Zoeken in GGD Amsterdam
Pad tot huidige pagina
Verbergen
De GGD richt zich op alle inwoners van Amsterdam,­ Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

HIP nieuws oktober 2015

HIP nieuws oktober 2015

Onderwerp

Hygiëne & Preventie

Afbeelding

Nieuwsbrief-kopillustratie-

HIP nieuws

HIP nieuws: deze nieuwsbrief verschijnt vier keer per jaar en houdt u op de hoogte van leuke, nieuwe en interessante ontwikkelingen op het gebied van voedselveiligheid, hygiëne in zorginstellingen en legionellapreventie.

Heeft u tips voor de redactie stuur dan een e-mail naar hygiëne@ggd.amsterdam.nl.

Effect handen wassen bij preventie griep groot!

Een internetcursus ‘handen wassen’ vermindert het aantal luchtweginfecties, inclusief ‘griep’, met 14% ten opzichte van een controlegroep. Dat concludeerde een groep onderzoekers uit een onderzoek dat zij uitgevoerd hebben gedurende 3 winters. 20.000 patiënten van 344 huisartsenpraktijken werden verdeeld tussen een interventiegroep en een controlegroep. De interventiegroep kreeg 4 internetsessies aangeboden over handen wassen en luchtweginfecties. De controlegroep kreeg geen webcursus aangeboden.

De onderzoekers keken primair naar het aantal patiënten met luchtweginfecties over een periode van 16 weken. Daarnaast keken de onderzoekers naar luchtweginfecties bij gezinsleden en naar het aantal buikgriepgevallen.

handenwassen

Resultaten
Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat handen wassen behoorlijk goed helpt bij het voorkomen van verkoudheden, griep en buikgriep bij jezelf maar ook bij je familieleden. In de interventiegroep gingen mensen voor deze klachten minder vaak naar de dokter en kregen ze minder antibiotica. Handenwassers hadden wel iets vaker irritatie aan hun handen.

Over een maand start overal de griepvaccinatie weer, een mooie gelegenheid om ook het handen wassen als preventiemiddel te promoten.

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, nr.36, 2015.

Artikel 26 van de Wet publieke gezondheid: het melden van een ongewoon aantal zieken

Een ongewoon aantal zieken binnen de instelling meld je bij het team Infectieziekten van de GGD.

De GGD zal na een dergelijke melding onderzoeken waardoor de aandoening wordt veroorzaakt en of maatregelen genomen moeten worden om verspreiding van de ziekte tegen te gaan. In de praktijk blijkt vaak dat er al veel vragen zijn als er sprake is van een enkel geval van diarree, braken, hersenvliesontsteking of vlekjesziekte.

Lees verder

De temperatuur van de medicijnkoelkast, dat laat je niet koud!

medicijnenkoelkastRegelmatig komen de hygiëneadviseurs van de GGD tijdens hun bezoek aan zorginstellingen aandachtspunten tegen met betrekking tot het gebruik van de medicijnkoelkast. Bijvoorbeeld: de temperatuur van de medicijnkoelkast wordt niet dagelijks gecontroleerd of niet wekelijks geregistreerd. Of: er wordt een afwijkende temperatuur op de registratielijst genoteerd, waarop (blijkt bij navraag) geen actie ondernomen is. Ten slotte ligt er regelmatig (nood-)medicatie in de medicijnkoelkast waarvan de houdbaarheidsdatum verstreken is.

De temperatuur
In een medicijnkoelkast liggen medicijnen die bij een temperatuur tussen de 2 en 7 °C bewaard moeten worden, zoals insuline. Bij een lagere of hogere temperatuur gaat de kwaliteit en/of werking van deze medicijnen achteruit. Daarom is het belangrijk om dagelijks de temperatuur van de koelkast te controleren. De temperatuur moet wekelijks geregistreerd worden, zodat men kan aantonen dat de koelkasttemperatuur bewaakt wordt en dat men bij een afwijkende temperatuur actie heeft ondernomen. Een actie kan zijn het bijstellen van de thermostaat van de koelkast en/of het informeren bij de apotheek of de medicijnen uit de koelkast nog gebruikt kunnen worden.

Controleren
Om de temperatuur van de medicijnkoelkast te controleren heb je het volgende nodig: een makkelijk afleesbare thermometer en een temperatuurregistratielijst waarop je de datum, de temperatuur, en de eventueel ondernomen actie kan noteren. Het is handig als de juiste temperatuur (dus 2-7°C) en het telefoonnummer van de apotheek ook op de lijst staan.

Ten slotte nog dit: in de medicijnkoelkast ligt ook vaak noodmedicatie. Vergeet de inhoud van de medicijnkoelkast dan ook niet bij je maandelijkse controle van de houdbaarheidsdatum van medicijnen.

WIP-richtlijn Urinelozing en stoelgang

De Werkgroep Infectie Preventie (WIP) heeft de conceptrichtlijn 'Urinelozing en stoelgang voor de verpleeghuizen, woonzorgcentra en voorzieningen voor kleinschalig wonen voor ouderen' opengezet voor landelijk commentaar. Het betrof een revisie van de huidige richtlijn.

Tot uiterlijk 1 oktober 2015 kon er gereageerd worden. Na het verwerken van het commentaar wordt de richtlijn definitief vastgesteld.

