Zoeken in GGD Amsterdam
Pad tot huidige pagina
Verbergen
De GGD richt zich op alle inwoners van Amsterdam,­ Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

HIP nieuws juni 2016

HIP nieuws juni 2016

Onderwerp

Hygiëne & Preventie

Afbeelding

Nieuwsbrief-6-kop

Lijst

HIP nieuws: deze nieuwsbrief verschijnt vier keer per jaar en houdt u op de hoogte van leuke, nieuwe en interessante ontwikkelingen op het gebied van voedselveiligheid, hygiëne in zorginstellingen en legionellapreventie.

Heeft u tips voor de redactie stuur dan een e-mail naar hygiëne@ggd.amsterdam.nl.

Vervroegd pensioen voor Juliette!

Juliette-PeusensPer 1 juli a.s. stop ik met werken bij de GGD en ga ik van mijn vrije tijd genieten. Meer dan 16 jaar ben ik werkzaam geweest binnen de GGD; de laatste 6,5 jaar als hygiëneadviseur en als inspecteur Ship Sanitation op de afdeling Hygiëne & Inspectie. Met veel plezier heb ik de hygiënebezoeken uitgevoerd en mijn kennis proberen over te brengen tijdens de voorlichtingen.

Nu is de tijd gekomen om vaker naar de US te gaan om de kleinkinderen te bezoeken en om het vrijwilligerswerk in China en Afrika weer op te pakken. Verder zal ik tijdens mijn vervroegd pensioen met sporten, yoga, schilderen en beeldhouwen mijn vrije tijd blijven vullen.

Bij dezen wil ik iedereen bedanken voor de prettige samenwerking en wens ik jullie het allerbeste!

Vriendelijke groet,

Juliette Peusens

Veilig drinkwater op evenementen

In Nederland vinden wij veilig drinkwater heel normaal. Het water dat bij ons uit de kraan komt is veilig omdat het goed wordt aangeleverd en omdat we gebruikmaken van een vaste, goed aangelegde en gecontroleerde installatie. Maar hoe zit dit bij tijdelijke watervoorzieningen op evenementen?

> lees verder

evenement

Norovirus en zwemwater

Uitbraken met het norovirus komen vooral in de winterperiode voor en dan vaak in de verpleeg- en verzorgingshuizen. De laatste tijd worden er ook uitbraken beschreven die veroorzaakt zijn door (zwembad)water dat besmet is door het norovirus.

> lees verder

Wat is dit?

wat is ditDe hygiëneadviseurs komen deze stok en de bijbehorende rubberen, met vloeistof gevulde zak steeds vaker tegen op de afdelingen van zorginstellingen.

Lees onder aan deze nieuwsbrief het juiste antwoord...

Veilig omgaan met veilige naalden

Steeds meer zorginstellingen voor ouderen gaan over op veilige naaldsystemen. Dat is een goede ontwikkeling. De veilige naaldsystemen moeten dan natuurlijk wel goed gebruikt worden.

De praktijk

Onlangs vertelde een leerling aan een van de hygiëneadviseurs dat hij van zijn docent had gehoord dat hij het veiligheidssysteem van naalden beter niet kon gebruiken! Er zou recent een prikaccident hebben plaatsgevonden bij een medewerker, tijdens het activeren van het veiligheidssysteem over een naald.

veilige naalden2

Veilige naalden zijn verplicht volgens het Arbeidsomstandighedenbesluit 4.97, om prikaccidenten te voorkomen. Of veilige naalden dit daadwerkelijk doen, valt en staat natuurlijk met een goede instructie. Op internet zijn allerlei filmpjes te vinden. Je zou ook via je werkgever kunnen vragen of de leverancier van jullie naalden een instructie op locatie komt geven.

Zorg ervoor dat je goed geïnstrueerd met veilige naalden aan de slag gaat! Pas dan werk je veilig...

Hoe vies is jouw hotelkamer?

smerig matrasHoe vies is jouw hotelkamer?

Vieze stoffige vloeren, beschimmelde muren, haren in bed en vlekken op het matras…

Het is bij menig Nederlands hotel tijd voor een 'grondige poetsbeurt', zo concludeert de Consumentenbond uit onderzoek.

Checklist en UV-lamp

De Consumentenbond boekte dertig kamers in 22 steden bij verschillende 3- of 4-sterrenhotels van zowel grote ketens als kleinere familiehotels. Bij het boeken van de kamer is het doel niet bekend gemaakt.

