedrijf.

Lees het volledige nieuwsbericht (NVWA-nieuwsbericht van 18 juli 2016) of de Factsheet (Factsheet verscherpt toezicht drie jaar resultaten op een rij)

Do’s and don’ts: voedingsmiddelen bewaren

dos-and-dontsHet goed bewaren van voedingsmiddelen levert veel voordelen op. Producten blijven langer goed, je hoeft minder weg te gooien en bacteriën groeien minder snel zodat je er niet ziek van wordt. Hoe je producten het beste kunt bewaren hangt af van het soort voedingsmiddel. Sommige producten moet je in de koelkast bewaren, terwijl dit bij andere producten niet hoeft of zelfs beter is van niet. Het Voedingscentrum zet de ‘do’s and don’ts’ op een rijtje en legt uit waarom dit de beste manier is.

> Download de factsheet van het Voedingscentrum.

Hervulbaar waterflesje bevat meer bacteriën dan wc-bril

waterflesTijdens het sporten, voor onderweg of op kantoor bestaan er verschillende drinkwaterflesjes, de een nog hipper dan de ander. Maar hoe zit het met het bijvullen van een flesje? Hoe schoon is jouw flesje?

> lees verder

Vieze festivalbandjes

FestivalbandjesWie naar een festival is geweest, heeft als het goed is een polsbandje gekregen. Ter herinnering aan de mooie tijd en om anderen te laten zien waar je geweest bent, houden sommige festivalgangers het festivalbandje nog een tijdje om. Sommigen laten de bandjes zo lang om hun pols zitten, dat ze binnen een aantal jaren hun hele onderarm er vol mee hebben. Dit blijkt echter niet zo verstandig en hygiënisch te zijn.

> lees verder

Hygiëne en smartphones

Het gebruik van een smartphone of tablet is tegenwoordig steeds vanzelfsprekender, ook rondom de zorg van een cliënt in een zorginstelling. Bijvoorbeeld om de bloeddruk, het gewicht of de vochtinname te registreren.

De Werkgroep Infectiepreventie (WIP) heeft eerder al aangegeven dat onderzoek naar het gebruik van smartphones en tablets en hygiëne noodzakelijk is. Uit Brits onderzoek bleek namelijk dat op één van de zes smartphones de poepbacterie E. coli zit.

Tablet-smartphoneHoewel het gebruik van tablets en smartphones in de zorg hand over hand toeneemt, is nog nooit onderzocht of ze bij patiënten ook tot besmetting met micro-organismen hebben geleid. Dat de beeldschermen potentiële dragers van ziekmakers zijn is wél duidelijk. Verantwoord gebruik en goede handhygiëne zijn essentieel bij het gebruik van tablets en smartphones in de zorg.

In het magazine BijZijn-XL komen deskundigen aan het woord en worden praktische tips gegeven over hoe je hygiënisch om kan gaan met mobiele communicatiemiddelen. De belangrijkste tip? Goede handhygiëne, altijd! Dat betekent handhygiëne toepassen voor en na gebruik van tablet en smartphone, en zeker voor ieder nieuw cliëntcontact.

> Download het volledige artikel

Een teek? Pak ‘m beet!

Dit is de titel van een campagne van de overheid om mensen alert te maken op het gevaar van tekenbeten. Veel mensen weten door deze campagne dat je van teken in Nederland de ziekte van Lyme kunt krijgen. Onlangs is voor het eerst in Nederland een patiënt ziek geworden door een beet van een teek die het teken-beet-encefalitisvirus (TBE) bij zich droeg. De patiënt is de beet hoogstwaarschijnlijk opgelopen tijdens een wandeling op de Utrechtse Heuvelrug. Het virus komt al langer voor in landen in Noord-, Midden- en Oost-Europa zoals Duitsland en Oostenrijk; in sommige gevallen worden reizigers naar deze landen gevaccineerd tegen TBE. Voor Nederland is inenting tegen teken-beet-encefalitisvirus niet aan de orde omdat er slechts een zeer klein aantal teken met het virus besmet is. Genoeg reden dus om alert te blijven op tekenbeten en teken snel beet te pakken!

Meer informatie over TBE is te vinden op de website van het RIVM.

App

teken appDownload ook de de gratis app 'Tekenbeet' van het RIVM. Met deze app kun je opzoeken hoe teken eruitzien en wat je moet doen om teken correct en snel te verwijderen. De app werkt ook  zonder internetverbinding!

Van noodopvang naar asielzoekerscentrum (AZC)

Opvang-vluchtelingenIn september 2015 kreeg Amsterdam het verzoek van het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) en staatssecretaris Dijkhoff om tijdelijke noodopvangplekken te realiseren. Al snel bleek dat deze opvang voor langere duur zou zijn. De noodopvanglocaties waren in beheer van de gemeente Amsterdam, maar inmiddels zijn de opvanglocaties door het COA overgenomen. Nu, een jaar later, zijn de locaties aan de Havenstraat, Marnixstraat, Schipluidenlaan en Flierbosdreef gesloten. Een jaar lang hebben vrijwilligers, partnerorganisaties en ambtenaren van de gemeente Amsterdam heel hard gewerkt aan een zo prettig mogelijke eerste opvang voor de vluchtelingen.

> Lees verder