Lees verder

rolstoelgebruiker

Voedingscentrum onderzoekt ‘keukenblunders’

1 op de 5 Nederlanders realiseert zich niet dat een pastasalade die er nog lekker uitziet niet meer te vertrouwen is, als die langer dan 2 uur buiten de koeling staat. Dat blijkt uit een recent onderzoek van Panelwizard in opdracht van het Voedingscentrum, onder ruim 1.500 personen die minimaal 1 keer per week koken. Tijdens de landelijke campagne ‘Ziekmakers zie je niet’ brengt het Voedingscentrum met uv-stralen zulke keukenblunders aan het licht.

keukenblundersDat rauwe, dierlijke producten ziekmakers kunnen bevatten, denk aan kip, is alom bekend. Toch liggen keukenblunders op de loer. Het onderzoek wijst uit dat bijna de helft (48%) van de deelnemers denkt dat ze aan voedingsmiddelen kunnen zien of ruiken of ze er ziek van worden, maar dat is niet waar. Beperkt houdbaar eten dat nog goed ruikt, kan toch te veel ziekmakers bevatten. Daarnaast denkt ook ruim 1 op de 3 mensen (35%) ten onrechte dat je theedoek hygiënisch schoon wordt als hij gewassen wordt op 40°C. Daarvoor moet hij echter gewassen worden op 60°C.

Jaarlijks lopen ongeveer 700.000 Nederlanders een voedselinfectie op. Dat komt neer op ongeveer 2.000 ziektegevallen per dag. Veel van die voedselinfecties ontstaan in je eigen keuken. Om te laten zien hoe je thuis kunt voorkomen dat je ziek wordt, of dat iemand anders klachten krijgt van eten, voert het Voedingscentrum deze campagne.

Klik hieronder voor de resultaten van het onderzoek:

Rapportage Panzelwizard_Ziekmakers zie je niet 31 augustus 2015

Eten bewaren

Door eten op de juiste manier te bewaren, houd je het langer goed. De Bewaarwijzer van Het Voedingscentrum vertelt hoe en hoelang je bijvoorbeeld brood, groente en fruit kunt bewaren.

bewaarwijzer

Op deze site kun je, naast de bewaarwijzer, ook andere tips lezen over het bewaren van voedsel in de koelkast, vriezer en voorraadkast.

Is wat jij denkt waar...

"Als vlees nog goed ruikt kun je het nog eten volgens mij" of niet? Niet alles wat je hoort of leest over eten is ‘de’ waarheid. Maar hoe weet je nou wat waar is en wat niet? Het Voedingscentrum legt de waarheid op tafel.

Lees verder

Seminar Gezond eten voor ouderen, lekker belangrijk?!

Hoe stimuleer je een gezonde productkeuze? Hoe kiest, koopt, eet en beleeft de oudere consument?

maaltijd-oudereHet stimuleren van een gezonde voedselkeuze is een belangrijke uitdaging voor de toekomst. Hoe kan hierop worden ingespeeld? Hoe kunt u gezond gedrag en keuzes van vitale ouderen stimuleren en beïnvloeden?

Het seminar is bij uitstek geschikt voor professionals werkzaam in de levensmiddelenindustrie en retail die hun kennis over de behoeften en het gedrag van vitale ouderen willen updaten en/of vergroten. Denk hierbij aan cateraars, R&D-managers, productmanagers, brandmanagers, marktonderzoekers en marketeers.

De volgende onderwerpen van het seminar worden door verschillende specialisten ingeleid, waarbij ruime gelegenheid is voor discussie:

  • Voedingsbehoeften
  • Smaakbeleving
  • Productontwikkeling
  • Marketing en verpakking
  • ICT-applicaties
  • Catering

Het seminar zal plaatsvinden in Wageningen op 15 november 2015, en wordt geleid door Dr. Esmée Doets, onderzoeker bij Wageningen UR Food & Biobased Research.

Meer informatie leest u op de website.

Cursus Levensmiddelenmicrobiologie en -hygiëne van FiMM

Bent u verantwoordelijk voor de kwaliteit en veiligheid van voedingsmiddelen, maar schiet uw microbiologische kennis te kort? Meld u dan nu aan voor deze vijfdaagse cursus. U leert wat micro-organismen zijn en waarom sommige soorten ongewenst zijn in voedingsmiddelen. Welke soorten ziekten ze kunnen veroorzaken via voedsel en hoe besmettingen te voorkomen zijn. Daarnaast leert u welke factoren van invloed zijn op de groei van micro-organismen in voedsel en hoe u ze kunt doden.

Na het volgen van deze cursus begrijpt u de belangrijkste microbiologische theorie, kunt u meepraten over microbiologische normen, cijfers van het laboratorium interpreteren en vindt u gemakkelijker oplossingen voor microbiologische problemen.

In 2016 wordt de cursus gegeven op 16 en 23 februari, 8, 15 en 22 maart en is het examen op 5 april.

fimm

Kijk voor meer informatie op de site van FiMM

Top 5 keukens

top5-keukens2Er is op dit moment geen Top 5 voor de verschillende soorten keukens. De reden hiervoor is dat inmiddels alle rapportages worden vastgelegd in het digitale systeem Preventio. Daardoor is de manier van scoren gewijzigd, waardoor de scores ook anders geïnterpreteerd moeten worden. De keukens die vorig jaar nog een ‘oude’ rapportage kregen, kunnen hierdoor wellicht een iets lagere score krijgen.

Colofon

HIP nieuws is een uitgave van de afdeling Hygiëne en Inspectie van de GGD Amsterdam.

U kunt zich hier aan- of afmelden voor HIP nieuws of dit doen via hygiene@ggd.amsterdam.nl.