Aan de hand van een checklist is de schoonmaak van de hotelkamers op het blote oog beoordeeld. Daarnaast werd ook gekeken met een UV-lamp en zijn er monsters genomen van oppervlakken om de hoeveelheid bacteriën te controleren. Bij slechts zeven hotels was de uitslag van de monsters goed. In drie hotels werd de ‘poepbacterie’ aangetroffen. Hotels die op het oog goed schoon leken, bleken toch door de mand te vallen met het testen van de oppervlakken op bacteriën.

Welke hotels?

Ook benieuwd welke hotels onderzocht zijn en hoe deze hebben gescoord? Lees dan het volledig onderzoek van de Consumentenbond.

Restaurants in het buitenland

Het is matig gesteld met de hygiëne in buitenlandse restaurantkeukens. Dat blijkt uit de eerste openbare inspectiegegevens van de Franse en Britse voedselveiligheidstoezichthouder. Toprestaurants scoren zelfs slechter dan fastfoodketens. Inspecteurs en restaurateurs pleiten voor meer toezicht en meer inspecteurs én voor het transparanter maken van gegevens.

> lees verder

bord

Terughaalacties

recallMet regelmaat worden voedingsmiddelen door een producent of leverancier teruggeroepen. Een terughaalactie, ook wel een ‘recall’ genoemd, wordt gedaan als er een onveilige situatie kan ontstaan voor de consument. Het kan bijvoorbeeld gaan om verkeerde informatie op het product of dat er mogelijk een vreemd voorwerp of (ziekteverwekkende) micro-organismen in het product zit.

> lees verder

Jaarverslag NVWA 2015

Het jaarverslag 2015 van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is gepubliceerd.

jaarverslag-NVWADe NVWA heeft in haar jaarverslag 2015 vooral de aandacht gevestigd op de verbetering in toezichthouden. Zo hebben de extra controles in de visindustrie ervoor gezorgd dat meer bedrijven (8) onder verscherpt toezicht zijn gesteld. De situatie in 7 daarvan is inmiddels alweer zo verbeterd dat zij zijn teruggekeerd naar het reguliere toezicht.

De NVWA is in 2015 ook gestart met risicogerichte(re) inspectie in de pluimveeketen. Dit betekent dat bedrijven met een verhoogd risico op niet-naleving vaker worden gecontroleerd. De nieuwe benadering bleek al na 6 weken succesvol te zijn. Werd er eerst in 30% van de gevallen een overtreding geconstateerd, na 6 weken was dit percentage gedaald tot 6.

Het jaarverslag is te downloaden op de website van de NVWA.

Cursus Levensmiddelenmicrobiologie en -hygiëne van FiMM

Bent u verantwoordelijk voor de kwaliteit en veiligheid van voedingsmiddelen, maar schiet uw microbiologische kennis tekort? Meld u dan nu aan voor deze vijfdaagse cursus. U leert wat micro-organismen zijn en waarom sommige soorten ongewenst zijn in voedingsmiddelen, welke soorten ziekten ze kunnen veroorzaken via voedsel en hoe besmettingen te voorkomen zijn. Daarnaast leert u welke factoren van invloed zijn op de groei van micro-organismen in voedsel en hoe u ze kunt doden.

Na het volgen van deze cursus begrijpt u de belangrijkste microbiologische theorieën, kunt u meepraten over microbiologische normen, cijfers van het laboratorium interpreteren en vindt u gemakkelijker oplossingen voor microbiologische problemen.

De eerstvolgende cursus start in september 2016. De data zijn 13, 20 en 27 september, 11 oktober en 1 november 2016, en het examen is op 15 november 2016.

In het voorjaar van 2017 zal de cursus ook gegeven worden op de volgende data: 7 en 21 februari en 7, 14 en 28 maart; het examen is op 11 april 2017.

fimm-logoKijk voor meer informatie op de site van FiMM.

Doff n' Donner

Wat is dit? Het is een Doff n' Donner!

> lees verder

Colofon

HIP nieuws is een uitgave van de afdeling Hygiëne en Inspectie van de GGD Amsterdam en verschijnt 4 keer per jaar.

Aan- of afmelden voor HIP nieuws kan via hygiene@ggd.amsterdam.nl.