Pad tot huidige pagina

Hepatitis B

Lijst

Hepatitis B is een leverontsteking door een virus. U kunt het krijgen en overdragen door seksueel contact of contact met bloed. Moeders kunnen de ziekte ook overdragen op hun baby bij de bevalling. De meeste mensen met hepatitis B hebben geen klachten maar zijn wel besmettelijk voor anderen.

In English

Dit kunt u zelf doen

Hepatitis B herkennen

Maar 1 op de 3 mensen met hepatitis B krijgt klachten. De klachten zijn: moeheid, een grieperig gevoel, spierpijn en pijn in de gewrichten. Ook kan de huid en het oogwit geel worden. De urine kunnen zo donker zijn als cola en de ontlasting zo licht als stopverf.

De klachten ontstaan meestal binnen 2 tot 3 maanden na de besmetting. De meeste mensen genezen vanzelf binnen een aantal maanden. Maar soms blijft het virus uw hele leven in uw bloed. U hebt dan een chronische hepatitis B-infectie. Zo’n infectie kan een ernstige leverziekte worden.

Hepatitis B voorkomen

  • Vrij met een condoom.
  • Wees voorzichtig met bloed van een ander. Zorg dat het niet in een wondje of uw oog, mond of neus komt.  En deel geen scheermesjes, nagelschaartjes of tandenborstels.
  • Gebruik geen injectienaald die door anderen is gebruikt.
  • Laat een tatoeage of piercing alleen met steriele naalden zetten.
  • Laat u vaccineren Na 3 vaccinaties zijn de meeste mensen levenslang beschermd tegen hepatitis B.

En verder:

  • Een kleine hoeveelheid besmet bloed in een wondje is al voldoende om een infectie te veroorzaken.
  • Het virus kan niet overgebracht worden door gewoon contact zoals iemand een hand geven, knuffelen of een zoen geven.
  • Het virus wordt ook niet overgebracht door het samen gebruiken van servies of bestek, of gebruik van hetzelfde toilet.

Als u denkt dat u hepatitis B heeft

  • Voorkom dat u de ziekte doorgeeft aan anderen: vrij met een condoom en wees voorzichtig met bloed.
  • Ga naar uw huisarts. Die kan u doorverwijzen naar de GGD of een behandelcentrum.

Dit doet de GGD

Vaccineren

Redenen daarvoor zijn:

Bron- en contactonderzoek

Als een arts hepatitis B bij u constateert, kijken wij door wie en waar u besmet bent geraakt. Uw gezinsleden en partner of partners worden door ons gratis onderzocht op hepatitis B en gevaccineerd.

Bloedonderzoek

Na 6 maanden doen wij weer bloedonderzoek bij u. Als u een chronische infectie heeft, verwijst uw huisarts u door naar een behandelcentrum voor hepatitis.

Vaccineren tegen hepatitis A

Als u chronische hepatitis B hebt, vaccineren wij u tegen hepatitis A.

Kosten

Voor een goede bescherming tegen hepatitis A hebt u 2 vaccinaties nodig. Het vaccin kost € 40,57 per stuk. Uw zorgverzekeraar vergoedt deze kosten. De kosten van de vaccinatie gaan wel van uw eigen risico af. Voor kinderen tot 18 jaar is de vaccinatie gratis.


Contact

  • Bel 020 555 5337 van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur.
  • Bel 020 5555 555 als u zich 's avonds of in het weekend heeft geprikt aan een gebruikte injectienaald of een andere risicovolle verwonding heeft opgelopen. Vraag naar de dienstdoende arts Infectieziekten.